4. února 2012 • 19:30

Šachoví velmistři David Navara a Viktor Láznička v boji se světovou elitou

Autor: Honza Binder
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Zábranský? Zbrojovku řídit nebude, fotbal jde mimo něj, Kometa je srdcovka
Zimák: Vrána přiletěl nečekaně. Proč by MS mělo klapnout?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Leden každoročně přináší šachovým fanouškům dva svátky – jeden z nejsilnějších uzavřených turnajů Tata Steel Chess Tournament pořádaný v nizozemském Wijk aan Zee a taktéž skvěle obsazený open na Gibraltaru. Pro český šach byly obě akce o to zajímavější, že na nich startovali dva naši nejsilnější hráči.



Po loňském vítězství v turnaji B dostal David Navara pozvánku do A skupiny superturnaje Tata Steel Chess Tournament, kterého se účastní pouze nejužší světová špička. Proti Davidovi měla nastoupit taková hvězdná jména jako vyzyvatel mistra světa Boris Gelfand, ratingová jednička Magnus Carlsen, bývalý mistr světa FIDE Veselin Topalov, vycházející domácí hvězda Anish Giri a Levon Aroňan, ratingová dvojka a pozdější vítěz turnaje. Netřeba říkat, že porazit tyto „těžké váhy“ je úkol přetěžký.

To se ukázalo již na začátku turnaje. David sice dvakrát bílými remizoval s Gelfandem a Topalovem, nicméně následovala řada tří porážek, kterou zastavila až velice cenná remíza s Magnusem Carlsenem. Přes jasně viditelnou snahu se porvat o výsledek střídal český velmistr prohry s remízami i nadále.

V jedenáctém kole David nastoupil proti leaderovi Levonu Aroňanovi. Okupoval poslední příčku a ještě k tomu měl černé barvy, Davidovi se zkrátka nedařilo. Hrála se Grünfeldova indická a hned v zahájení se však Navarovi podařilo nejenom vyrovnat, ale při přechodu do střední hry získat převahu, kterou vystupňoval ve výhru. Ladný způsob, kterým David Levona Aroňana vyprovodil, ohromil i Ivana Sokolova, který mu udělil cenu za nejlepší partii kola. Navíc díky dalším dvoum remízám David Navara přeskočil na pomocné hodnocení Anishe Giriho a unikl tak poslední příčce.

Ačkoli si fanoušci přáli lepší výsledek, nedá se nazvat Navarovo vystoupení jako neúspěšné. Proti síle, která se turnaje zúčastnila, se lepší výkony udělat takřka nedají.

Zahrajte si s Davidem Navarou

Posledních několik volných míst zůstává v simultánce proti nejlepšímu českému šachistovi. Zahrát si s velmistrem Davidem Navarou můžete v sobotu 25. 2. 2012 od 15:00. Simultánka proběhne v hotelu Crystal Palace v centru Prahy a přihlásit se do ní může každý.

Více informací najdete na www.praguechess.cz.

Na turnaji ve Wijk aan Zee zvítězil Levon Aroňan
Na turnaji ve Wijk aan Zee zvítězil Levon Aroňan

Výlet na Gibraltar

Na Gibraltaru nás reprezentovalo vícero hráčů, mezi nimiž figurovala i česká dvojka Viktor Láznička. Nasazen byl v první desítce a vzhledem k jeho nedávné formě se dal očekávat útok na příčky nejvyšší.

První čtyři kola vyšla Viktorovi na jedničku – získal tři a půl bodu a dělil první místo. Pak však přišla nepovedená série, když Viktor ve čtyřech partiích dvakrát prohrál a jednou remizoval. O útoku na vítězství se už mluvit nedalo a Viktora čekal v posledních dvou kolech boj o alespoň slušný výsledek. Díky dvěma závěrečným vítězstvím dosáhl na sedm bodů a vcelku dobrou patnáctou pozici.

Po deseti kolech stanuli v čele Nigel Short a Hou Yifan. O vítězství tak musel rozhodnout tie-break, ve kterém byl úspěšnější Short. Velice pikantní souboj se odehrál v sedmém kole, ve kterém nastoupila mladá mistryně světa Hou Yifan proti dlouhodobě nejsilnější šachistce světa Juditě Polgárové, která se pro nízkou úroveň ženského šachu odmítá zúčastňovat ženských turnajů. Vítězně ze souboje odešla Hou Yifan a šachový svět má zase další důvod hádat se, která z nich je ve skutečnosti první ženou šachu.

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud