21. srpna 2011 • 15:10

Vytrvalecký démon Koranda má stříbro z MS v Szegedu

Autor: sam
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Speciál o Slovácku. Co kouč a kádr? Svědík do Baníku či Plzně? Posunul se, říká Nguyen
SESTŘIH: NY Islanders - Carolina 2:3. Nečas asistencí přiblížil Hurricanes k postupu
VŠECHNA VIDEA ZDE

Singlkanoista Lukáš Koranda se stal vicemistrem světa na trati pět kilometrů. Titul mu na šampionátu v maďarském Szegedu unikl o pouhou sekundu, když nestačil jen na Ukrajince Michaila Košmana. Jde o Korandův životní výsledek a také největší úspěch českých kanoistů na mistrovství světa 2011. Kajakáři Anna Adamová a Jan Souček obsadili na stejné trati pět kilometrů shodně osmí místa.



Problémový start. Lukáš Koranda (v modrém uprostřed s bílou čelenkou) opožděně reaguje na ulitý start Íránce Fournamiho (vpravo) za začátku závodu na 5000 metrů na mistrovství světa v rychlostní kanoistice v maďarském Szegedu.
Problémový start. Lukáš Koranda (v modrém uprostřed s bílou čelenkou) opožděně reaguje na ulitý start Íránce Fournamiho (vpravo) za začátku závodu na 5000 metrů na mistrovství světa v rychlostní kanoistice v maďarském Szegedu.
„Při finiši jsem si říkal: mistr světa, mistr světa, mistr světa. A nic,“ komentoval s nadsázkou poslední metry závodu dvaadvacetiletý kanoista a doplnil: „Ale musím přiznat, že vítězný Ukrajinec jel skvěle. Celé to odtáhl, v závěru jsem ho sice jeho náskok stahoval, ale neměl jsem na něj.“

Korandu, stejně jako na červnovém mistrovství Evropy v Bělehradu, na kterém získal bronz, i v Szegedu potkaly problémy na startu. Poblíž stojící Íránec Fournami viditelně ulil start, ale rozhodčí závod nezastavili. „Takže jsem se propadl a musel ujetou skupinku dohánět, což vždy stojí moc a moc sil,“ popsal Koranda. O pár stovek metrů dál se k němu však přiklonila štěstěna. „Vlastně nechtěně jsem odjel více na pravou stranu dráhy a vyhnul jsem se velké strkanici a nenápadně a bez následků se nám podařilo ujet. Kdežto ta skupina se velmi pobila a Polák skončil ve vodě. Tato situace mi závod ulehčila.“ Koranda kroužil taktiky za Košmanem, v cílové rovince rozjel na pětikilometrové trati nevídaný finiš. „Dal jsem do toho všechno, ale on si to pohlídal. Ale i tak je to krásné. Mám obrovskou radost,“ vykládal Koranda, který prožívá nejúspěšnější sezonu v kariéře, když na každém velkém podniku typu MS, ať seniorského či do 23 let, nebo ME získal medaili. „Toho si cením nejvíc,“ pravil. Po nočním návratu do Čech plánuje odstartovat sérii oslav úspěchů této sezóny. „Teď už si to snad zasloužím. Jen škoda, že trať pět kilometrů není olympijská. Budu tedy muset zabrat i na kilometru a pokusit se probít se do Londýna přes dodatečnou kvalifikaci.“ Na otázku, jak to udělá, Koranda s úsměvem odpověděl: „Budu strašně moc trénovat, ještě víc než do teď a do každého závodu půjdu úplně po hlavě.“

Za tato slova i závod chválil svého svěřence trenér Waldemar Fibigr. „Lukáš zvolil po problémech na startu výbornou variantu a velmi na ní vydělal. Je to krásný výsledek, který jen potvrzuje, že je fyzicky fantasticky připravený, skoro nejlépe na světě. A teď se to ještě pokusíme přenést na kilometrovou trať, abychom mohli bojovat o Londýn,“ nastínil Fibigr.

„Říkala jsem si, že když budu do desátého místa, budu spokojená. A páté místo by pro mě bylo jako zlato. Takže mám vlastně bronz,“ žertovala o své osmé příčce Adamová.

„Škoda, že jsem ve finiši nepředjel Portugalce Pimentu,“ litoval Souček a doplnil: „To by mi udělalo radost a byl bych asi zcela spokojený. Ti ostatní jsou už jiná třída.“

Obdiv a uznání sklidil osmnáctiletý singlkanoista Martin Fuksa za finále B na svém prvním mistrovství světa dospělých. Skončil v něm třetí. „To byl úžasný start. Vyšlo ti to skvěle,“ chválil svého nástupce reprezentační trenér Martin Doktor. „Krásně se to poslouchá a jsem rád, že jsem si mezi dospělými zvykl a doufám, že příští rok mi to půjde také tak,“ poznamenal debutant Fuksa.

Zklamaný naopak byl sprinterský kajakář Filip Šváb. Do Szegedu přijel s ambicemi na přímý postup na olympijské hry v Londýně. „Nic mi tady nevyšlo. Hrůza. Ani starty, špatné větrné dráhy,“ lamentoval olomoucký patriot, který však může do Londýna proniknout z dodatečné kvalifikace, která se uskuteční v květnu příštího roku. „Na to se zaměřím, to je cíl pro příští sezonu,“ doplnil Šváb.

Stejný plán mají také deblkajakáři Jiří Kraft a Branko Tarkulič, jediní amatéři v české výpravě. Při své společné premiéře na MS obsadili čtvrtou příčku ve sprinterském finále C. „Sice jsme mysleli výš, ale nejdůležitější pro nás je zjištění, že jsme v kontaktu se světovou špičkou. To nám dává naději pro příští rok,“ uvedl Kraft, který se dal s Tarkuličem dohromady teprve před touto sezonou. „Vidíme obrovské zlepšení, ale také cítím, že máme rezervy a můžeme se výkonnostně posouvat dopředu,“ dodal Tarkulič, který sestavuje tréninkové plány. „Zatím jsme každý trénoval po svém, nyní se to pokusíme sladit a kdyby se nám dostalo podpory, protože závodíme v olympijské disciplíně, tak bychom skutečně chtěli o Londýn bojovat,“ pravil Kraft a Tarkulič s úsměvem dokončil: „Musí se to zkusit. Když je vlak rozjetý, nejde zastavit. Naopak, musíme přikládat do kotle.“

Deblkajakářky Jany Šebestová a Blahová doplatily ve velkém finále na sprinterské dvoustovce na báječnou atmosféru na břehu kolem kanálu v Szegedu. Protože jely nejblíže nabitému hledišti neslyšely startovní povely. „Ani jsme nebyly v pořádně ve startovním bloku, startér něco nahlásil, ani jsme si nestačily srovnat loď a už se jelo. To náš výkon velmi ovlivnilo,“ vysvětlila Šebestová. „A protože je konkurence obrovská, tak jde o každou desetinku. Ty nám tentokrát scházely. Takže na příště to musíme pořádně nacvičit,“ doplnila Blahová.

Reprezentační trenér Martin Doktor označil sám sebe po šampionátu v Szegedu dvěma slovy: „Spokojený člověk!“ Tým pod jeho vedením získal šest míst pro olympiádu v Londýně. Na Hrách v Pekingu a Aténách měli Češi vždy jen po dvou startujících. A například kanoistická velmoc Itálie má pro Londýn jednu pozici. V květnu příštího roku proběhnou kontinentální dodatečné kvalifikace. Evropská část by měla být v německém Duisburgu, ale stále častěji se proslýchá, že se přesune do polské Poznaně. „To by bylo velmi nepříjemné, protože tam bývají na jaře takové vlny, že jsou to neregulérní podmínky,“ objasnil Doktor a pokračoval: „Do všech disciplín, v kterých se ještě pojede o Londýn stoprocentně nasadíme posádky. Při výběru nejlepších závodníků nás čeká mnoho práce. Ale podstoupíme ji, abychom vybrali ty nejlepší.“

Výsledky českých závodníků na MS rychlostních kanoistů v Szegedu
200 metrů
Ženy
K2 – finále:
1. Kovácsová, Kozáková (Maď.) 37,667 sek., … 9. Šebestová, Blahová (ČR) 39,653.
Muži
K1 – finále B:
1. Sastiaga (Špan.) 36,427 sek., … 5. Šváb (ČR) 36,685.
K2 – finále C: 1. Maehler, de Oliveira Junior (Braz.) 33,003 sek., … 4. Kraft, Tarkulič (ČR) 33,489.
C1 – finále B: 1.Brendel (Něm.) 41,452 sek., … 3. Fuksa (ČR) 42,070.

5000 metrů
K1 ženy:
1. Csipesová (Maď.) 22:19,816 min., 2. Belcherová (V. Brit.) +6.756 sek., 3. Paltaranová (Bělr.) +17,478, … 8. Adamová (ČR) +46,224.
C1 muži: 1. Košman (Ukr.) 23:23,823 min., 2. Koranda (ČR) +1,164 sek.,3. Bouza (Špan.) +31,350.
K1 muži: 1. Hoff (Něm.) 19:51,200 min., 2. Jureňa (Bělr.) +16,752 sek., 3. Benassi (It.) +20,736, … 8. Souček (ČR) +54,216.

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud