24. října 2011 • 15:46

Kontroverzní půlkařku Semenyaovou bude trénovat Mutolaová

Autor: ČTK
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Nezmarova vize a Kaniovy peníze: nový Liberec. Co Kulenovič a Slavia?
Draft NFL bude honbou na quarterbacky, můžou být hvězdy i propadáky
VŠECHNA VIDEA ZDE

Bývalá světová šampionka a úřadující vicemistryně světa v běhu na 800 metrů Caster Semenyaová se bude připravovat na olympijskou sezonu pod vedením slavné předchůdkyně Marie Mutolaové z Mozambiku. S bývalou olympijskou šampionkou a mistryní světa bude Jihoafričanka trénovat poté, co po čtyřech letech ukončila spolupráci s Michaelem Semem.




Pod vedením Semeho si dvacetiletá kontroverzní běžkyně před dvěma lety doběhla v Berlíně pro zlato a společně také překonali aféru s testy pohlaví. Dva měsíce po letošní neúspěšné obhajobě v korejském Tegu však oznámil kouč rozchod.

"Před týdnem v pondělí mi na stadionu oznámila, že naše spolupráce je u konce," prozradil jihoafrickému listu Sowetan Live trenér Seme. Tato spolupráce přitom skončila v podstatě už před šampionátem v Tegu. V závěrečné fázi se Jihoafričanka prý připravovala na MS sama už za pomoci Mutolaové.

"Chtěla bych Michaelovi (Sememu) poděkovat za skvělou práci, kterou pro mě udělal za poslední tři roky," uvedla Semenyaová. "Prošli jsme si velkými úspěchy i těžkými časy, ale společně jsme je zvládli. V posledních měsících jsem ale o své kariéře hodně přemýšlela a chtěla bych se opět posunout," doplnila.

O angažování Mutolaové informoval americkou agenturu AP finský manažer Jukka Härkönen. Všichni se prý na spolupráci definitivně dohodli už krátce po skončení šampionátu v Tegu. "Maria byla můj idol a pro mě to bude skvělý učitel," uvedla Semenyaová. "Už v Koreji jsem ji požádala a její reakce byla velmi pozitivní. Jsem moc šťastná. Má za sebou velmi dlouhou a velmi úspěšnou kariéru," uvedla.

Mutolaová, jež po skončení atletické kariéry hraje v Jihoafrické republice fotbal na poloprofesionální úrovni a tento týden oslaví čtyřicáté narozeniny, považuje Semenyaovou za možnou adeptku na překonání světového rekordu Jarmily Kratochvílové. Na spolupráci se velmi těší.

"Je to pro mě obrovská výzva. Caster je skvělá a mladá atletka, vidím v ní velkou budoucnost," konstatovala Mutolaová. Sama ukončila kariéru v roce 2008 s olympijským zlatem a třemi tituly mistryně světa ve sbírce. V letech 1993 až 2006 rovněž získala sedm titulů halové světové šampionky.

"Zatím si vedla velmi dobře, ale stále ještě máme před sebou dlouhou cestu, pokud chceme být v Londýně číslo jedna. Aby byla opravdovým profesionálem, musí udělat ještě jeden velký krok," plánovala Mutolaová před svou první rolí trenérky v životě.

"Chci využít svoje zkušenosti, abych jí pomohla dostat zpět na vrchol a tam se udržet, což je velmi těžké," dodala bývalá skvělá osmistovkařka.

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud