1. srpna 2012 • 20:32

Synkův soupeř se učil v Česku. Teď si brousí zuby na medaili

Autor: nit
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Speciál o Slovácku. Co kouč a kádr? Svědík do Baníku či Plzně? Posunul se, říká Nguyen
SESTŘIH: NY Islanders - Carolina 2:3. Nečas asistencí přiblížil Hurricanes k postupu
VŠECHNA VIDEA ZDE

PŘÍMO Z LONDÝNA | Silnou českou linku má kariéra švédského skifaře Lassiho Karonena, který bude v pátek patřit k největším soupeřům Ondřeje Synka v olympijském finále na kanálu Eton Dorney. Šestatřicetiletý Švéd často jezdí trénovat do Račic a jeho kariéru výrazně ovlivnili hned dva čeští trenéři.



Zkusil si vyšlápnout na samotného Mahého Drysdalea. Odvážný styl, s kterým Lassi Karonen v semifinálové jízdě bojoval s pětinásobným světovým šampionem, byl zřejmě největším překvapením dosavadního průběhu skifařských soutěží.

S Karonenem se zatím příliš nepočítalo. Teď ale patří k úzké skupině čtyř favoritů, kteří by se v pátek ve finále měli utkat o medaile.

Spolu s Britem Alanem Campbellem je Karonen v závěsu za dvojicí hlavních es – Ondřejem Synkem s Mahé Drysdalem.

„Mohlo by to být vyrovnané. Usiluju o umístění mezi prvními třemi a myslím, že bych to mohl dokázat,“ říká Karonen sebevědomě.

Synka už vyděsil

Přitom je to muž, jehož největším úspěchem je zatím páté místo z loňského mistrovství světa na Bledu. Už tehdy se ale protlačil do špičky a letos ve vzepětí pokračoval. Na jaře dokonce na soustředění v Račicích porazil v tréninkovém závodě Ondřeje Synka.

„Ondru tím trochu vyděsil,“ vzpomíná se smíchem Synkův trenér Milan Doleček.

Karonen jezdí na kanál do severočeských Račic často a trávil tam i poslední dny před odletem na olympiádu do Londýna. S Českem ho spojuje také osoba šéftrenéra švédského veslování, jímž je český emigrant a reprezentant ze šedesátých let Jan Knejp.

„Honza mě loni požádal, abych komentoval Karonenův trénink, který měl natočený na videu a opravil chyby,“ říká Doleček.

„Pak když jsem ho viděl na prvním svěťáku, vynadal jsem si: To jsem ale blbec! On tam Ondru proháněl! Říkal  jsem si: To seš trouba! Radši už jsem nic neříkal a nechávám si to pro sebe.“

Synek si s Karonenem rozumí a je to jeden z jeho nejlepších kamarádů ve veslařském světě.

„Hrozně bych mu přál medaili. Nikdy nevyhrál velký závod, bude to pro něj velká motivace. Ale samozřejmě ho chci porazit,“ říká Synek.

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud