11. srpna 2013 • 11:42

Mrtvý horolezec Hrubý (†57) padal kilometr dolů! Parťák lezl bez jištění

Autor: ČTK, iSport.cz
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Je nedotknutelnost Třince pryč? Dynamo a Spartu táhnou schovaní lídři. Překvapí Litvínov?
Spor o Kováče: kouč budoucnosti a opravdová trefa, nebo jen bublina?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Technická chyba při slaňování byla příčinou smrtelného pádu předsedy Českého horolezeckého svazu Zdeňka Hrubého. Ten tragicky zahynul při nuceném sestupu po nevydařeném prvovýstupu jihozápadní stěnou Gašerbrumu I v západní Himálaji.



"Špatně se cvaknul do slanění," řekl v telefonickém rozhovoru Marek Holeček, který se s Hrubým o vrchol pokoušel. "Nevím přesně, co se stalo, musel bych to technicky vyzkoušet, ale nejspíš špatně použil na slanění expresku," uvedl Holeček s odkazem na jistící dvojitou karabinu.

Oba špičkoví čeští horolezci se o stejnou cestu pokoušeli už před čtyřmi lety a také tehdy měli namále. Hrubému ve výšce 7500 m praskly žaludeční vředy, přesto se oba dokázali dostat dolů a vyhledat pomoc. Letos už Hrubý takové štěstí neměl.

"Svoje psychické rozpoložení snad popisovat nemusím," hlesl zdrcený Holeček. Už od začátku prý oba tušili, že se jim prvovýstup nejspíš nepodaří. Ve stěně bylo málo sněhu, jen skála a led, náročnost zvyšovala nutnost stoupat po špičkách hrotů maček v prudkém svahu. "Navíc Zdeňkovi nebylo fyzicky úplně dobře, tak jsme museli zabivakovat a druhý den jsme se rozhodli, že půjdeme dolů," popisoval začátek vážných problémů Holeček.

Bylo šílené udržet psychiku na uzdě

Náročné lezení zpět skončilo tragédií. Zatímco Holeček slézal, Hrubý slaňoval. "Udělal jedinou chybu, když si do toho sednul a chtěl slaňovat, vylítlo to," snažil se popsal příčinu asi kilometrového pádu Holeček.

A pro něj tím vznikl další vážný problém, neboť u sebe neměl lano ani další materiál. Musel dolů opatrně po svých bez jištění, trvalo mu to hodiny, navíc jeho situaci ztížilo sluníčko a padající kameny.

"Zkoušel jsem tam dolů slézt, ale bylo jasné, že bohužel už není žádné pomoci. Nedá se tam navíc rozumně dostat," uvedl český horolezec. "Ten nahoře chtěl, abych zůstal naživu, bylo šílené udržet psychiku na uzdě, to popisovat snad dál nemusím," dodal potichu Holeček.

Byť se v tak kritické situaci ve svém životě ještě nikdy neocitl, snaží se myslet pozitivně. "Člověka to samozřejmě hodně poznamená, ale svět je v pohybu a rozjímat nad tím asi nemá smysl. To je jako nabourat v autě a pak už do něj nikdy nesednout. Neštěstí chodí kolem nás," zakončil muž, který je držitelem několika ocenění za nejlepší české výstupy.

Hrubý s Holečkem absolvovali na začátku letošní sezony prvovýstup alpským stylem na himálajský 7349 metrů vysoký vrchol Talung v rámci projektu Never Stop Exploring. Výprava na 8068 m vysoký vrchol Gašerbrum I byla druhou částí projektu, který chtěli oba horolezci letos zakončit dalším prvovýstupem alpským stylem na Mount Foster (2105 m) v Antarktidě a provést první přechod třicetikilometrového hřebenu Smith.To se jim už nepodaří.

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud