9. října 2008 • 15:53

Chlumský: CERA zpětně označí deset lidí

Autor: jj
TOP VIDEA
Zábranský? Zbrojovku řídit nebude, fotbal jde mimo něj, Kometa je srdcovka
Zimák: Vrána přiletěl nečekaně. Proč by MS mělo klapnout?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Počet dopingových hříšníků z Pekingu se ani zpětnými testy odebraných vzorků na CERA příliš nezvýší. Tvrdí to Jan Chlumský, šéf exekutivy českého antidopingového výboru.



Co říkáte na rozhodnutí MOV zpětně překontrolovat vzorky z Pekingu na doping CERA?
„Je to právo té organizace a určitě dobrý krok. Oni samozřejmě nebudou testovat všechny vzorky, například ve vzpírání nebo lukostřelbě CERA nikomu nepomůže. Nejrizikovější jsou vytrvalostní sporty jako triatlon, cyklistika, dlouhé atletické tratě. Zneužívat to samozřejmě mohou i v dalších, třeba i kolektivních sportech, ale už to není základní kámen jejich výkonnosti.“

V Pekingu bylo přistiženo při dopingu jen šest sportovců. Myslíte si, že díky zpětnými testům na CERA, které je hitem tohoto roku, přibude mnohem víc hříšníků?
„Nemyslím si, že by to bylo závratné číslo. Osobně si myslím, že to bude tak do deseti kusů.“

Lék obsahující CERA byl na trh uveden teprve začátkem tohoto roku, chápete tedy současnou situaci tak, že se náskok podvodníků před antidopingovými laboratořemi opravdu dramaticky zmenšil?
„Chápu to tak. I když taková situace není už tak nová. V roce 2002 to bylo s darbepoetinem podobné.“

Jak dlouho podle vás může trvat, než se efektivní testy na CERA dostanou i do Česka?
„To je otázka financí, které bude vláda schopna uvolnit pro českou laboratoř, abychom mohli koupit nějaké přístroje. Kdyby na to byly peníze, tak už tady ta metoda je.“

Články odjinud


Články odjinud