1. srpna 2007 • 00:00

Grönholm bude na Finské rallye favoritem

Autor: ČTK
TOP VIDEA
Fantastický Priskeho trojzubec, nové Bazaly, nastoupí Preciado do derby?
SESTŘIH: Florida - Boston 1:5. Zacha dvěma asistencemi přispěl ke kanonádě, Pastrňák nahrával jednou
VŠECHNA VIDEA ZDE

Vedoucí muž letošního seriálu mistrovství světa Marcus Grönholm bude jako domácí jezdec velkým favoritem Finské rallye, kterou vstupuje šestnáctidílný seriál MS v automobilových soutěžích do své druhé poloviny.



Vedoucí muž letošního seriálu mistrovství světa a vítěz posledních dvou závodů v Řecku a na Sardinii Marcus Grönholm bude jako domácí jezdec velkým favoritem Finské rallye, kterou vstupuje šestnáctidílný seriál MS v automobilových soutěžích do své druhé poloviny. Pilota Fordu dokonce favorizoval také trojnásobný mistr světa s vozem Citroën Sebastien Loeb. "Finsko je rozdílná rallye, tudíž domácí jezdci budou mít díky znalostem tratí, prostředí a podmínek velkou výhodu a díky tomu jim vzroste také sebevědomí," tvrdil Loeb. "A pokud Marcus (Grönholm) pojede rychle a vyhraje, pro mě bude velmi důležité skončit druhý, abych na něj v čele šampionátu moc neztratil," prohlásil Francouz, jehož vůz v poslední testech neměl příliš dobré výsledky. "Ale už se to lepší," řekl Loeb. Francouzský jezdec nikdy ve Finsku nevyhrál. V posledních čtrnácti letech se v zemi tisíce jezer vyhrál jako zahraniční jezdec pouze Estonec Markko Martin v roce 2003. Naopak Grönholm vyhrál šest z posledních sedmi ročníků. V průběžném pořadí vede před Loebem o devět bodů, třetí je další Fin Mikko Hirvonen s fordem, který na Loeba ztrácí dalších sedm bodů. Nikdo jiný letos v dosavadních osmi závodech nevyhrál, navíc Grönholm a Hirvonen budou mít nové modely svých vozů Ford Focus. "Finsko je moje nejoblíbenější a zároveň nejúspěšnější rallye, takže není důvod, abych si na vítězství nevěřil," prohlásil Grönholm. "Rád bych vyhrál, protože to bude důležitý krok na cestě za celkovým vítězstvím v seriálu. Hlavně musím porazit Sebastiena (Loeba)," usmíval se Fin. S novým vozem je navýsost spokojen. "Ale hlavní zkouška přijde až o víkendu," upozornil. Na startu budou také dva české vozy. Větší šance bude mít Jan Kopecký s Filipem Schovánkem, kteří si loni ve Finsku díky osmému místu připsali bod do seriálu a dařilo se jim i v minulém závodu v Řecku, kde byli dokonce sedmí. S Citroënem C2 se přihlásili také Martin Prokop s Janem Tománkem. Závod v okolí Jyväskylä je znám rychlou šotolinovou tratí s mnoha skoky. Na programu je třiadvacet rychlostních zkoušek o délce 360,4 kilometru. První test je připraven na čtvrtek večer. V pátek na jezdce čeká deset rychlostních zkoušek, v sobotu devět a v neděli tři testy. Vítěz bude znám v Jyväskylä v neděli chvíli po poledni.


Průběžné pořadí MS (po 8 z 16 závodů): 1. Grönholm (Fin./Ford) 65 bodů, 2. Loeb (Fr./Citroën) 56, 3. Hirvonen (Fin./Ford) 50, 4. Sordó (Šp./Citroën) 28, 5. P. Solberg (Nor./Subaru) 26, 6. H. Solberg (Nor./Ford) 24, ...13. Kopecký (ČR/Škoda) 4. Pohár konstruktérů: 1. Ford 114, 2. Citroën 86, 3. Subaru 43, 4. Stobart-Ford 41, 5. Kronos-Citroën 27, 6. Munchi's-Ford 1.

Témata: 
Články odjinud


Články odjinud