10. května 2012 • 16:53

Emmons chce jet do Londýna s vědomím, že nebude chybovat

Autor: Barbora Žehanová
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Fantastický Priskeho trojzubec, nové Bazaly, nastoupí Preciado do derby?
Nahlédněte do kabiny Třince: kdo sbírá auta a kdo by mohl být ekonom. Kacetl je...
VŠECHNA VIDEA ZDE

Generálku na londýnské střelnici olympijská vítězka Kateřina Emmons sice vynechala, přesto pečlivě pracuje na tom, aby byla na Hry v plné formě. Trénuje v Česku, čekají ji závody, s fyzioterapeutem Pavlem Kolářem řeší, aby její tělo v létě fungovalo tak, jak má.



Zatímco její přílišná ohebnost byla v minulosti výhodou, díky které si našla ideální střeleckou pozici, po narození dcery se flexibilita jejích vazů ještě zvětšila. „Nedrží tělo pohromadě tak úplně, jak mají a jsou náchylné na různé změny.“

A tak s proslulým odborníkem neřeší jen cvičení, ale třeba možnosti alergických reakcí. Na olympiádu chce být zkrátka plně fit. I proto si pochvaluje, že vynechala závody Světového poháru, jediný test na olympijské střelnici.

„Bylo dobré rozhodnutí do Londýna nejet. Měla jsem tu čas na trénink, vyřešení svých věcí. A byla tam neskutečná zima, spousta lidí to omarodila, závodilo se v pěti stupních, takže i státní trenér byl moc rád, že jsem tam nejela,“ líčí osmadvacetiletá střelkyně.

Navíc ani v Aténách si před Hrami střelnici nevyzkoušela, přesto získala svou první olympijskou medaili – bronz. Před čtyřmi lety pak přidala zlato také ve vzduchovce a ještě stříbro z malorážky. Tréninku své vedlejší disciplíny se v poslední době věnovala nejvíc.

„Takže zatím jsem ve fázi přípravné a už se to chýlí k tomu, že celá skládačka by do sebe měla zapadnout. Na Světové poháry bych odjet téměř plně připravená,“ říká manželka amerického střelce Matta Emmonse.

Kateřina Emmons z kvalifikace překvapivě nepostoupilaFoto Michal Beránek (Sport)

Čekají ji závody v Miláně a Mnichově, potom trénink doma, přípravné závody v Polsku a Francii a pak červencové ladění fyzičky.

V poslední době se v Plzni potkala i s otcem Petrem Kůrkou, s nímž jako s koučem daleké australské reprezentace konzultuje tréninkové záležitosti často na dálku.

„Matt byl taky v Plzni, připravovali jsme se společně. Tatínek vytvořil tým mladých lidí. Jak jsou noví, zvědaví, pro nás je to krásná změna,“ říkala s úsměvem.

V Česku zůstane až do olympiády, zatímco její manžel se po závodech v Miláně vrátí do zámoří.

„Uvažovali jsme o soustředění v Americe s návratem na začátku července, ale naskytly se přípravné závody ve Francii, kde je výborná konkurence. A když budu potřebovat, budu moct navštívit docenta Koláře,“ vypočítává výhody.

Naopak po soukromé stránce ji čeká krušnější období, manžel musí v zámoří absolvovat boj o jedno místo pro Hry v malorážce vleže. Pak ho čeká návštěva u rodičů a prohlídka u lékaře v New Yorku kvůli rakovině štítné žlázy, již prodělal.

V Plzni se tak střelecký pár, jehož lovestory okouzlila olympijský Peking, potká až v červnu. Načež Matt Emmons odletí na soustředění reprezentace do Dánska.

Pak už přijdou Hry. Na ty chce česká střelkyně odjet s dobrými zkušenostmi ze závodů. „Výsledky z nich nejsou úplně důležité, nejde o to, jestli udělám jednu chybu nebo tři, ale spíš o to, jakým stylem závodím, jakou mám kontrolu. Chtěla bych do Londýna jet s pocitem, že jsem schopná neudělat ani jednu chybu.“

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud