2. září 2012 • 15:18

Vliv ČOV vzroste. Kalousek chce dát výboru půl miliardy ze sázek

Autor: ČTK, iSport.cz
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Speciál o Slovácku. Co kouč a kádr? Svědík do Baníku či Plzně? Posunul se, říká Nguyen
SESTŘIH: NY Islanders - Carolina 2:3. Nečas asistencí přiblížil Hurricanes k postupu
VŠECHNA VIDEA ZDE

Ministr financí Miroslav Kalousek naznačil, že by český sport mohl dostat z výtěžku kurzových sázek a loterií půl miliardy korun ročně. V diskusním pořadu České televize Otázky Václava Moravce slíbil, že podpoří návrh, který by z dosavadního dvacetiprocentího odvodu loterijních společností nasměroval pět procent přímo Českému olympijskému výboru.



"Sám to nenavrhnu, ale určitě bych takový návrh podpořil," vyzval Kalousek poslance k iniciativě k novele loterijního zákona. Předseda ČOV Milan Jirásek prohlásil, že podle kuloárních jednání má od senátorů příslib k takové iniciativě.

Současná podoba loterijního zákona směruje peníze ze sázek do rozpočtů obcí a je na sportovních organizacích, jestli přesvědčí obce, aby z nich část věnovaly na sport. Sportovní prostředí tak podle odhadu přišlo o dvě miliardy korun ročně, které dříve dostávalo přímo od sázkových společností.

ČOV převezme funkci ČSTV, který ztratil důvěru

Právě Český olympijský výbor by se měl stát v závěru roku střešní organizací sportu místo ČSTV, který ztratil důvěru především kvůli pádu Sazky. Zatímco ČSTV se má stát výlučně servisní organizací, ČOV bude rozdělovat státní dotace i případné půlmiliardové příjmy od sázkových společností.

Přitom současný rozpočet, který pokrývá především reprezentaci a olympijské hry, je jen zhruba 133 milionů korun. Jirásek na listopadové valné hromadě ČOV po šestnácti letech skončí, ale jeho kolegové jsou prý připraveni tuto změnu zvládnout. "I když mechanismus rozdělování peněz zatím neexistuje a zpočátku to může přinést problémy," přiznal Jirásek.

Poukázal i na to, že nejde jen o celkový objem prostředků, ale i o jejich efektivní využití. "Vrcholový sport si na sebe díky marketingu může vydělat. Hlavním problémem je infrastruktura. Provoz a modernizace sportovních zařízení, které by byly přístupné pro každého," řekl Jirásek.

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud