František Prachař
4. srpna 2009 • 11:45

Plavání: Konec "skafandrů", zpátky do trenek!

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Koubkův majstrštyk: Osm nul a LM pro Česko. Další krok: smlouva a boj o titul?
PRVNÍ DOJEM: Jágr v kondici, Kladno jede. Smoleňák vzýval pána z Vysočiny
VŠECHNA VIDEA ZDE

Byla to odchylka. Nebo spíš úchylka. Plavání zažilo na mistrovství světa v Římě největší poblouznění v historii. Celkem 43 světových rekordů díky speciálním polyuretanovým plavkám uvrhlo bazénový sport do zvláštní situace, kdy mohla s nadsázkou plánovat comeback i 59letá legenda Mark Spitz.



I proto byl šampionát poslední vrcholnou akcí, kde se směl supermateriál používat.

Co změní návrat k obyčejnému vybavení?

ŠAMPIONI

Nové plavky vytvořily spoustu nových šampionů. Drtivá většina zazářila díky polyuretanovým plavkám Jaked a Arena X-Glide. Na výsluní se dostali i Číňané, kteří dlouho v plavání neznamenali nic. Světový rekord na 800 metrů volný způsob nyní drží Čang Lin.

Mladičká Ruska Anastasia Zujevová zase překonala nejstarší platný evropský rekord na distanci 200 metrů znak. V pouhých 19 letech vylepšila o 1,68 dosavadní maximum Maďarky Krisztiny Egerszegiové z roku 1991.

A statistiky ohromují i nadále. Před osmnácti měsíci byly pouze dvě ženy, které zvládly stovku znakem pod hranici jedné minuty, nyní jich bylo 18. Ještě více udivila statistika na trati 200 metrů prsa muži. Pod 2:10 minuty plavali v éře „před plavkami" jen tři, nyní se počet zdesetinásobil...

Staří králové se vzbouřili. Vlastnosti úborů zaručily „rychlokvaškám" zlepšení až o šest desetin na sto metrů, což ještě nedávno znamenalo dva až tři roky systematického tréninku. Nyní k tomu stačila půlhodina, kdy si dotyčný oblékal kostým, jenž v jeho těle vytvořil vakuum a pokožka vůbec nepřišla do kontaktu s vodou.

Zuřil i americký fenomén Michael Phleps, i když si vylepšil všechny osobní rekordy. Přesto si v době technologické exploze raději netroufl na tolik disciplín. Na osminásobného olympijského šampiona z Pekingu zbylo „pouze" čtyřikrát zlato a jednou stříbro. „Jako by nyní stačila jen hrubá síla a kus hadru," řekla 24letá hvězda, jež plavala ve starém modelu Speedo LZR.

Michael Phelps slaví své vítězství a světový rekord Michael Phelps slaví své vítězství a světový rekordFoto ČTK/AP

Ten má pouze část z polyuretanu a zbytek z klasických textilií. Britka Rebecca Adlingtonová, dvojnásobná olympijská vítězka z Pekingu, zase skončila ve své výstavní disciplíně 800 metrů volný způsob až čtvrtá. Jako jediná finalistka neoblékala nový model.

REKORDY A PLAVKY

Od února roku 2008, kdy vesmírná společnost NASA vyvinula model Speedo LZR Racer, padlo v bazénu neuvěřitelných 172 světových rekordů. Nejnovější výrobky Arena X-Glide a Jaked se postaraly během několika měsíců o více než čtvrtinu z nich.

Mezinárodní plavecká federace FINA je od 1. ledna 2010 zakázala. Muži navíc budou plavat jen v úborech maximálně po kolena, ženy zase v plavkách, které jim nezakryjí ramena. Super časy v super plavkách by ale podle všeho měly zůstat v platnosti. To by znamenalo, že se budou dvě třetiny disciplín měřit závody v Římě. Proti tomuto nařízení hodlají největší plavecké federace protestovat.

„Výsledky z této akce nejsou relevantní, je jasné, že budeme muset najít nové měřítko, abychom mohli sledovat zlepšení," uvedl Michael Scott, šéf britské výpravy, která přitom byla v Římě třetí nejúspěšnější. Pokud by se postupovalo geometrickou řadou, současné rekordy by byly v obyčejných plavkách překonány až za 15 let.

Podle tabulek z přelomu století se dají vyhledat všechny rekordní výkony v obyčejných plavkách. Existuje však i možnost, že se začnou počítat nové rekordy a staré časy budou jen orientační.

Plavání chce vstoupit do nové éry a byla zvolena komise, jež bude dohlížet na správně vybrané materiály. „Když jsem viděl tolik úžasných výkonů od tolika obyčejných závodníků, bylo mi jasné, že to musí skončit. Teď je jen otázkou, zda se nejdou tak výjimeční lidé, kteří by staré časy překonali," uvedl šéf amerických plavců Denis Pursley.

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud