Ivo Pospíšil
26. října 2011 • 04:00

Rakev už je v Itálii, fanoušci se loučí se zesnulým Simoncellim

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Zábranský? Zbrojovku řídit nebude, fotbal jde mimo něj, Kometa je srdcovka
Zimák: Vrána přiletěl nečekaně. Proč by MS mělo klapnout?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Jeho maličké rodiště Coriano vyhlásilo smutek, zahalilo se do černé a je připraveno na nápor až padesáti tisíc návštěvníků. Od dnešních ranních hodin se v něm totiž budou moci všichni rozloučit se závodníkem Marcem Simoncellim, který tragicky zahynul při GP Malajsie. „Odteď už bude vyhrávat v nebi,“ prohlásil jeho manažer Carlo Pernat. Oficiální pohřeb se uskuteční zítra, výsledky pitvy budou známy do šesti týdnů.



Prožívá to celá Itálie. Na náměstích se za Marca Simoncelliho hromadně zapalují svíčky a v kostelech po celé zemi zní modlitby. „Ciao, Marco!“ vyvěsili dokonce včera představitelé města Rimini z průčelí honosného Palazzo Garampi vzkaz s jeho dvěma velkými portréty.

„Je to hmatatelný důkaz našeho smutku ze smrti tak báječného člověka,“ vzkázali ve svém stanovisku na adresu tragicky zesnulého závodníka, s nímž je dnes od 9 do 22 hodin naplánováno v blízkém Corianu oficiální rozloučení. „Hlavně ale nebrečte. Marco by vás určitě nechtěl vidět plakat,“ vzkázala všem jeho matka Rosella poté, co bylo tělo jejího syna včera převezeno domů.

Na dnešní rozloučení se Simoncellim by mělo dorazit až padesát tisíc lidí. Panují proto obavy, zda jich malé městečko tolik pojme. Vedle smutku a vyvěšení černých vlajek tak byla v Corianu vyhlášena i veřejná prosba o omezení možných cest mimo město a používání automobilů. Oficiální pohřeb je plánován na čtvrtek a vstup bude povolen jen rodinným příslušníkům, blízkým přátelům a zástupcům týmu Gresini.

Na letišti v Římě, kde přistálo letadlo s tělem zesnulého jezdce Simoncelliho, nechyběl ani další italský jezdec Valentino Rossi
Na letišti v Římě, kde přistálo letadlo s tělem zesnulého jezdce Simoncelliho, nechyběl ani další italský jezdec Valentino Rossi


„Říká se, že bůh vždy povolává do nebe to nejlepší. Nevím, jestli to tak doopravdy je, ale Mark byl skutečně příkladem upřímnosti a čistoty,“ smutni jeho otec Paul. „Těžko říct, co by bylo, kdyby se s tím smykem nepral... On byl ale vždycky bojovník. Myslím, že po té nehodě už nešlo nic dělat. Když ho přinesli, vzal jsem ho i za ruku, ale cítil jsem, že už je pryč,“ dodal.

Rakev s ostatky čtyřiadvacetiletého motocyklisty byla do Itálie dopravena už ve včerejších ranních hodinách. Stejným letadlem, v němž cestoval jak jeho otec, tak i Simoncelliho truchlící přítelkyně Kate. A už v letištní hale čekala hrstka fanoušků, která chtěla vzdát svému idolu hold. Ozýval se potlesk a směrem k rakvi pak směřovalo i hromadné požehnání ve tvaru kříže.

„Byl to úžasný člověk, nikdy na něj nezapomenu,“ přiznal Valentino Rossi, jeho kamarád, učitel, ale i nešťastný aktér osudové nehody. „Zůstane mi na něj spousta vzpomínek. Byli jsme spolu skoro pořád, trénovali jsme a jezdili na všem, co mělo motor. Bohužel to už nezopakujeme,“ litoval devítinásobný mistr světa, jenž se oblečen celý v černém dostavil odpoledne kondolovat do domu Simoncelliho rodiny.

Společně s ním dorazili i další závodníci Andrea Dovizioso a Mattia Pasini nebo bývalý basketbalista Carlton Myers či horolezec Marco Confortola. „Svůj další skalp osmitisícovky věnuji Marcovi,“ slíbil uznávaný přemožitel Annapurny nebo K2. „Marco byl můj velký kamarád, chodili jsme spolu i lyžovat. Vždycky byl strašně dobrosrdečný a příjemný. Takový anděl,“ dodal smutně Confortola.

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud