13. března 2018 • 13:25

Volejbalové reprezentace čeká Evropská liga, ženy kvalifikace ME

Autor: ČTK
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
SESTŘIH: Boston - Toronto 2:3. Pastrňák dal první gól v play off, rozhodl ale Matthews
Zima dohnal(a) Slavii, Trpišovského díl viny. Sparta má víc herní nadstavby
VŠECHNA VIDEA ZDE

Rozdílné plány mají letos volejbalové reprezentace. Obě se shodně zúčastní obnovené Evropské ligy, ale muži v ní mají jistou účast ve Final Four, protože se v červnu uskuteční v Karlových Varech. Pro ženy bude vrcholem roku od září kvalifikace mistrovství Evropy, na které se muži kvalifikovali sedmým místem na loňském šampionátu starého kontinentu, a tak můžou budovat tým.



Národní výběry mají po předčasném odchodu zahraničních koučů v minulých letech stejné domácí trenéry. Muže vede Michal Nekola a ženy Zdeněk Pommer. "Dává nám smysl takto pokračovat a hlavní cíl je pro oba mistrovství Evropy v roce 2019 a světová kvalifikace," řekl na dnešní tiskové konferenci šéf volejbalistů Marek Pakosta.

"Kvalifikace na Evropu je jasnou prioritou a pokusíme se tam probojovat," řekl Pommer, který oslovil 35 hráček z domácí extraligy i ze zahraničí a tým sestaví po skončení ligových soutěží. "Budeme chtít otevřít dveře mladým nadějným hráčkám," naznačil, že vedle osvědčených opor počítá i s doplněním týmu.

V boji o postup na ME se volejbalistky střetnou se Švédkami, Finkami a Estonkami a kvalifikace se netradičně bude dohrávat až začátkem ledna. "Termíny jsou zvláštní, ale musíme je přijmout. Zvládli jsme horší věci," řekl Pommer a dodal: "Vymyslíme vánoční přípravu, uděláme si kapra a dáme si dárky v tělocvičně. Předpokládám, že kluby nebudou dělat hráčkám problémy. Národní tým je národní tým."

Evropská liga se hraje v květnu a v červnu a pro ženy bude přípravou na kvalifikaci. "Oba turnaje mají stejný formát, tak si to vyzkoušíme," řekl Pommer.

Fanoušci se můžou těšit na novinku, 23. a 26. května se uskuteční duely mužů a žen v Evropské lize v jeden den v pražské hale na Podvinném Mlýně. "To jsme tady ještě neměli a věřím, že se to setká s odezvou diváků," řekl Pommer. "Děláme to v Liberci v klubu a osvědčilo se to," doplnil Nekola, ligový kouč mužů Dukly.

V reprezentaci má Nekola vyhlédnutou dvacítku hráčů a před sebou rok, v kterém může díky jistotě startu na ME 2019 testovat. "Máme možnost celou sezonu dávat kádr dohromady, rozšířit a zapracovat mladíky," nastínil svůj plán.

Účastí ve Final Four Evropské ligy 13. a 14. června v Karlových Varech mají muži šanci usilovat o postup do play off o Ligu národů 2019, bývalou Světovou ligu, která je pro 16 týmů a Češi v ní letos nejsou. "Popereme se o to," řekl Nekola.

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud