28. června 2012 • 04:58

Smradlavé ponožky či tanga pro štěstí! TOP 10 nejpověrčivějších sportovců

Autor: mto
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Zimák k play off NHL. Lener i analytik tipují postup Bostonu. V čem se Nečas blíží Pastovi?
Mám rád, když Ostrava žije Baníkem, říká Buchta. Je rychlejší než Tanko?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Často jsou v začarovaném kruhu hraničícím s obsesí. Sportovci na všech různých úrovních jsou oběťmi různých rituálů a mají pocit, že bez nich svůj výkon nejsou schopni zvládnout. Podívejte se na žebříček deseti nejpověrčivějších atletů, který sestavil magazín Men´s Fitness.



10. Michael Jordan (basketbal)
Člověk by si řekl, že pověrčivost ty nejlepší z nejlepších míjí, ale není to pravda. Své manýry měla i ta největší basketbalová hvězda. Tým Chicago Bulls dotáhl k šesti titulům, během nichž nosil pod šortkami ještě jedny svého univerzitního týmu ze Severní Karolíny. Ten dotáhl v roce 1982 k titulu a věřil, že takhle se ho štěstí bude držet. Aby svůj talisman zakryl, začal nosit ná zápasy delší kraťasy a v NBA se z této módy později stal trend.

Jordan oslaví příští rok kulaté padesáté narozeniny.Foto Profimedia

9. Björn Borg (tenis)
Na rozdíl od ostatních sportovců na tomto seznamu se rituál švédského tenisty vztahoval na jediný turnaj - Wimbledon. Známý ledový muž nastupoval na kurty v All England Clubu zásadně se zarostlou tváří a se svým bílým trikem značky Fila. Díky těmto zvykům ovládl Wimbledon pětkrát za sebou (1976-1980). Rituál s vousy se navíc uchytil například v play off NHL nebo NFL.

Borg dokázal vyhrát Wimbledon pětkrát v řadě.Foto Profimedia

8. Kevin Rhomberg (baseball)
Tohle už je vážně obsedantně kompulzivní porucha. Za Cleveland odehrál tento baseballista jen 41 zápasů a vlastně neudělal nic významného, přesto si na něj pamatují doteď. Rhomberg trpěl kompulzí a jakmile se ho kdokoliv dotkl, Američan mu dotyk musel vrátit. Zpráva o tomto problému se samozřejmě rozšířila a protihráči dělali Rhombergovi ze života peklo. Rozhodčí musel dokonce kdysi přerušit zápas mezi Clevelandem a New Yorkem, protože hráči soupeře nechtěli přestat na Rhomberga sahat.

Rhomberg při některých zápasech opravdu trpěl.Foto womansday.com

7. Serena Williamsová (tenis)
Její agresivní hra a sebevědomé chování z ní dělá jednu z nejlepších tenistek všech dob, přesto Serena věří, že k výhrám jí pomáhají i její zaběhnuté rituály. Na hřiště si například vždycky bere svoje sandály ze sprchy, tkaničky si zavazuje vždy stejným způsobem a před prvním podáním pokaždé nechá míček pětkrát spadnout na zem, před druhým opakuje totéž dvakrát. Čtyřnásobná wimbledonská vítězka během jednoho turnaje také údajně nosívá stále stejný pár ponožek.

Venus v kariéře vyhrála už 39 turnajů WTA.Foto EPA

6. Jason Terry (basketbal)
Rozhodně nejpověrčivější basketbalista současnosti. Hráč Dallasu Mavericks si před každým zápasem musí k jídlu dát kuře a při hře nosí pět párů ponožek. Nejbizarnější zvyk ale pětatřicetiletého Američana čeká před spaním. Do postele totiž pokaždé jde v trenýrkách toho týmu, s kterým se má následující den utkat.

Terry je šampionem NBA z roku 2011.Foto Reuters

5. Wade Boggs (baseball)
I tento baseballista patří k hvězdám svého oboru a má své zasloužené místo i v baseballové síní slávy. On sám říká, že bez svých rituálů by to ale nedokázal. Biggs také jí před každým zápasem kuře (díky tomu si získal přezdívku Kuřecí muž), trénink v odpalování pro něj vždy musel začít přesně v 17:17 a ve sprintu v 19:17. Navíc pokaždé než došel na pálku, napsal do písku na zemi slovo "Chai" (hebrejsky život).

Slavný Boggs si dvanáctkrát zahrál v Utkání hvězd MLB.Foto Profimedia

4. Patrick Roy (hokej)
Jeden z nejlepších brankářů historie NHL věřil v sílu zvyků. Před každou hrou bruslil pozadu k bráně a až v poslední vteřině se otočil. Věřil, že se díky tomu branka zmenší. Během zápasu si často povídal s tyčkami, děkoval jim, když se od nich odrazil puk a také se jich hodně dotýkal. Tento skoro duchovní vztah ke svému pracovišti mu také vynesl přezdívku Svatý Patrick.

Roy je čtyřnásobný vítěz Stanley Cupu.Foto Reuters

3. Jason Giambi (baseball)
Tento pětinásobný účastník utkání hvězd a nejužitečnější hráč MLB roku 2000 měl často velmi kolísavou výkonnost. Rozhodl se ji napravit rituálem. Když se mu nedařilo, tak si tento 190 centimetrů velký a 108 kilogramů těžký baseballista navlékl zlatá tanga. A ono to fungovalo! Dokonce tak dobře, že když se někdy nedařilo jeho spoluhráčům, tak si tento drobný kus látky od Giambiho půjčovali.

Giambi byl v roce 2003 vyšetřován FBI kvůli údajnému používání anabolických steroidů.Foto Profimedia

2. Lyoto Machida (bojové umění)
Těžko říct, jestli návyk brazilského šampiona UFC v polotěžké váze není spíš menší tortura. Každé ráno vypije tento karatista svou vlastní moč, a to je zvyk, který prý převzal od svého otce, také mistra v karate. Třiačtyřicetiletý bojovník věří, že tento způsob urinoterapie mu pomáhá pročistit tělo.

Brazilci Machidovi se přezdívá drak.Foto Profimedia

1. Turk Wendell (baseball)
Pro Čecha neznámé jméno, první místo si ale rozhodně zasloužil. Ve svých zvycích byl tak trochu maniak. Když šel například Wendell na hřiště, vždy přeskakoval základní čáru, při nadhazování pokaždé žvýkal černou lékořici a mezi odpalováním si pokaždé čistil zuby. Rodák z Massachusetts také nosil náhrdelník dekorovaný ostrými zuby zvířat, které ulovil. Jeho eskapády došly i mimo hřiště. V roce 2000 například požádal tým New York Mets při podepisování nové smlouvy, zdali mu můžou na kontrakt napsat částku ve tvaru 9,999,999,99 dolarů. Prý aby tak uctil číslo 99, které nosí.

Wendell je svými rituály takřka obklíčen.Foto Profimedia

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud