10. října 2021 • 15:40

Senzační vítěz Velké pardubické! Finiš ovládl podceňovaný Talent

Autor: iSport.cz, apr, ČTK, nit, vmn
Vstoupit do diskuse
1
Video se připravuje ...
TOP VIDEA
Jarůšek nechtěl hattrick: Stálo by to peníze, smál se. Jágr mu hokejky nevrátil
Vaniak: Staněk se ti dostane do hlavy, Vindahl Čechy nepředčí. Na EURO...
VŠECHNA VIDEA ZDE

131. Velkou pardubickou se Slavia pojišťovnou vyhrál nečekaně Talent s žokejem Pavlem Složilem. Desetiletý ryzák a svěřenec trenérky Hany Kabelkové ve finiši porazil po boji Evžena s Jaroslavem Myškou, jenž se pokoušel o první triumf dvacet let po svém prvním startu. Třetím místem se o další překvapení postaral Mr Spex v sedle s Janem Kratochvílem. Do cíle slavného dostihu po řadě pádů doběhlo jen devět koní z osmnácti.



Na trati jednoho z nejtěžších a nejtradičnějších dostihů v Evropě nejdříve skončily naděje Playera a Kaiserwalzera, kteří nezvládli Velký Taxisův příkop, i když prošel kvůli zvýšení bezpečnosti velkou úpravou. Poté ze hry vypadli spolufavorit Lombargini, Sztorm, předloňský vítěz Theophilos či další svěřenec legendárního Josefa Váni Mahe King s pětinásobným šampionem Janem Faltejskem.

Loňský vítěz Hegnus obsadil páté místo za dalším koněm, který Velkou pardubickou v minulosti také vyhrál: šampion z roku 2017 No Time To Lose doběhl čtvrtý. Podle sázkových kanceláří byl největším favoritem těsně před startem No Time To Lose s žokejem Ondřejem Velkem a kurzem 4:1.

Vítězný Talent, jehož k největšímu triumfu v kariéře dovedl teprve třiadvacetiletý Složil mladší, měl kurz 25:1. Velkou pardubickou zvládl v čase 9:12,79 minuty. Jen šestkrát v historii se běželo rychleji, rekord 8:56,01 drží Ribelino z roku 2015.

„Je to nepopsatelný zážitek. Kůň fungoval excelentně. V závěru měl ještě více sil, než jsem čekal, protože jsem si myslel, že Evžena už nedám. Zabojoval, je to srdcař a zvládl to. Je na tom hodně dobře. Myslím, že ani nešel na rezervu,“ řekl v rozhovoru pro Českou televizi krátce po vítězném finiši žokej Pavel Složil mladší, který poděkoval zároveň trenérce za přípravu.   

Vítězný žokej Velké pardubické 2021 Pavel Složil mladší se synem
Vítězný žokej Velké pardubické 2021 Pavel Složil mladší se synem

S upraveným taxisovým příkopem vítěz neměl problém. „Skočil ho suprově. Jen jsem ho přelétl. Všiml jsem si, že je tam něco hnědého, nová díra, ale moc jsem ho nerespektoval,“ uvedl Složil. „Nedokážu to popsat. Je to ohromný zážitek, ovládnout tento dostih,“ dodal žokej.

„Je to šikovný kůň a trošinku jsme věřili. Pavel ho strašně dobře odjezdil a vyzdvihla bych práci celého týmu, protože ježdění s ním je velmi náročné. Byla bych strašně ráda, kdyby vyhrál a šel do důchodu, ale ještě to asi promyslíme. Trénovala jsem jeho mámu a je to náš poklad," uvedla Talentova spolumajitelka a trenérka Hana Kabelková. 

Velká pardubická se Slavia pojišťovnou (6900 m, šestiletí a starší koně, dotace 3,000.000 Kč):

1. Talent (žokej Složil, trenérka Kabelková, stáj DS Kabelkovi), 2. Evžen (ž. Myška), 3. Mr Spex (ž. Kratochvíl), 4. No Time To Lose (ž. Velek), 5. Hegnus (ž. Matuský), 6. Star (ž. Brečka). 

Další dostihy:

I. Foudre d'Allier (ž. Kratochvíl) - Arlington - Dusigrosz,
II. Ztracenka (ž. Myška) - Nikeandnemesis - Alegoria,
III. Gatsby (ž. Faltejsek) - Giorgione - Čáryjape,
IV. Kornelia (Kocman) - Sexy Lord - Leo Fantastico,
V. Chelmsford (ž. Bartoš) - Dajuka - Chicname de Cotte,
VI. Aeneas (ž. Bartoš) - Zataro - Del Rey,
VII. Chrystal Cross (ž. Myška) - Lad In - Usockem.

Vstoupit do diskuse
1
Články odjinud


Články odjinud