František Prachař
29. března 2012 • 11:32

Merckx: Dražba kola Kanibala, který uspěl ve sportu i v podnikání

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Zimák k play off NHL. Lener i analytik tipují postup Bostonu. V čem se Nečas blíží Pastovi?
Mám rád, když Ostrava žije Baníkem, říká Buchta. Je rychlejší než Tanko?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Když sečtete všechny jeho triumfy, zastavíte se na neuvěřitelném čísle 585. Je legendou. Do debat, zda je nejlepším cyklistou v historii, se ale Eddy Merckx pouští nerad. Místo toho dnes 66letý Belgičan, jenž si díky agresivnímu stylu závodění vysloužil přezdívku Kanibal, stále naplno žije sportem svého života. Vyrábí kola, která nesou jeho jméno. Jedno z nich nyní můžete vyhrát v charitativní dražbě i vy, čtenáři deníku Sport a iSport.cz.



Jeho styl závodění byl brutální. Od startu do cíle se snažil jet na plný plyn. Soupeře chtěl ponížit, zostudit, co nejdříve je setřást. Díky tomu vyhrál pětkrát Tour de France i Giro d Italia, vedle toho ovládl třikrát mistrovství světa. Proto dostal cyklistický šampion Eddy Merckx přezdívku „Kanibal“.

O to více všechny zarazilo nedávné zjištění lékařů, že dnes 66letá belgická legenda trpí celý život srdeční vadou. V sedmdesátých letech, kdy zářil, prohlídkami i přes protesty některých odborníků procházel, dnes by ale téměř jistě nedostal profesionální licenci.

I to paradoxně dává Merckxovi punc výjimečnosti. Zarputilost si navíc přenesl i do života po ukončení kariéry. Začal vyrábět kola, která nesou jeho jméno. Loni na nich dokonce závodila stáj Quick Step ve World Tour a stroj Merckx EMX-5, na němž jel Tour de France francouzský šampion Sylvain Chavanel, nyní můžete získat v charitativní dražbě deníku Sport a serveru iSport.cz.

Jedná se o vrchol vývoje. Slavný cyklista totiž razí v podnikání podobnou strategii jako v sedle kola. Jde mu jen o ten nejlepší výsledek. Stále sleduje aktuální trendy, ve výrobě využívá technologie z leteckého průmyslu.

Kolo od firmy legendárního Eddyho Merckxe drží na malíčku František Prachař, cyklistický expert deníku SportFoto Jaroslav Legner SPORT

„Myslím, že dělám dobré věci, ale nikdy jsem současným cyklsitům nezávodil, na čem jezdí. I já měl ve své době to nejlepší. Možná bylo kolo těžší a nemělo tolik převodů, ale já s ním byl spokojený,“ říkal Merckx při své návštěvě Brna v roce 2006. Do Česka by měl dorazit i tuto sobotu jako čestný host soutěže Česká Miss.

Belgický sympaťák i v pokročilém věku všechny své výrobky testuje a stále dává najevo, že je cyklistika jeho život.

„Jsem do ní zažraný a sleduji všechny závody. I proto je mi líto, že ti nejlepší jsou pohromadě jen párkrát v roce a nejlepší jezdci se spolu setkají jen na pár závodech v roce,“ tvrdí muž, jehož stopu zvýraznil v profipelotonu i syn Axel, jenž sice nedosáhl kvalit otce, ale vyhrál etapu na Giru a v roce 2004 získal i bronz na olympiádě.

Eddy Merckx, legendární belgický cyklista
Eddy Merckx, legendární belgický cyklista

„Příroda nás oba obdařila určitými kvalitami, ale myslím si, že můj syn jich dostal o něco méně. To neznamená, že by nebyl kvalitní. Na rozdíl ode mě získal medaili z olympiády.“

Potomek sice v roce 2007 ukončil kariéru, ale budoucnost slavného jména Merckx, které absolvovalo mezi profesionály více než tisíc závodů, je díky luxusní značce kol zachována. V Bruselu má navíc stejný název na počest legendy i zastávka metra.

EDDY MERCKX (Belgie)

Věk: 66 let

Celé jméno: Edouard Louis Joseph Merckx

Největší úspěchy:

- vítěz celkem 585 závodů, z toho 445 jako profesionál.

- pětinásobný vítěz Tour de France v letech 1969-1972 a 1974 (vyhrál 34 etap)

- pětinásobný vítěz Giro d’Italia v letech 1968, 1970, 1972-74 (vyhrál 24 etap)

- vítěz Vuelty v roce 1973 (vyhrál 6 etap)

- v roce 1964 se stal amatérským mistrem světa. Profesionální mistr světa v letech 1967, 1971, 1974.

Co o něm možná nevíte

- jediný závod, který nikdy nevyhrál, byl jednorázový Paříž-Tours.

- syn Axel byl domestikem Floyda Landise, suspendovaného vítěze Tour 2006, ve stáji Phonak.

- v Belgii smí používat titul baron. Zvolen jako nejznámější osobnost Belgie všech dob.

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud