31. října 2012 • 09:34

Saudek fotil sportovní legendy, včetně Holíka, který přišel o nohu

Autor: nit
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Speciál o Slovácku. Co kouč a kádr? Svědík do Baníku či Plzně? Posunul se, říká Nguyen
SESTŘIH: NY Islanders - Carolina 2:3. Nečas asistencí přiblížil Hurricanes k postupu
VŠECHNA VIDEA ZDE

FOTO + VIDEO | Dělník fotografie, jak sebe sám nazývá Jan Saudek, popáté postavil hvězdy armádního sportu před svou plesnivou zeď kvůli výročnímu kalendáři Dukly. Tentokrát se mu před objektiv postavilo 44 legend od Dany Zátopkové a Josefa Masopusta po hrdiny letošní olympiády v Londýně.



Jan Klapáč, Jaroslav Holík, Jiří Holík. Jeden z nejslavnějších útoků historie českého hokeje se znovu sešel v ateliéru Jana Saudka. Letos sedmdesátiletý Jaroslav Holík dorazil i přesto, že mu loni před Vánoci byla kvůli infekci amputována noha pod kolenem.

„Bývá opatrnickým zvykem nikoho zvlášť nejmenovat, ale když já musím: Jaroslav Holík přišel po strašné operaci, statečný a nezlomný chlapák – a předvedl mi jednou pro vždy, co je odvaha, bojovnost a silná vůle, kterou ostatně měl vždycky,“ složil Holíkovi hold fotograf Jan Saudek na zadní straně svého kalendáře.

VŠECHNY SNÍMKY ZDE VE FOTOGALERII:

Absolutní špičky ve svém oboru. Barbora Špotáková a Filip Jícha.
Absolutní špičky ve svém oboru. Barbora Špotáková a Filip Jícha.

„Jemu jsem vděčný za to, že mi ukázal, jak naše drobné starosti jsou k smíchu před lidskou velikostí.“

Saudek letos popáté připravil kalendář sportovních osobností armádního klubu, který dnes večer vyhlásí vítěze letošní ankety o nejlepšího sportovce roku střediska vrcholového sportu Dukla. Kalendář je od roku 2008 vydáván v omezených nákladech a mezi sběrateli bývá vysoce ceněn.

Saudek svůj letošní projekt nazývá Nebem slávy. Fotil celkem 44 osobností Dukly včetně oštěpařů Dany Zátopkové, Jana Železného, Barbory Špotákové a Vítězslava Veselého, fotbalisty Josefa Masopusta, veslařů Ondřeje Synka a Václava Chalupy, moderního pětibojař Davida Svobody, bikera Jaroslava Kulhavého a také desetibojařů Romana Šebrleho, Tomáše Dvořáka a Roberta Změlíka.

V kalendáři se na fotkách Jana Saudka objevily sportovní hvězdy součanosti i minulosti.
Video se připravuje ...
„Chtěl jsem portrétování pojmout jako velkou společenskou událost: dámy ve večerních

toaletách, důstojní gentlemani ve střízlivých tmavých kabátcích – žádné svaly, dresy, pot

a nezměrné úsilí potřebné k dosažení vrcholu by neměly být patrné,“ vysvětluje Saudek. „Nu, některým se můj vzkaz, má koncepce, nějak nedoručila, a tak přijeli v kostkovaných košilích jako kovbojové na rodeo, ale pořád to byli oni: výkvět naší reprezentace.“

Saudek vytvořil k pětašedesátému výročí vzniku Dukly 26 stran kalendáře, na kterých je 51 fotografií.

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud