12. března 2012 • 14:54

Dopingový případ plavce Rubáčka byl odložen, zkoumá se lék

Autor: ČTK
Vstoupit do diskuse
1
TOP VIDEA
SESTŘIH: Arsenal - Chelsea 5:0. Kanonáda v derby, dvakrát se trefil Havertz
SESTŘIH: Vancouver - Nashville 1:4. Hronkův tým tentokrát otočit nedokázal
VŠECHNA VIDEA ZDE

Dopingový případ českého plavce Michala Rubáčka byl prozatím odložen. Disciplinární komise dnes nevynesla žádný verdikt s vysvětlením, že nejprve musí být přezkoumán lék, který měl zakázaný prostředek obsahovat a který český reprezentant užil před prosincovým mistrovstvím republiky v krátkém bazénu.



Rubáček měl pozitivní A test, analýzu vzorku B odmítl, což mu při případné obhajobě může přitížit. "Nechtěl celý případ zdržovat, bylo to ve snaze všechno co nejdřív vysvětlit," řekl ČTK sportovní ředitel Českého plaveckého svazu Jan Novotný. O jakou látku šlo, nechtěl specifikovat, údajně se ale jednalo o lehčí stimulant, nikoliv o anabolika.

Pětadvacetiletý Rubáček se dnes před komisí obhajoval tím, že užil lék, jehož složení není známé. "Vzal si nějaký homeopatický lék, které antidopingový výbor poslal k posouzení," řekl Novotný. Látku bude zkoumat německá laboratoř a také státní ústav pro kontrolu léčiv. "Až bude známé složení léku, znovu se disciplinární komise sejde," řekl Novotný s tím, že to bude trvat zhruba týden.

V případě, že zakázanou látku nebude lék obsahovat, může dostat Rubáček, svěřenec reprezentačního kouče Jiřího Kyněry, až dvouletý trest zákazu startů a hrozí, že by přišel o olympijské hry v Londýně.

Na prosincovém šampionátu v Chomutově vybojoval Rubáček dvě stříbrné a čtyři bronzové medaile. Drží české rekordy na tratích 50 a 100 metrů motýlek v krátkém i dlouhém bazénu.

V minulém týdnu se měl s reprezentací zúčastnit předolympijských závodů v Londýně, ale kvůli dopingovému nálezu na nich chyběl.

Vstoupit do diskuse
1
Články odjinud


Články odjinud