3. června 2009 • 15:18

Účastníky Dakaru opět čeká poušť Atacama

Autor: ČTK
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Bořil v ofsajdu? Asi ano, ale žádný záběr není stoprocentní. Nejasná ČK pro Petráka
SESTŘIH: Boston - Toronto 2:3. Pastrňák dal první gól v play off, rozhodl ale Matthews
VŠECHNA VIDEA ZDE

Pořadatelé Rallye Dakar dnes v Paříži představili plán čtrnácti etap příštího ročníku slavného závodu. Stejně jako letos se soutěž uskuteční v Argentině a Chile, nabídne ale pestřejší trasy.



Některé z nich povedou opět napříč pouští Atacama, která je nejsušším místem planety.

Závodníci odstartují 2. ledna z argentinské metropole Buenos Aires, kam je na 16. ledna naplánován i cíl. Etapy budou tentokrát rovnoměrně rozděleny mezi obě pořadatelské země, jak do počtu, tak i do délky. Trasa celkem bude měřit 8600 kilometrů, z čehož 5200 tvoří měřené úseky.

"Atacama je ještě sušší než africké pouště. Není tam absolutně žádná vegetace. V rallye bude tedy spousta písku, ale nabídne daleko více druhů krajiny - od holých plání, přes pouštní duny, až po úpatí hor," prohlásil sportovní ředitel závodu David Castera.

Vyřešen bude i problém z letošního závodu, v němž byly tratě po průjezdu motocyklů velice těžko sjízdné pro automobily a kamiony. V následujícím ročníku se proto budou jejich trasy lišit.

Pořadatelé doufají, že navzdory světové ekonomické krizi přilákají alespoň stejný počet účastníků jako letos, kdy se závod poprvé konal v Jižní Americe. Tam byl přeložen kvůli teroristickým akcím, které ohrožovaly průběh rallye v africké poušti.

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud