18. května 2010 • 02:00

Smrt dívky (†14): Zrušte amatérské závody!

Autor: val
Vstoupit do diskuse
20
TOP VIDEA
Lokvenc: Chemie Kuchty a Birmančeviče je úžasná! Chorý není zákeřňák
CESTA ZE DNA: Jsme silnější, než si myslíme, říká zápasník Peňáz
VŠECHNA VIDEA ZDE

Na berounské amatérské rallye do vrchu zahynula o víkendu teprve čtrnáctiletá dívka! Tu sestřelil vůz, který nekontrolovaně vyletěl z trati. Dívka však mohla žít, kdyby…fatálně neselhal organizátor a dobrovolní záchranáři! Lidé z motoristického prostředí se bouří a vzkazují: “Byl to amatérismus pořadatele, bezpečnost je na prvním místě. Zrušte hobby závody!”



Na motoristickém diskuzním fóru eWRC.cz se ostře diskutuje o tom, kdo chyboval a zapříčinil smrt mladé dívky. Té byla poskytnuta odborná pomoc údajně po více než 20 minutách!!! Záchranka totiž nebyla na startu a profesionální záchranáře zastupovali dobrovolníci. Přitom v minulosti se na rallye závodech odehrálo již spousty tragických nehod.

“Závodní auto na Valašské rallye zabilo tři lidi“, “Při pražské rallye vjel závodník do diváků a dva lidé zemřeli“, “Při rallye na Plzeňsku najelo auto do diváků“, “Smrt na rallye: pořadatelům hrozí pět let“, “Diváci nejspíš stáli, kde neměli. Mrtvý muž a dvě děti na rallye.“, “Pražský rallyesprint: smrt dalšího diváka“, to je jen několik z mnoha titulků, které šokovaly čtenáře v posledních letech. Bohužel ani tyto varování zřejmě organizátory dostatečně nepoučila a na Triola Cupu se i letos závodilo bez zkušených zdravotníků.

BerounFoto Foto Blesk - David Malík

“Sanitka s doktorem musí stát na startu,“ zdůrazňuje na diskuzi jeden z čtenářů pod přezdívkou Dolly. Muž pod pseudonymem Willy, který má k autům velmi blízko, by podobný závod nikdy nejel: “To co se stalo byl amatérismus pořadatele. O Triole si myslím svoje...a nikdy bych tam nejel.  Pustit na trať kohokoliv s čímkoliv je obrovský hazard, dvojnásob ve chvíli, kdy je závod zabezpečován pouze dobrovolníky. Riskuje se tam od A po Z!“

Na názor jsme se zeptali i zkušeného organizátora akce Freestyle Motocross Race v Brně Jana Juřičky. “Raději ošidím doprovodný program, ale nikdy nešetřím na bezpečnosti a zdravotnících. To je základ! Nicméně mám velmi špatné zkušenosti se samotnými diváky stojícími kolem tratě. Často nedbají na rady organizátora a myslí si, že když si zaplatí lístek, tak si můžou dovolit vše. Opravdu je to někdy pro pořadatele těžké,” řekl Blesk.cz muž, který motoristické akce organizuje již 13 let.

S tím, že by na podobné akce neměly chodit děti však nesouhlasí.“Je to diskutabilní. Pokud je akce dobře zajištěna, riziko, že se tam něco stane se blíží nule,” dodává Juřička, na jehož závodě loni ochrnul od pasu dolů šestnáctiletý motocyklový jezdec Lukáš Šembera.

A jak se k závodu vyjádřil samotný organizátor Triola Cupu? “K neštěstí došlo na suchém, rovném a přehledném úseku v délce 250m, kdy závodní vozidlo náhle vyjelo mimo vozovku a v zatravněném terénu pokračovalo až na místo, kde došlo ke střetu s divákem, který stál za závorou uzavírající lesní cestu. Toto místo nejevilo známky nebezpečného prostoru pro přihlížející účastníky. Diváci měli dostatečný výhled na projíždějící vozidla,“ stojí mimojité na webových stránkách pořadatelů.

Dobrovolný zdravotník pro zpravodaje TV Prima navíc odhalil šokující skutečnost, že se dívce až do příjezdu záchranářů nikdo nepokusil pomoci umělým dýcháním!

Nařčení, že se dívce až do příjezdu záchranářů nikdo nepokusil pomoci umělým dýcháním, se brání i dobrovolné složky hasičů.  “Při prvotním ohledání jsme zajistili základní životní funkce – činnost srdce a dýchání. Vzhledem k podezření na těžký úraz páteře a hlavy jsme postupovali velice opatrně. Poškozené jsme poskytli pomoc dle jejího momentálního stavu,” stojí v tiskové zprávě SDH Ústí nad Labem.

Lidé se nejvíce zlobí na to, že na těchto akcích ohrožují životy lidí nezkušení jezdci a nespolehlivé vozy. “Profesionálem může být pouze ten, kdo má licenci k závodění. Měl ji ten s civilem (soukromé auto), který ji zabil? Ne! Profesionál je ten, kdo se zajímá o to, jak auto funguje, zná fyzikální zákony a snaží se získat návyky v řízení. Takové řidiči na amatérských závodech ale nejsou,” píše v diskuzi Dalva.

“Proboha, vždyť já si udělám technickou za 1000 Kč na cokoliv a mohu jet jakýkoliv závod, i když je auto shnilé a v žalostném stavu. Oni tam nic neřeší a závodí se mnohdy s auty, které  sice jedou, ale nebrzdí a o podvozku raději nemluvím,” píše další z rozlobených návštěvníků diskuze.

A jaký názor na amatérské závody máte vy čtenáři? Své postřehy pište do diskuze pod článek.

Vstoupit do diskuse
20
Články odjinud


Články odjinud