19. dubna 2008 • 00:00

Volejbalistky Olympu zahájily výhrou

Autor: ČTK
TOP VIDEA
Zábranský? Zbrojovku řídit nebude, fotbal jde mimo něj, Kometa je srdcovka
Zimák: Vrána přiletěl nečekaně. Proč by MS mělo klapnout?
VŠECHNA VIDEA ZDE

V Praze začala finálová série volejbalové extraligy žen. Úspěšněji za mistrovským titulem vykročily domácí hráčky Olympu, které porazily Olomouc 3:0. Klíčový byl obrat v prvním setu.



Volejbalistky Olympu v úvodním finále extraligy porazily Olomouc 3:0 na sety. Díky výhře, pro niž byl klíčový obrat v koncovce úvodní sady, se v sérii na tři vítězná utkání ujaly vedení 1:0. Druhý zápas se hraje ve středu v Olomouci. Olomoucké volejbalistky vstoupily do zápasu s taktikou založenou na výborném servisu, která jim přinesla úspěch v semifinále proti favorizovanému Prostějovu. Znepříjemňovaly domácímu celku přihrávku, neumožnily často útočit univerzálce Havlíčkové a dostaly se díky tomu do vedení 22:17. Olymp však téměř ztracenou koncovku nevzdal, chytil se na bloku a sedmi úspěšnými míči za sebou se dostal ke dvěma setbolům. Ty ještě neproměnil, ale když dostal třetí šanci, Havlíčková technickým úderem odrazila míč o blok do autu. Oba trenéři se po zápase shodli, že právě to dnešní duel rozhodlo. "To nás trochu zlomilo a byly jsme pořád pod tlakem a nebyly jsme schopné dostat se do vedení. Soupeři jsme dost samy pomohly," řekl hostující kouč Jiří Teplý, jehož svěřenkyně v závěru první sady selhaly v útoku. "Myslím, že smečařky útok hrozně stahovaly, chtělo to hrát spíš z výšky a pokusit se blok vytlouct. Nedá se to na takhle vysoký blok hrát shora dolů a přímo před sebe." Domácí kouč Stanislav Mitáč pochválil trojici hráček, která byla v rozhodujících míčích na síti. "Dokázal jsme velice dobrou obranou na síti nepustit soupeřky k nám. Jakubšová, Sládková a Havlíčková vytvořily Velkou čínskou zeď. Ta koncovka náš tým nesmírně zklidnila," uvedl. Olomouc nešťastná ztráta úvodní sady poznamenala i ve druhém setu. Hostující volejbalistky často kazily servis a nedařilo se jim ani v útoku. V koncovce sice zabojovaly a snížily ze stavu 15:21 na 21:23, ale domácí volejbalistky si už set vzít nenechaly. Také třetí sada patřila pražskému celku. Útoky olomouckých volejbalistek často končily na domácím bloku, nebo v autu, naopak v domácím týmu se k Havlíčkové v útoku přidaly i blokařky. Na rychlé kombinace pod taktovkou nahrávačky Chroustovské moravský tým dlouho hledal zbraň. V závěru sice znovu dotahoval, ale několik zkažených servisů ho o šanci na obrat připravilo. Hned první mečbol proměnila Havlíčková. Trenér vítězného týmu Mitáč našel na hře svých svěřenkyň i nedostatky, především v obraně, ale s výsledkem byl spokojený. "Jsem rád, že vedeme 1:0, že jsme na domácí půdě potvrdili, co jsme chtěli, tedy že se v play off doma neprohrává," pochvaloval si s tím, že chyby k takto důležitému utkání patří. Ze soupeře má sice respekt, ale svým hráčkám věří. "Cítím z týmu, že strašně moc chce, a to je nejdůležitější," dodal.


Výsledek - finále, 1. zápas: Olymp Praha - Olomouc 3:0 (24, 22, 21) Rozhodčí: Záhorcová, Fink. Čas: 73 min. Diváci: 350. Stav série: 1:0. Olymp: Pyšková, Sládková, Havlíčková, Kočiová, Brejchová, Chroustovská, libero Šmídová - Jakubšová, Dospivová. Olomouc: Gregorová, Chalcarzová, Nachmilnerová, Mátlová, Dedíková, Piňosová, libero Maléřová - Langová.
Výsledek - o 3. místo, 1. zápas: Prostějov - Brno 0:3 (-25, -23, -16)
Rozhodčí: Pavelek, Blažek - Novák, Zaoral. Čas: 53 min. Diváci: 800. Stav série: 0:1.

Témata: 
Články odjinud


Články odjinud