30. dubna 2008 • 16:59

Jihočeši smázli Ostravu

Autor:

Volejbalisty Českých Budějovic dělí jediná výhra od obhajoby titulu.



ČESKÉ BUDĚJOVICE - Ve vroucím jihočeském kotli se usmažili volejbalisté Ostravy ve třetím finálovém utkání Kooperativa extraligy. Směsí jedovatého koření pak zasypali svého protivníka sami hráči Českých Budějovic. Ve včerejším duelu zvítězili jasně 3:0, v sérii vedou stejným poměrem a již dnes můžou slavit titul (17.30, PP na ČT4).

Dvě tisícovky budějovických fanoušků připravily Ostravě pořádně horké přivítání. Domácí trumpetisté se postarali o státní hymnu a jejich vybuzené tóny přesně kopírovaly nadšenou produkci domácích volejbalistů. Do soupeře bušili od začátku utkání a malátní hosté jen s problémy odvraceli palbu směřující na jejich území.

Prásk, jedno eso. Prásk, další. Správka jen bezmocně rozhodil rukama poté, co mu Čajanův servis odskočil do autu. Ostrava měla s příjmem obrovské problémy, vinou špatně připravených útoků pak vynikali domácí smečaři.

Euforie v zaplněném hledišti na chvíli opadla snad jen na začátku druhého setu. V momentě, kdy Motys poslal míč do autu, vedla Ostrava 6:4. Pak však budějovický smečař vypálil další eso a přidal i úspěšnou smeč. Budějovičtí zlikvidovali jepičí odpor svého soka a jihočeské trumpety spustily ruskou Kaťušu.

"Taková atmosféra vám strašně pomůže. Víte, že když se podaří balon, potěší to celou halu. Je to krásný pocit," přikyvoval blokař Štěpán Smrčka, který včera předvedl vynikající výkon.

Přestože obhájce titulu jasně dominoval, jeho kouč Petr Brom stále nervózně přecházel kolem postranní čáry. Řadu míčů pak doprovázel emotivními gesty. A při každém timeoutu nezapomněl poplácat talisman připomínající formu na bábovku, který se schovával za jihočeskou střídačkou. "Jmenuje se Sportovní forma, pro play off nám ji zhotovil náš masér. Jsem totiž dost pověrčivej člověk," usmíval se Brom.

Na druhé straně stál ostravský kouč Jaroslav Tomáš. Zadumaně hleděl na palubovku a marně přemýšlel, jak svůj tým vytáhnout z marastu. "Kdyby nám někdo před začátkem sezony řekl, že budeme ve finále, nikdo by mu nevěřil. Možná na hráče dolehlo uspokojení z naplněného snu. Byl to náš nejhorší zápas v play off," krčil rezignovaně rameny.

Tomášovi selhali koncoví hráči. Snažil se míchat se sestavou, stáhl ze hry Michálka, jenže jeho náhradníka Malínka si vzápětí vychutnal na síti osamocený blokař Smrčka. A ostravský mladíček se zase vrátil mezi náhradníky. Českobudějovický happening pokračoval. A nemohl ho vyšperkovat nikdo jiný, než 42letá dvaačtyřicetiletá domácí legenda Stanislav Pochop. Celý zápas nehrál, na hřiště nastoupil až na posledních pár míčů. Jeho antré? Parádní blok!

Po posledním balonu se domácí vrhli do oslavného chumlu, zatímco se na kurt snášely konfety a barevné papírky. Jenže na oslavy je ještě čas, minimálně do dnešního odpoledne. České Budějovice budou hrát o titul, Ostrava o naději. "Nula tři je děsivé, ale pevně věřím, že se nám to ještě podaří zvrátit," dodal kouč Tomáš.

 

***

 

KOOPERATIVA EXTRALIGA

 

Finále ČESKÉ BUDĚJOVICE-OSTRAVA 3:0 Čas: 73 minut. Rozhodčí: Labašta, Záhorcová. Diváci: 2200. Sety: 19, 18, 19. Stav série: 3:0. České Budějovice: Sládeček, Motys, Smrčka, Mach, Čajan, Zach, libero Habada - Pochop. Ostrava: Zaťko, Konečný, Michálek, Kubala, Správka, Nunes, libero Chromý - Malínek, Kozák.

 

O 3. místo KLADNO-LIBEREC 3:0 Čas: 74 minut. Rozhodčí: Pejpal, Fink. Diváci: 300. Sety: 24, 23, 17. Konečný stav série: 3:0 Kladno: Sobotka, Skladaný, Böhm, Fokt, Diviš, Linz, libero Polanský - Marel, Šrámek. Liberec: Simaro, Ticháček, Dittrich, Polák, Jeslínek, Veselý, libero Kryštof - Vampola, Vencovský, Šimeček.

Jiří Škuba

Články odjinud


Články odjinud