12. září 2010 • 16:33

Kajakář Hradilek je vicemistrem světa

Autor: ČTK, tbl
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Zimák k play off NHL. Lener i analytik tipují postup Bostonu. V čem se Nečas blíží Pastovi?
Mám rád, když Ostrava žije Baníkem, říká Buchta. Je rychlejší než Tanko?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Kajakář Vavřinec Hradilek získal na mistrovství světa ve vodním slalomu ve slovinském Tacenu stříbrnou medaili. Třiadvacetiletý reprezentant dnes nestačil jen na Itala Daniela Molmentiho a jako jediný z české výpravy se probojoval na stupně vítězů mezi jednotlivci. Pro Hradilka je to premiérový cenný kov z individuálního závodu na světovém šampionátu, loni se stal mistrem světa v hlídkách.



Čtvrtou medaili pro českou výpravu pak získali singlkanoisté v soutěži hlídek, kde skončila trojice Jan Mašek, Stanislav Ježek a Michal Jáně třetí za Slováky a Němci. Loni zlaté hlídce kajakářů se nedařilo a obsadila po šesti chybách 15. místo. Již v sobotu se české hlídky kajakářek a deblkanoistů zasloužily o zlato a stříbro.

Nejlepší český vodní slalomář loňského roku Hradilek sice finálovou jízdu zahájil dotykem hned ve čtvrté brance, poté už ale chybu neudělal a díky rychlému času se dostal do vedení. Ze zbylé osmičky závodníků jej předstihl jen Molmenti, jenž měl rychlejší čas, navíc bez jediné chyby. "Naštěstí jsem tam v cíli nečekal sám, povídali jsme s ostatníma a ke konci už jsem v tu medaili věřil," řekl v rozhovoru s ČTK Hradilek.

Bronzový medailista z nedávného mistrovství Evropy je v letošní sezoně spasitelem českého vodního slalomu. Na ME získali ještě stříbro deblkanoisté Jaroslav Volf a Ondřej Štěpánek, ale ti v Tacenu nepostoupili z kvalifikace. "Sledoval jsem, že se týmu nedaří, že už jsem poslední naděje. Ale nepřipouštěl jsem si to, to nemá cenu," prohlásil Hradilek.

Vavřinec HradílekFoto ČTK


Jeho forma je i pro něj samého překvapením, protože celou sezonu se potýkal s bolavým krkem, kvůli kterému před MS dokonce dva týdny netrénoval. "Jsou to super pocity, nedá se to popsat. Je to bomba, když si uvědomím, co jsem si před závody prožil," uvedl. Na zlepšení jeho stavu se podepsal fyzioterapeut Tomáš Dvořák. "Udělal se mnou zázrak, při závodu jsem se cítil velmi dobře," liboval si Hradilek.

Mohl dokonce vyhrát, ale měl i trochu smůly. Dotek na brance neřešil, ale v prostřední pasáži mu "nepřišla pulsující voda", jak slalomáři říkají. "Musel jsem to přeprat, nechal jsem tam nějaký čas a hlavně síly a na konci jsem už byl tuhej," uvedl Hradilek. "Takže určitě by se to dalo ještě vylepšit," řekl ještě předtím, než se vydal obhajovat zlato v závodu hlídek.

Ostatní čeští reprezentanti dnes skončili před branami finále. Další kajakář Luboš Hilgert obsadil v semifinále 11. příčku a postup mu unikl o devět setin, Vít Přindiš skončil šestnáctý. Semifinálová jízda byla konečnou rovněž pro kanoistky Kateřinu Hoškovou a Annu Kašparovou i kanoisty Stanislava Ježka a Jana Maška.

Titul mistra světa získal mezi kanoisty dvojnásobný olympijský vítěz Francouz Tony Estanguet před dalším veleúspěšným olympionikem Michalem Martikánem. Slovenská hymna mohla zaznít alespoň po závodě kanoistek, který suverénně ovládla Jana Dukátová.

Mistrovství světa ve vodním slalomu v Tacenu (Slovinsko) - finále:
Muži:
C1: 1. T. Estanguet (Fr.) 95,70 (0 trest. sekund), 2. Martikán (SR) 98,61 (0), 3. Domenjo (Šp.) 99,41 (0), ...11. Mašek, 28. Ježek (oba ČR) - vyřazeni v semifinále.

K1: 1. Molmenti (It.) 91,00 (0), 2. Hradilek (ČR) 93,56 (2), 3. Meglič (Slovin.) 93,74 (0), ...11. Hilgert, 16. Přindiš (oba ČR) - vyřazeni v semifinále.

Ženy:
C1: 1. Dukátová (SR) 125,71 (2), 2. Guineaová 131,90 (2), 3. 3. Foxová (obě Austr.) 134,18 (4), ...11. Hošková, 19. Kašparová (obě ČR) - vyřazeny v semifinále.

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud