2. listopadu 2017 • 12:46

Prezident MOV Bach: Před ZOH se kvůli dopingu zaměříme na Rusy

Autor: ČTK, iSport.cz
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Zimák k play off NHL. Lener i analytik tipují postup Bostonu. V čem se Nečas blíží Pastovi?
Mám rád, když Ostrava žije Baníkem, říká Buchta. Je rychlejší než Tanko?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Dopingové kontroly před zimními olympijskými hrami v roce 2018 budou intenzivnější a cílené na určité skupiny sportovců. Cílem je zabránit hříšníkům závodit v Pchjongčchangu. Ve vystoupení na valném shromáždění Asociace národních olympijských výborů (ANOC) to řekl prezident Mezinárodního olympijského výboru (MOV) Thomas Bach.



V prosinci by podle něj mělo padnout rozhodnutí ohledně účasti ruských sportovců v Koreji. Závisí to na závěrech vyšetřování komisí, které se zabývají dopingovými podvody při ZOH 2014 v Soči.

V zájmu "čisté" olympiády v Koreji chce MOV zajistit intenzivní a cílené testování sportovců před vrcholem sezony. "Bude zvláštní důraz na ruské sportovce. Bude zvláštní důraz na sportovce ze zemí, kde je znatelně vyšší počet pozitivních testů. Bude zvláštní zaměření vycházející z žebříčku sportovců. Prvních dvacet v každé disciplíně bude pod zvláštním dohledem. Každý sportovec, u kterého bude vidět výrazný vzestup výkonnosti, bude kontrolován," uvedl Bach.

Delegáty informoval o práci komisí zřízených kvůli podezření na dopingové podvody v Rusku včetně ZOH 2014 v Soči. Zjištění Oswaldovy komise, která analyzuje případy sportovců z McLarenovy zprávy, vedla ve středu k doživotnímu zákazu účasti na olympijských hrách v jakékoliv roli pro ruské běžce na lyžích Alexandra Legkova a Jevgenije Bělova.

Bach: Na olympiádě si musí být všichni rovni

Schmidtova komise prošetřuje obecně systematickou manipulaci se vzorky v Rusku a při poslední olympiádě. "Jsme přesvědčeni, že veškerá rozhodnutí ve vztahu k účasti ruských sportovců v Koreji uděláme během prosince," řekl Bach.

Mezinárodní olympijský výbor také bedlivě sleduje napjatou politickou situaci na Korejském poloostrově. Jeho zástupci jednají s představiteli všech zainteresovaných stran a hodlají v tom pokračovat i nadále, aby byla při olympijských hrách zajištěna bezpečnost sportovců i všech ostatních účastníků.

MOV chce, aby byl sportovní svátek příležitostí k uklidnění situace. "Na olympijských hrách si musejí být všichni rovni, všichni musejí být vítáni. Musejí být (olympijské hry) prostorem k dialogu. Musejí být pozitivní, stavět mosty, nikoliv zdi mezi národními olympijskými výbory a národy," řekl Bach. Samotné konání olympijských her podle něj nikdo v žádné diskusi nezpochybnil.

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud