5. srpna 2012 • 16:10

Přichází show Bolt vs. Blake! Jen nebe bude hranicí

Autor: Barbora Žehanová
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Zábranský? Zbrojovku řídit nebude, fotbal jde mimo něj, Kometa je srdcovka
Zimák: Vrána přiletěl nečekaně. Proč by MS mělo klapnout?
VŠECHNA VIDEA ZDE

ONLINE |  Stane se legendou, nebo bude pozřen Zvířetem. Jamajský sprinter Usain Bolt by měl dnes v olympijském finále stovky čelit hlavně tréninkovému parťákovi Yohanu Blakeovi. Pokud se nestane nic nepředvídaného v semifinále, jakýkoli jiný scénář vrcholu Her je nepravděpodobný. „Tenhle závod splní očekávání,“ slibuje Blake, nejrychlejší muž sezony. Show vypukne ve 22:50 a vy ji můžete sledovat ONLINE.



Zaváhal na startu, přesto v cíli do kamery mával zdviženým ukazováčkem v gestu: „Jsem jednička.“ Jamajský sprinter Usain Bolt i přes šestou nejpomalejší startovní reakci vyhrál svůj meziběh v čase 10,09.

„Reakce byla dobrá. Jen jsem na startu zavrávoral, udělal jsem špatný krok. Lepší, že se to stalo teď. Moje nohy jsou na tom skvěle, trénink byl výborný. A já se cítím lépe,“ hlásil světový rekordman optimisticky. Jeho největší rival Yohan Blake nemusel vydat o moc víc sil, jeho čas zněl 10,00.

„Tohle není finále,“ odvětil dvaadvacetiletý mistr světa. „Nepotřebuju nikoho strašit.“ I když sprinterské historii vládne Bolt, podle mnohých by měl na Hrách přijít Blakeův čas. On je nejrychlejším mužem sezony, on dokázal tréninkového partnera porazit na jamajské kvalifikaci.

„Ale necítím na sebe tlak. Ano, jsem nejrychlejší, jsem tím, koho je potřeba porazit. Ale na startu je vše jinak. Moje filozofie je: Jen nebe je hranicí. Tvrdě pracuju a v daný den se uvidí, co se stane.“ Ten den přichází dnes.

„Bude to souboj Bolt versus Blake. Ostatní poběží o bronz,“ předvídal pro Yahoo.com někdejší světový rekordman Maurice Greene. „Blake je na tom technicky lépe. A závody se vyhrávají a prohrávají technikou. Bolt s ní měl v posledních dvou letech problémy a od té doby ji nespravil,“ zní jeho tip.

Bolt a Blake se znají do detailu, vždyť spolu trénují. Zatímco trojnásobný olympijský vítěz z Pekingu má pověst línějšího pohodáře, Blakeovi sám dal přezdívku „Beast“ (tedy Bestie nebo Zvíře) kvůli jeho tréninkové píli.

„I když máme pauzu, já trénuju. I na Vánoce. Trenér mi musí volat a říkat mi: Dej si pauzu, potřebuješ odpočinek,“ popisuje Blake, jenž se může stát čtvrtým sprinterem, který po titulu mistra světa na stovce dobude také olympijské vítězství na téže trati. Bolt naopak bojuje o to, aby byl po Carlu Lewisovi druhý mužem, jenž obhájí olympijský triumf na stovce.

Dostane i Bolta? Na Jamajce se vyklubal další sprinterský šampion, Yohan BlakeFoto Reuters

Chce ještě vylepšit svou gloriolu nejrychlejšího atleta, která může být i jeho zbraní. „Přirovnal bych ho k člověku, který jako první chodil po měsíci. Dokázal, co nikdo před ním. Spousta chlapů v dráze vedle něj se na něj dívá, i když běží,“ líčil Justin Gatlin.

Blake má však výhodu v tom, že Bolta dokonale zná. Na jejich spolupráci nic nezměnilo ani to, že jsou největšími konkurenty. „Udržujeme si dobrý vztah, vtipkujeme v tréninku, bavíme se. Závody jsou byznysem, ale mimo jsme pořád přátelé,“ tvrdí Blake.

Zatímco on svou formu ukázal na jamajské kvalifikaci, Bolt připustil, že do Londýna jel s 95 procenty formy. „Jeho výhodou jsou dlouhé nohy. Ale jen v případě, že je dostane před sebe a dokáže je rozpohybovat. A to je těžké, když jste tak velcí a skrčení v blocích.

On potřebuje být úplně vzpřímený, aby plně využil svůj dlouhý krok,“ líčil někdejší olympijský medailista Darren Campbell pro BBC. „Menší sprinter se narovná rychleji, a tudíž dosáhne i své maximální rychlosti dříve. Bolt ovšem svou top rychlost udrží déle. Potřebuje chytit rytmus v prvních třiceti metrech.“

Blake, nebo Bolt? Nastává čas rozhodnutí. „Samozřejmě to bude souboj těch dvou. Blake vyrazí lépe z bloků, Bolt se určitě bude dotahovat. A do toho se bude plést Galtin, který je neskutečně silný. A Tyson Gay. Powell je nenápadný. A Baileymu moc nevěřím, ten ukázal zbytečně moc,“ soudí sprinterský trenér Luděk Svoboda.

Usain Bolt vstupuje na londýnský Olympijský stadion jako vlajkonoš jamajské výpravy
Usain Bolt vstupuje na londýnský Olympijský stadion jako vlajkonoš jamajské výpravy

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud