11. září 2017 • 10:02

Je tlustej, dvacet kilo dolů a může do Velké pardubické, řekl Váňa o koni

Autor:
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Hvězdy vyvedly partnerky: kdo dorazil na vyhlášení Fotbalisty roku?
PRVNÍ DOJEM ze čtvrtfinále: Motor se zlepšuje, ale dostává lekci, co Třinec umí
VŠECHNA VIDEA ZDE

Kvalifikační podmínky pro start ve 127. ročníku Velké pardubické steeplechase s Českou pojišťovnou (8. října) splnilo 32 koní. Poslední, čtvrtou kvalifikaci vyhrál osmiletý Power Zar se Sertašem Ferhanovem. „Žokej mi po dostihu řekl, že je Power Zar pořád moc tlustej a já to vím,“ usmíval se trenér Josef Váňa. „Pořád potřebuje nějakých dvacet kilo dolů.“



Mezi kvalifikovanými je i sedmiletý Theophilos, kterého pro Dostihový klub iSport-Váňa připravuje také legendární žokej a trenér. Právě Josef Váňa byl se svými svěřenci v kvalifikacích nejúspěšnější. Desetiletý Zarif vyhrál hned tu první v květnu, Power Zar triumfoval v sobotu.

„Jsem rád, že si kluci takhle k sobě sedli, pokud nebude mít Sertaš jinou nabídku, budu rád, když pojede Power Zara i ve Velké,“ uvažoval Váňa. Přestože ví, že jej s hnědákem, který kvůli zranění rok neběhal, ještě čeká hodně práce. „Žokej mi po dostihu řekl, že je Power Zar pořád moc tlustej a já to vím,“ usmíval se Váňa. „Proto jsem si ho teď poslední měsíc vzal do parády, abychom ho trošku váhově upravili. Pořád potřebuje nějakých dvacet kilo dolů.“

Růžičková: Já kila shazovat nechci

V plné přípravě je i obhájce loňského triumfu Charme Look. Jako vítěz měl sice účast jistou, nicméně trenérka Martina Růžičková s ním v rámci tréninku dvě kvalifikace absolvovala. První po kolizi Charme Look nedokončil, třetí vyhrál. „Velká je ještě daleko, budeme dál opatrně trénovat,“ říkala Martina Růžičková. „Budeme se ho snažit udržet v naprosté pohodě a kondici. Bára (Málková) se věnuje všem našim koním, ale Šarmík má od ní VIP péči a vrací nám to.“

V sedle desetiletého šampiona z roku 2016 by měl znovu být žokej Jan Faltejsek. Jezdkyně Barbora Málková se totiž stále dává dohromady po zranění a jezdit nemůže. „Já doufám, že Honza s námi bude spolupracovat! Nerada bych do podzimu shazovala sedm kilo,“ pousmála se trenérka Růžičková nad možností, že by se v nouzovém případě musela sama vrátit do sedla.

Kvalifikaci úspěšně zvládl i sedmiletý Theophilos z Dostihového klubu iSport-Váňa. V červnu byl Markem Stromským čtvrtý. V unikátním projektu, otevřeném pro všechny dostihové nadšence (více na www.dkfans.cz), na sebe Theophilos výrazně upozorňuje. V sezoně běhal třikrát a kromě úspěšné kvalifikace vyhrál Prvomájovou steeplechase v Lysé nad Labem a byl těsně druhý ve Velké mostecké. Na dotacích už letos vydělal 184 tisíc korun.

Kde se ukáže "bombarďák"?

„Až se Theophilos trochu víc zaučí, bude to bombarďák,“ naznačil žokej Stromský. Jestli s ním bude trenér Váňa uvažovat o startu už v letošní Velké pardubické (8. října), zatím není definitivně potvrzeno. Spíš ovšem ne, Theophilos by měl nabrat zkušenosti v Ceně Labě nebo Vltavy.

Z 32 koní, kteří splnili podmínky startu, jich je na přihlášce do Velké pardubické dvacet. Poslední termín pro dodatečné přihlášky je 21. září, na startu může být maximální počet 25 koní. Pokud bude zájem větší, rozhodne koeficient koní podle vyběhaných výsledků.

MAJÍ KVALIFIKACI NA VELKOU PARDUBICKOU 2017

Zarif (Köi Dent), No Time To Lose (DS Paragan), Reaper (Wrbna Racing), Kasim (Stáj Kejzlar), Eldorado (DS Zhoř), Nikas (Castor), Mauglí (Slabý), Sixtyseven (Buc-Film), Ter Mill (DS Malá Morávka), Goscater (Stáj Jeso), Hegnus (Ševců), Wild Danger (Javor), Theophilos (DK iSport-Váňa), Universe of Gracie (BORS Břeclav), Val de Guye (Lokotrans), Krocoleon (Denom plus), Un Tiep (Quartis-Zámecký Vrch), Delight My Fire (DS Pod Buchlovem), Charme Look (Orling), Tarant (Nýznerov), Virtus D`Estruval (Mme Bernard Le Gentil), Ange Guardian (Anděl strážný), Broker (DS Pegas), Templář (Stáj Luka-trdelnik.com), Aucun Soucis (DiJana Dobšice), Mileryt (Nutrin), Stretton (Wrbna Racing), Pareto (EŽ Praha), Power Zar (Chládek&Tintěra-Váňa), Bridgeur (VaZi), Salam (RM-Racing), Sisi Merble (www.trdelnik.com-Luka)

(přihlášeni zatím nejsou Goscater, Hegnus, Nikas, Krocoleon, Eldorado, Aucun Soucis, Mileryt, Tarant, Stretton, Bridgeur, Salam a Sisi Merble)

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud