Martin Hašek
20. října 2012 • 04:58

Tvrďák Jaroš: Prsty si operuju švýcarákem, říká horolezec

Autor: Martin Hašek, iSport.cz
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Je nedotknutelnost Třince pryč? Dynamo a Spartu táhnou schovaní lídři. Překvapí Litvínov?
Spor o Kováče: kouč budoucnosti a opravdová trefa, nebo jen bublina?
VŠECHNA VIDEA ZDE

VIDEO | Horolezec Radek Jaroš zažil během svého výstupu na Annapurnu takové trable, po kterých by normální smrtelník na další podobné aktivity navždy zanevřel. Ze dvou prstů zbyly díky omrzlinám jen pahýly, ale ani to nemůže nezdolného muže zastavit.



Do jeho sbírky třinácti osmitisícovek mu zbývá zdolat již jen jedinou - K2. Ta je však mezi horolezci považována za vůbec nejtěžší.

Jen tři prsty přežily vystup na Annapurnu bez úhony. A to zatřáslo i s takovým tvrďákem, jakým Jaroš je. „Snažím se dělat hrdinu, ale je to všelijaké,“ připouští horolezec.

Máte za sebou druhou operaci. Jak teď vaše nohy vypadají?
„Asi takhle (Jaroš ukazuje na tričko s kresbou svých zraněných nohou). Na levé noze mám na malíčku odebrané nehtové lůžko, pak je tam jeden prst dobrej. Na dalších dvou chybí dva články. Na palci chybí skoro celý článek, ale je tam zachovaný kloub. Na pravém palci je taková nekróza, to si odoperovávám víceméně sám, švýcarákem. Na dvou dalších prstech mi chybí článek. V podstatě to samy rozdýchaly jenom tři prsty… Není to sport pro fotbalisty.“

Nekrózu si odoperovávám víceméně sám švýcarákem, říká horolezec Jaroš
Nekrózu si odoperovávám víceméně sám švýcarákem, říká horolezec Jaroš

Co to všechno znamená pro vaše další plány?
„Vypadá všelijak. Já doufám, že už víceméně dobře, protože jsem absolvoval druhou operaci a doufám, že poslední. Pokud to byl poslední zákrok, tak furt vidím otevřenou cestu směrem ke K2, což je poslední hora z mé Koruny Himálaje.“

Jaroš přišel o články na prstech u levé nohyFoto Michal Beránek (Sport)
Omrzliny léčíte už skoro půl roku, na jaře jste po návratu z Himálaje přitom působil docela optimisticky…
„Bohužel, nebo bohudík, optimisticky působím víceméně furt. Nicméně prášky na spaní si v noci občas musím vzít. Ne, že by prsty bolely. Dělám hrdinu, ale… Je to možná trošku hra. Celé potíže jsou spojené s psychikou. Člověk to nezná. Nejdřív jsem si myslel, že to bude trvat tři týdny, možná měsíc a vše bude OK. Pak přišel první měsíc a šlo to, bohužel, jenom z kopce.“

Co se dělo?
„Každý převaz, ať už po dni nebo po dvou, znamenal trošku šok a upadnutí do propasti. Bylo to horší a horší a horší. Já jsem na ty horizonty strašně opatrný. Přesně ten den, kdy jsem se smířil, že jsou to tři měsíce, jsem se dozvěděl, že léčba bude trvat minimálně pět měsíců. Jsme na půl roce a předpokládám, že mám před sebou ještě měsíc až tři. Pak už snad začnu fungovat jako člověk i jako sportovec a začnu se vracet do nějaké fazony.

Radek Jaroš se chystá zdolat i K2, která je považována za nejtěžší horu světa
Video se připravuje ...

RADEK JAROŠ
Narozen: 29. dubna 1964 (48 let)

Vrcholy osmitisícovek: Mount Everest (1998), Kančendženga (2002), Broad Peak (2003), Čo Oju, Šiša Pangma (obě 2004), Nanga Parbat (2005), Dhaulagiri, Makalu (obě 2008), Manáslu (2009), Gašerbrum II, Gašerbrum I (2010), Lhoce (2011), Annapurna (2012)
Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud