21. června 2012 • 16:58

Kanoisté před ME: Chceme medaile!

Autor: sam
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
SESTŘIH: Boston - Toronto 2:3. Pastrňák dal první gól v play off, rozhodl ale Matthews
Zima dohnal(a) Slavii, Trpišovského díl viny. Sparta má víc herní nadstavby
VŠECHNA VIDEA ZDE

S medailovými ambicemi vstoupí v pátek čeští rychlostní kanoisté do mistrovství Evropy, které do neděle hostí chorvatský Záhřeb. Na stupně vítězů pomýšlejí především deblkanoisté Jaroslav Radoň a Filip Dvořák, dvojnásobní vítězové závodů Světového poháru v Duisburgu.



Radoň s Dvořákem chtějí vylepši loňské umístění z evropského šampionátu v Bělehradu, kde obsadili pátá místa na obou tratích 500 i 1000 metrů, i z MS v Szegedu, kde dvakrát skončili těsně pod stupni vítězů. „S jinými cíli už ani startovat nemůžeme. Byli jsme pátí i čtvrtí, takže teď chceme bojovat o medaile,“ uvedl v dějišti letošního šampionátu háček Jaroslav Radoň a zadák Filip Dvořák doplnil: „Prvotní cíl je postoupit na obou tratích do finále. Neřeknu přímo, že jsme přijeli pro vítězství, ale rádi bychom odjížděli s medailí.“ Optimismus posádky mírní trenér Libor Dvořák, otec Filipa. „Nechceme se spokojit jen s finálovou účastí, ale kluci mají za sebou vysokohorské soustředění a na ´Evropu´ jsme téměř neladili formu, takže nedokážu odhadnout, jak na tom budeme v porovnání se soupeři. Záhřeb je jedna ze zastávek na cestě do Londýna. Tam směřujeme naše úsilí,“ řekl Dvořák starší.

Již dříve rozhodl reprezentační trenér Martin Doktor společně s americkým konzultantem Českého svazu kanoistů Jerzym Dziadkowiecem a koučem Karlem Leštinou, že posádka mužského čtyřkajaku se v Záhřebu nepředstaví v olympijském složení. „Nechceme po dvou vítězstvích ve Světových pohárech v Poznani a Duisburgu více odkrývat karty a ukazovat konkurenci, co všechno umíme,“ poznamenal Doktor a Leština doplnil: „Třeba bychom neradi, aby si ve finální fázi olympijské přípravy někdo naši posádku pro Londýn natáčel a vypozoroval její komunikaci či taktiku jízdy.“

Daniel Havel, momentálně nejlepší český kajakář, se představí na singlkajaku na trati 1000 metrů. „Věřím, že se dostanu do finále. Tím bych potvrdil příslušnosti k absolutní špičce. Na medaili zatím nemyslím, ale…,“ řekl Havel. Mezi českými ženami dominující Jana Blahová pojede oba závody, na které se při nominačních závodech v Račicích kvalifikovala, tedy 200 i 500 metrů. „Trochu upřednostňuji ´dvoustovku´, protože se na ní cítím lépe a věřím, že bych mohla dosáhnout i nějakého zajímavého umístění,“ řekla Blahová.

Objev loňské sezony – deblkajak Pavel Davídek a Lukáš Trefil, kteří překvapili čtvrtým místem na loňském ME v Bělehradě, věří, že stejného úspěchu mohou dosáhnout i letos. „Dokonce bychom toto postavení rádi vylepšili. To znamená si sáhli na medaili. Ano, víme, že to bude těžké, ale proč se o to nepokusit. Jsme zase o rok zkušenější, věříme si. Hodně nám pomohl vítězný závod v Poznani na K4,“ uvedl Pavel Davídek.

Na loňském mistrovství Evropy v Bělehradu získali Češi jedinou medaili. Na trati 5000 metrů se o ni postaral singlkanoista Lukáš Koranda. A v Záhřebu ji bude obhajovat. Na nejdelší ženské trati patří mezi favoritky Anna Adamová, která svede rodinný souboj o lepší umístění na trati 5000 metrů se svým bratrem Jakubem.

Nominace české reprezentace na mistrovství Evropy v rychlostní kanoistice, 22. až 24. června 2012, Záhřeb (Chorvatsko)
Ženy – 200 metrů – K1: Jana Blahová (Hradec Králové); K2: Andrea Doktorová, Jana Šebestová (Sezemice, Dukla Praha); C1: Jana Ježová (Dukla Praha).
500 metrů – K1: Jana Blahová; K2: Andrea Doktorová, Jana Šebestová.
1000 metrů – K1: Anna Adamová (Dukla Praha)
5000 metrů – K1: Anna Adamová.

Muži – 200 metrů – K1: Filip Šváb (USK Praha); K2: Jiří Kraft, Branko Tarkulič (Nymburk, Chomutov); C1: Martin Fuksa (Dukla Praha).
500 metrů – K1: Josef Dostál (Dukla Praha); K2: Pavel Davídek, Lukáš Trefil (oba Dukla Praha); C1: Martin Fuksa; C2: Jaroslav Radoň, Filip Dvořák (oba Dukla Praha).
1000 metrů – K1: Daniel Havel; K2: Pavel Davídek, Lukáš Trefil (oba Dukla Praha); K4: Pavel Davídek, Jakub Špicar, Patrik Kučera, Jakub Adam (všichni Dukla Praha); C1: Martin Fuksa; C2: Jaroslav Radoň, Filip Dvořák; C4: Lukáš Koranda, Dan Drahokoupil, Tomáš Janda (Dukla Praha), Radek Miškovský (ostatní USK Praha).
5000 metrů – K1: Jakub Adam (Dukla Praha), C1: Lukáš Koranda (USK Praha).

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud