Jonáš Bartoš
2. srpna 2012 • 13:30

Ve finále měl ještě rezervy, říká o Hradilkovi soupeř a kamarád

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
PRVNÍ DOJEM: Bestiální Kacetl. Není člověk, ale robot
Penalty ve šlágrech? Křapka měl proti Krejčímu namále, Chorý pádu přidal
VŠECHNA VIDEA ZDE

ROZHOVOR | Ještě v patnácti letech Vavřince Hradilka porážel, nyní u televize sledoval, jak si jede pro nejlepší výsledek kariéry. Jindřich Beneš, jeden z předních českých kajakářů v Česku, svému kamarádovi olympijské stříbro moc přeje. "Zajel vynikající jízdy," hodnotil výkon pětadvacetiletého závodníka v rozhovoru pro iSport.cz.



Jindřich Beneš se spolu s dalšími českými kajakáři na jaře rval o jediné nominační místo pro olympiádu v Londýně. To si nakonec s přehledem vyjel Vavřinec Hradilek a na vlnách Lee Valley White Water Centre poté vylovil skvělou stříbrnou medaili.

"Předpokládal jsem, že medaili dokáže vybojovat," říká Jindřich Beneš, jeden z předních českých kajakářů.

Jak se vám líbily Hradilkovy olympijské jízdy?
"Ze všech jeho jízd v Londýně čišela jistota. Bylo vidět, že v kvalifikaci i semifinále neměl kam pospíchat, věděl o svém výkonostním rozdílu oproti ostatním závodníkům. Pěkná jízda byla i na deblkanoi, kdy se Standou Ježkem ukázali několika profesionálním posádkám záda. To musel být pro některé opravdu šok."

Byla jeho finálová jízda maximem, co mohl na trati v Londýně zvládnout?
"To je hodně záludná otázka. Pokaždé jsou na trati určitá místa, která lze projet  rychleji a lépe. Pokud jde ale o trať jako komplex, předvedl Vávra vynikající jízdu, což bylo vidět i z jeho výrazu po dojetí finálové jízdy. To, že ho Ital Molmenti zajel, je pro Českou republiku a pro Vávru smutné, ale je to sport."

Mohl předvést lepší výkon než vítězný Ital Molmenti?
"Určitě. Vávra jel opatrně první protivodné brány, na kterých mohl svůj čas ještě určitě zlepšit. Dá se to ale těžko odhadnout, protože stejně tak mohl udělat chybu v nějaké jiné části trati. Určitě měl ale ještě malé rezervy. Oba dva jsou to světoví kajakáři."

Je pravá – stříbrná! Hradilek slaví zisk první české medaile na OHFoto Michal Beránek (Sport)
Hradilek vypadá jako velký pohodář. Je takový i mimo závody?
"Je to kluk do nepohody. Vždy usměvavý a vždy upřímný. Nelze mu úspěch nepřát."

Věřil jste, že Vávra získá medaili ještě před startem olympiády?
"Ano. Už dlouho potvrzuje, že je ve své kategorii světová extratřída a vzhledem k omezené konkurenci, která je daná pravidly olympiády, jsem předpokládal, že Vávra medaili dokáže vybojovat."

Je to typ, který jde za úspěchem tvrdou dřinou, nebo spíš talent od přírody?
"Je to obojí. Bez talentu se vítězství dosahuje jen velmi těžko. Poslední dobou je to u něj také o té dřině, což vidí určitě každý, který se na podívá na Vávrovy fyzické dispozice. Ne nadarmo se mu říká "Tank". Každopádně Ital je ještě daleko silovější  závodník. Vávra jezdí poslední roky po světě, účastní se těch největších závodů, absolvuje tréninkové kempy v Austrálii či na Novém Zélandě a to je obrovská výhoda, která se projevuje každoročně v domácí nominaci a která mu zajistila úspěch i  tentokrát. Takže ano, je to z velké části i dřina."

Jak dlouho s Vávrou jezdíte? Bylo období, kdy jste ho porážel?
"Znám se s ním asi od 15ti let. Jezdil se mnou v juniorské reprezentaci. V té době jsem ho porážel. Myslím, že ještě během nominace na MS v Brazílii (2007) jsme oba bojovali o seniorskou reprezentaci. On si ji tenkrát vyjel a já skončil o pár setin čtvrtý. Tam se naše cesty rozdělily a on mě začal pravidelně porážet. Pak už začal být číslo jedna v ČR, když si o rok později vyjel olympiádu v Pekingu."

Může svoji výkonnost ještě zlepšovat s výhledem na další olympiády?
"To si nemyslím. Vávra už je světový jezdec nyní a dle mého názoru není příliš velký prostor pro zlepšování. Ale uvidíme. Přeju mu to."

Může ho tenhle úspěch nakopnout do deblkánoí, kde jede se Stanislavem Ježkem?
"Určitě pojedou kluci v pohodě a s cílem předvést parádní show. Otázkou je, do jaké  míry na to mají technicky. Nejsou na deblkanoi sjetí a trať je celkem těžká. Takže  mohou stejně tak dobře překvapit, jako se mohou i trápit."

První medaile pro Českou republiku si zaslouží oslavu s českou vlajkou!
První medaile pro Českou republiku si zaslouží oslavu s českou vlajkou!

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud