19. června 2011 • 10:30

Kajakářům utekl bronz o sekundu, ale mají kilový steak

Autor:
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Zimák k play off NHL. Lener i analytik tipují postup Bostonu. V čem se Nečas blíží Pastovi?
Mám rád, když Ostrava žije Baníkem, říká Buchta. Je rychlejší než Tanko?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Kajakáři Pavel Davídek a Lukáš Trefil dosáhli nejlepšího výsledku české reprezentace na mistrovství Evropy v rychlostní kanoistice v srbském Bělehradu. Na olympijské trati 1000 metrů obsadili čtvrté místo, když za bronzem zaostali o jedinou sekundu. Stejně jako oni si připsali nejlepší výsledek v kariéře také pátí Jaroslav Radoň a Filip Dvořák na deblkanoi, či šestý Lukáš Koranda na kanoi. Loňský bronz neobhájil čtyřkajak Ondřej Horský, Jan Souček, Daniel Havel a Jan Štěrba, který skončil sedmý.



Davídek s Trefilem předvedli životní jízdu a odměnili se nejlepším výsledkem v kariéře. A to ho vlastně ani nemuseli dosáhnout. „Vždyť ještě na začátku této sezony nás chtěli trenéři roztrhnout a neměli jsme spolu jezdit,“ vysvětlil Davídek a doplnil: „My jsme si to však prosadili a teď jsme čtvrtí v Evropě!“ „To je prostě paráda a máme neobyčejnou radost. Tajně jsem doufal, že bychom mohli být do pátého místa,“ dodal Trefil. Oba se mohou těšit kromě finanční odměny v řádu deseti tisíce korun také na speciální motivační prémii v podobě kilového bifteku a piva kolik vypijí. Tu jim „vypsal“ bývalý Trefilův kouč Jan Svárovský, majitel Vodácké krčmy u Sváry. Podíl na životním úspěchu má podle Davídka také psycholožka Jarmila Barešová, s kterou začal nedávno spolupracovat. „Velmi mi to pomohlo a bez ní bychom se tak vysoko nedostali,“ pravil Davídek, který se zbavil přebytečné nervozity. Před startem si pouští desetiminutovou motivační nahrávku s pokyny psycholožky, nápovědou na dýchání a dalšími radami. Nejvíc zamotanou hlavu z výsledku Davídka s Trefilem bude mít reprezentační kouč Martin Doktor. Výsledek do šestého místa na ME v Bělehradu je nominací na srpnové mistrovství světa v maďarském Szegedu. Jenže… V Česku jezdí ještě jeden deblkajak – Ondřej Horský a Jan Štěrba, kteří ho střídají se čtyřkajakem. Ti vyhráli domácí nominační závody a na květnovém Světovém poháru skončili třetí. V Bělehradu však na deblkajaku nestartovali. Pavel Davídek v bělehradském cíli poznamenal: „Vyjeli jsme si tady podle předem daných kritérií MS a nebylo by fér, kdybychom o něj přišli.“ Na to Jan Štěrba kontroval: „Rozumím tomu. Kluci jeli skvěle. Ale děláme vrcholový sport a na MS by měl jet ten nejlepší z republiky. Proto doufám, že Martin Doktor vypíše dodatečný nominační závod.“

Přestože zaznamenal nejlepší výsledek v kariéře, mohl prohrát. „Chtěl jsem se s kajakáři Davídkem a Trefilem vsadit, kdo dosáhne lepšího umístění. Ještě že jsem se nevsadil,“ vykládal s úsměvem pátý Filip Dvořák a doplnil: „Přesto jsme spokojení. Vždyť jsme se drželi nejlepších a to je pro nás nejcennější. Také s ohledem na MS a olympijskou kvalifikaci.“ Tou jedinou bude právě šampionát v Szegedu v polovině srpna. „A to jsme kilometr ještě ani nezačali trénovat,“ poznamenal Libor Dvořák, trenér a otec v jedné osobě. „Teď bude mít klid na přípravu, potřebujeme z již tak výborného času ještě srazit sekundu a pokud se to podaří, mohlo by to vyjít,“ dodal. Szegedu podřídí vše a proto zvažuje, že svěřence vezme na vysokohorské soustředění.

Totéž plánu polovina čtyřkajaku – Janové Souček a Štěrba, kteří zamíří do Švýcarska. Daniel Havel se bude připravovat na ME do 23 let, které se koná za dva týdny v Záhřebu. Ondřej Horský dá přednost domácí přípravě.

Sedmé místo z Bělehradu nevyvolává u obhájců loňského bronzu paniku. „Proč také, vždyť to nejdůležitější nás skutečně teprve čeká,“ pravil Jan Souček, který přiznal, že do Bělehradu nepřijeli v ideálním rozložení. Nepovedl se jim úvodní start sezony v Račicích, druhý Světový pohár v Duisburgu museli vynechat kvůli jeho zranění. „Pro mě to není překvapení, že to takto dopadlo. Vždyť jsme ani na Bělehrad neladili formu. A tato sezona není o medailích, ale o jediném – postoupit na olympiádu do Londýna. Tomu ty medaile klidně obětuji,“ objasnil Souček. Jan Štěrba upozornil, že jak se před dvěma roky zdálo, že přes K4 bude nejsnadnější možnost postupu do olympijského Londýna, nyní se vše změnilo. „Vždyť Němci i Maďaři do těch lodí posadili to nejlepší. Konkurence obrovsky narostla. My jsme Maďary vždy poráželi a teď jsme s nimi prohráli,“ uvedl Štěrba, podle něhož se třeba potvrdí přísloví, že něco zlé je pro něco dobré. „Musíme se na to podívat realisticky a začít pořádně pracovat. Nyní máme dva měsíce na to, abychom se připravili na nejdůležitější závod kariéry,“ řekl jasně.

Radostí zářil Lukáš Koranda, který skončil šestý a všechny české trenéry v Bělehradu překvapil tak skvělým umístěním. „Ani jsem nedoufal, že by to takhle mohlo dopadnout. Vždyť jsem předjel tři soupeře a mezi nimi olympijského vítěze,“ radoval se Koranda, kterého v neděli odpoledne čeká závod na pět kilometrů. Podle kouče Martina Doktora v něm patří mezi favority.

Kajakář Filip Šváb postoupil díky čtyřem setinám sekundy a druhému místu ze semifinále do nedělního boje o medaile na nově olympijské trati 200 metrů. Stejné se nepodařilo kanoistovi Jiřímu Hellerovi, kterému k postupu scházela jedna sekunda, ani ženskému deblkajaku Jana Šebestová, Jana Blahová.

Výsledky mistrovství Evropy rychlostních kanoistů v Bělehradu
Muži – C1:
1. Brendel (Něm.) 3:47,155 min., 2. Iosif (Rum.) +2,490 sek., 3. Bouza Pregal (Port.) +2,91, … 6. Koranda (ČR) +4,794.
C2: 1. Korovaškov, Pěrvuchin (Rus.) 3:28,583 min., 2. Andrej a Aljaxandr Bachdanovičové (Bělr.) +0,030 sek., 3. Dumitrescu-Lazar, Mihalachi (Rum.) +0,234, … 5. Radoň, Dvořák (ČR) +1,962.
K2: 1. Hollstein, Ihle (Něm.) 3:07,095 min., 2. Pogreban, Jurčenko (Rus.) +0,732 sek., 3. Dombi, Kokeny (Maď.) +1,11, 4. Davídek, Trefil (ČR) +2,238.
K4: K2: 1. Portugalsko (Pimenta, Ribeiro, Silva, Fernandes) 2:49,618 min., 2. Německo (Gross, Bröckl, Gleinert, Hoff) +0,342 sek., 3. Rumunsko (Neagu, Ioneticu, Vasile, Gavrila) +0,438, … 7. Česko (Horský, Souček, Havel, Štěrba) +2,286.

Program mistrovství Evropy v Bělehradu
Neděle 19. června 2011 – 9.40 až 11.35:
finále na 500 metrů (10.50 Radoň, Dvořák na C2, 11.16 K4 ženy). 12.00 až 13.50: finále na 200 metrů (Šváb). Od 15.08: 5000 metrů s hromadným startem na K1 ženy (Adamová), K1 muži (Souček) a C1 muži (Koranda).

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud