19. srpna 2011 • 18:31

Mise Londýn splněna! Čtyřkajak pojede na olympiádě

Autor:
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Zábranský? Zbrojovku řídit nebude, fotbal jde mimo něj, Kometa je srdcovka
Zimák: Vrána přiletěl nečekaně. Proč by MS mělo klapnout?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Český mužský čtyřkajak ve složení Pavel Davídek, Jan Souček, Lukáš Trefil a Jan Štěrba splnil cíl a kvalifikoval se na olympijské hry do Londýna. Ve svém pátečním semifinále na trati 1000 metrů obsadil druhé místo a v sobotu od 15.43 hodin pojede finále mistrovství světa v maďarském Szegedu. Právě postup ze semifinále byl klíčem do Londýna. Čtyřkajak získal pro české kanoisty první místo v olympijské nominaci.



Češi Jan Štěrba, Lukáš Trefil a Jan Souček (zleva na lodi zcela vzadu) s posledním záběrem v semifinále mistrovství světa v rychlostní kanoistice v maďarském Szegedu sledují, jak si vedou proti soupeřům za vítěznými Australany. Vpředu jedoucí háček Pavel Davídek ještě „tvrdě pracuje“, protože nemá takovou možnost srovnání.
Češi Jan Štěrba, Lukáš Trefil a Jan Souček (zleva na lodi zcela vzadu) s posledním záběrem v semifinále mistrovství světa v rychlostní kanoistice v maďarském Szegedu sledují, jak si vedou proti soupeřům za vítěznými Australany. Vpředu jedoucí háček Pavel Davídek ještě „tvrdě pracuje“, protože nemá takovou možnost srovnání.
Výsledek „mise Londýn“ je o to cennější poté, jakými peripetiemi složení čtyřkajaku v posledním měsíci prošlo. V nové sestavě, kdy Ondřeje Horského a Daniela Havla vyměnili před pouhými deseti dny Pavel Davídek a Lukáš Trefil, trénoval čtyřkajak před MS jen třikrát. „Je to neuvěřitelné. Zvlášť poté, čím vším jsme prošli. Ale o to jsme šťastnější,“ uvedl Pavel Davídek, který do čtyřkajaku „naskočil“ jako poslední a po Horském převzal roli háčka, který určuje tempo. „Krásně jsme odstartovali a co jsem stačil sledovat, tak jsme byli pořád na špici. V závěru už jsme tuhli, ale věřil jsem, že náskok uhájíme a postoupíme,“ doplnil Davídek. Také podle jeho parťáka z deblu, s nímž skončil čtvrtý na červnovém mistrovství Evropy v Bělehradu, šlo o závod s nejvíce nej v kariéře. „Byl nejdůležitější, nejtěžší, nejnáročnější, nejvíc na hlavu, protože jsme museli. Bylo to hop nebo trop. Buď a nebo. A je parádní, že jsme to takto zvládli,“ vykládal radostně Trefil.

„Mazáci“ čtyřkajaku, kteří na něm loni získali bronzové medaile jak na mistrovství světa i Evropy, Janové Souček a Štěrba radost také neskrývali.„V cíli jsem se radoval jako utržený ze řetězu,“ pravil se svým typickým nadhledem Štěrba a závod popsal jako ideální: „Prostě paráda. Všichni jsme moc chtěli a byla z toho parádní jízda. Na všech jsem viděl odhodlání a to se pak skvěle jede.“ Štěrba přiznal, že měl po ranní rozjížďce obavy. „Dokonce jsem se trochu toho semifinále bál, protože ta rozjížďka se nám nepodařila. Ale semifinále bylo skvělé,“ povídal a žertoval dál: „Když má člověk superparťáky, tak to jede samo. A já se vzadu vlastně vezu. Ale na olympiádu mě dovezli krásně.“

V lodi nejstarší dvaatřicetiletý Jan Souček se skoro modlil, aby už byl cíl. „V závěru to bylo hodně dramatické, doufal jsem, že nás Italové, kteří mohutně finišovali, nedojedou. Závěr jsem jel na krev, už jsem necítil ruce a modlil se, aby už byl cíl,“ popsal Souček. To nejdůležitější, tedy olympijskou kvalifikaci, posádka již splnila a proto se jí sobotní finále s obhajobou bronzových medailí pojede klidněji. „To, pro co jsme do Szegedu jeli, už máme. Teď se nemusíme nervovat a můžeme jet s klidem o medaili,“ uzavřel Souček.

Deblkanoisté Jaroslav Radoň a Filip Dvořák postoupili na olympijské trati 1000 metrů také do finále a dále živí olympijské naděje. V jejich kategorii C2 se o Londýn bojuje až v samotném finále, postoupí prvních šest lodí. „Finále je krásné, ale ještě neslavíme. To nejdůležitější nás teprve čeká,“ uvedl trenér posádky Libor Dvořák, otec zadáka Filipa.

Nečekaně, ale o to s větší noblesou pronikl do finále na neolympijské trati 500 metrů teprve osmnáctiletý singlkanoista Martin Fuksa, absolvující svůj premiérový seniorský šampionát. Své semifinále v Szegedu s přehledem vyhrál. „To bych tedy nečekal, ale aspoň vidím, že se dá závodit i v mužích,“ poznamenal juniorský mistr světa, který zlato a také bronz bral v Brandenburgu teprve před třemi týdny. „Ale už teď přemýšlím, na jakou z olympijských tratí 200 či 1000 metrů se zaměřím. Do Londýna to už asi nestihnu, ale Rio v roce 2016 už v hlavě mám,“ přiznal Fuksa.

Výsledky českých závodníků na MS v rychlostní kanoistice v Szegedu
Muži
1000 metrů
K4 – semifinále I:
1. Austrálie 3:02,655 min., 2. ČR (Davídek, Souček, Trefil, Štěrba) 3:03,915, 3. Dánsko 3:03,987. Semifinále II: 1. Německo 3:03,440 min. Semifinále III: 1. Maďarsko 3:05,702 min.
C2 - semifinále I: 1. Andrej a Alexandr Bahdanovičovi (Bělr.) 4:01,647 min., 2. Radoň, Dvořák (ČR) 4:02,589.  Semifinále II: 1. Dumitrescu-Lazar (Rum.) 3:57,340 min. Semifinále III: 1. Madrigal, Aguilar Chacon (Kuba) 3:54,934.

500 metrů
C1 – semifinále I:
1. Charazba (Bělr.) 1:59,495 min. Semifinále II: 1. Maxymčuk (Ukr.) 1:59,917 min. Semifinále III: 1. Fuksa (ČR) 1:59,724 min.

Ženy
500 metrů
K1 – semifinále I:
1. Kozáková (Maď.) 2:00,655 min. Semifinále II: 1. Sergejevová (Kaz.) 2:01,168 min., … 9. Hrochová (ČR) 2:11,914 (nepostoupila). Semifinále III: 1. Osypenková-Radomská (Ukr.) 1:59,652 min. Semifinále IV: 1. Reinhardtová (Něm.) 1:58,976 min.
K2 – semifinále I: 1. Csipesová, Kovácsová (Maď.) 1:50,702 min., … 7. Doktorová, Fasnerová (ČR) 1:58,376 (nepostoupily). Semifinále II: 1. Mikolajczyková, Konieczná (Pol.) 1:50,470 min. Semifinále III: 1. Weberová, Dietzeová (Něm.) 1:50,430 min.

Nominace ČR na mistrovství světa 2011 v Szegedu
Ženy
200 metrů (olympijská trať)
K1:
Michaela Fasnerová (Olomouc).
K2 (neolympijská disciplína): Jana Šebestová (Dukla Praha), Jana Blahová (Hrad. Králové).
C1 (neolympijská disciplína): Anna Navrátilová (KVS Praha).

500 metrů (olympijská trať)
K1:
Lenka Hrochová (Děčín).
K2: Andrea Doktorová (Sezemice), Michaela Fasnerová (Olomouc).
K4: Anna Adamová, Jana Šebestová (obě Dukla), Jana Blahová (Hrad. Králové), Lucie Matoušková (Dukla).

1000 metrů
K1:
Lenka Hrochová (Děčín).

5000 metrů
K1:
Anna Adamová (Dukla Praha).

Muži
200 metrů (olympijská trať)
K1:
Filip Šváb (USK Praha).
K2: Jiří Kraft (Nymburk), Branko Tarkulič (Chomutov).
C1: Martin Fuksa (Nymburk).

1000 metrů (olympijská trať)
K1:
Daniel Havel (Dukla Praha).
K2: Ondřej Horský, Jan Štěrba (oba Dukla Praha).
K4: Pavel Davídek, Jan Souček, Lukáš Trefil, Jan Štěrba (všichni Dukla Praha).
C1: Lukáš Koranda (USK Praha).
C2: Jaroslav Radoň, Filip Dvořák (oba Dukla Praha).

500 metrů
C1:
Martin Fuksa (Nymburk).
C2: Jaroslav Radoň, Filip Dvořák (oba Dukla Praha).

5000 metrů
K1:
Jan Souček (Dukla Praha).
C1: Lukáš Koranda (USK Praha).

Přehled kanoistických akcí s českou účastí v roce 2011
18. až 21. srpna mistrovství světa v Szegedu (Maďarsko)
1. až 4.září předolympijský test – „London Canoe Sprint Invitational“ v Eaton Dorney Lake (Velká Británie)

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud