31. srpna 2023 • 21:49

Světové jedničky nad české síly. Volejbalisté prohráli s Poláky

Autor: ČTK
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
SESTŘIH: West Ham - Liverpool 2:2. Další ztráta „Reds“, hráli oba Češi
PRVNÍ DOJEM: Že Třinec nemá nohy? Omyl. Pardubice tíhu neunesly
VŠECHNA VIDEA ZDE

Čeští volejbalisté nestačili v prvním zápase evropského šampionátu na lídry světového žebříčku Poláky. Týmu, který letos vyhrál Ligu národů a z posledních tří mistrovství světa má dvě zlata a stříbro, svěřenci Jiřího Nováka podlehli ve Skopje 0:3 po setech 17:25, 20:25 a 20:25.



V pátek nastoupí Češi proti Dánsku, v sobotu je čeká Nizozemsko, v pondělí Černá Hora a o dva dny později uzavřou skupinu C proti domácí Severní Makedonii. Z šestičlenných skupin projdou do osmifinále vždy čtyři týmy. Češi obhajují čtvrtfinále.

Čeští reprezentanti se snažili nemít z Poláků až příliš velký respekt a napodobit volejbalistky, které ve středu ve čtvrtfinále Eura zaskočily srbské šampionky ziskem úvodní sady. Polští reprezentanti však podobnou senzaci nedopustili. Od začátku dominovali, zastavovali české útoky a nekompromisně šli za první výhrou.

V základní sestavě začali navrátilec do reprezentace Donovan Džavoronok i univerzál Jan Hadrava, jenž strávil šest let v polské lize. Český tým v celém zápase dokázal krotit polský servis, ale útočníci marně hledali recept na vysoký blok.

Ve druhém setu šli zkusit štěstí Jan Galabov, Marek Šotola i nahrávač Jiří Srb a změny tým oživily. Na více než 20 bodů to však nestačilo. Po dvou setech měli Poláci již 11 bodových bloků, za celé utkání čtrnáct. Češi se dostali na šest.

Do třetího dějství se vrátila takřka celá základní sestava, jen kapitána Adama Zajíčka na bloku nahradil Petr Špulák. Teprve za stavu 6:8 se polská "mašina" dopustila první nevynucené chyby v celém zápase. Moc dalších šancí však favorité Čechům nenabídli.

Polsko si podle očekávání připsalo výhru 3:0, čeští volejbalisté nyní budou cílit na úspěchy hlavně proti Dánsku, Černé Hoře a Severní Makedonii.

Mistrovství Evropy volejbalistů v Itálii, Bulharsku, Severní Makedonii a Izraeli:

Skupina C (Skopje):

Polsko - Česko 3:0 (17, 20, 20)

Rozhodčí: Sikanjic (Licht.), Ferreira (Portug.). Čas: 82 min. Diváci: 470.

Sestava a body Česka: Vašina 14, Zajíček 2, Hadrava 10, D. Džavoronok 3, Polák 6, Janouch, libero Moník - Šotola 8, Srb, Galabov 2, Špulák 1, Licek 1. Trenér: Novák.

Nejvíce bodů Polska: Kaczmarek a Semeniuk po 14.

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud