30. března 2012 • 11:07

Sportovci můžou na olympiádu do Londýna s dopingem

Autor: nit
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Bořil v ofsajdu? Asi ano, ale žádný záběr není stoprocentní. Nejasná ČK pro Petráka
SESTŘIH: Boston - Toronto 2:3. Pastrňák dal první gól v play off, rozhodl ale Matthews
VŠECHNA VIDEA ZDE

Pokud si sportovci na cestu do olympijského Londýna přibalí balíček steroidů, v Anglii je za to nikdo trestat nebude. Na rozdíl od minulých pořadatelů olympiád totiž ve Spojeném království není užívání dopingu trestným činem.



Menší než velké množství steroidů? S takovými otázkami se olympionici v Londýně neubudou muset zabývat, aspoň při celní kontrole po příletu.

Spojené království je oproti svým předchůdcům v otázce dopingu měkčí. Trestné není jeho užívání, ale jen obchodování s ním.

To je v rozporu se situací na předchozích Hrách. Austrálie, Itálie, Čína i Kanada při olympiádách v letech 2000 v Sydney, 2006 v Turíně, 2008 v Pekingu a 2010 ve Vancouveru protidopingové zákony přitvrdily.

Mluvčí olympijského ministra Hugha Robertsona potvrdil pro Daily Telegraph, že sportovci přijíždějící do Londýna budou moct do země přivézt množství steroidů pro vlastní potřebu.

„Osobní užívání není v této zemi trestným činem, ale pokud bude doping objeven v jejich tělech, se sportovci bude jednáno podle antidopingového práva,“ vysvětlil mluvčí.

Britská antidopingová organizace UKAD potvrdila, že celníci budou spolupracovat s antidopingovými komisaři a budou je informovat v případě nalezení zakázaných látek u sportovců.

Olympijský ministr Robertson chce také vyzvat mezinárodní antidopingovou agenturu WADA, aby zvýšila své tresty za doping. V současné době se udělují dva roky zákazu činnosti.

„Vyklízíme hřiště pro tvrdší tresty. Rádi bychom, aby se udělovaly minimálně čtyři roky, nebo i delší tresty,“ uvedl Robertson.

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud