24. září 2013 • 11:20

Neuvěřitelné letostroje nad Prahou: za pár metrů ve vzduchu čtvrt milionu!

Autor: nit
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Bořil v ofsajdu? Asi ano, ale žádný záběr není stoprocentní. Nejasná ČK pro Petráka
SESTŘIH: Boston - Toronto 2:3. Pastrňák dal první gól v play off, rozhodl ale Matthews
VŠECHNA VIDEA ZDE

FOTO+VIDEO | Diváci kolem Vltavy se zase skvěle pobavili. 37 roztodivných letostrojů ovládlo vzdušný prostor u řeky, kde se shromáždilo víc než 30 000 lidí. Nejdelší pokus v rámci Red Bull Leteckého dne předvedl tým s názvem Červíci Pepíci, který se z rampy odrazil k letu dlouhému 28 metrů.



„Jsem strašně rád, že se takováhle akce koná v Praze a že se jí účastní takhle kreativní lidé. Je neuvěřitelné, co všechno dokázali svépomocí vyrobit a sestavit,“ pochvaloval si zpěvák Ben Cristovao, člen poroty.

Té se nejvíc líbil projekt týmu Planet Expres, který z rukou primátora Tomáše Hudečka převzal hlavní cenu 250 000 korun. Na startu bylo 37 letostrojů. Nejdelší let měřil 28 metrů, nekratší jen 9 metrů. Světový rekord, který činí 70 metrů, tentokrát odolal.

Red Bull Letecký Den v Praze
Video se připravuje ...

„Neskutečná akce. Člověk jen kouká, co lidé dokáží vytvořit a pak se s tím vrhnout z výšky dolů,“ chválil předseda poroty a akrobatický pilot Martin Šonka. Jen škoda, že stroje nedoletěly o trochu dál, ale na druhou stranu je to pro ně výzva do dalšího ročníku.“

Účastníci strávili při přípravě svých strojů přes 1400 hodin a použili víc než 420 tun materiálu. Na startu se objevila například Hvězda smrti z Hvězdných válek.

„Je to nádherná milá bláznivina. Jsem strašně rád, že se to děje i u nás. Já mám takovýhle akce rád a kdybych nebyl porotce, dorazil bych se určitě jen podívat, protože to fakt stojí za to,“ řekl zpěvák Matěj Ruppert.

Diváci kolem Vltavy se zase skvěle pobavili, viděli 37 roztodivných letostrojů
Diváci kolem Vltavy se zase skvěle pobavili, viděli 37 roztodivných letostrojů

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud