3. září 2014 • 09:20

Návrat po patnácti měsících! Svoboda měl na MS blízko k medaili

Autor: bb
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Koubkův majstrštyk: Osm nul a LM pro Česko. Další krok: smlouva a boj o titul?
PRVNÍ DOJEM: Jágr v kondici, Kladno jede. Smoleňák vzýval pána z Vysočiny
VŠECHNA VIDEA ZDE

Jen málo chybělo modernímu pětibojaři Davidu Svobodovi k návratu snů. Olympijský vítěz závodil na mistrovství světa ve Varšavě po vleklých zdravotních problémech poprvé po patnácti měsících a ve štafetě s Janem Kufem sahal po medaili. Česká dvojice nakonec skončila na čtvrtém místě za vítěznými Francouzi, druhými Bělorusy a třetími Korejci.



„Cítím se skvěle. Ačkoli jsme byli čtvrtí, což je vždycky trochu smutné, nemohl jsem závodit lépe, odevzdal jsem maximum a s výkonem jsem naprosto spokojený. Kdyby to bývalo nakonec cinklo a byla to medaile, bylo by to brutálně hustý. Je to super,“ říkal devětadvacetiletý pětibojař nadšeně.

Reprezentační trenér Jakub Kučera dodával: „David je zpátky, a to je dobře. Pro všechny ostatní to musí být varování, že v momentě, kdy bude zdravý a standardně připravený, měli by se ho bát. Kluci byli blízko medaili, ale chybělo pár věcí – některé jsme vůbec nemohli ovlivnit a střelba nebyla taková, jakou jsem čekal. Zejména u Honzy.“

Ráno před závody byl Svoboda pořádně nervózní. „Přeci jen to byl skoro rok a půl, co jsem nezávodil, takže předstartovní stav byl nepříjemný.“ I když se do šermu rozjížděl pomaleji, on i Kuf zvládli první disciplínu výborně a dělili se o první místo. „Potom si David zaplaval osobák na stovku a Honza se k osobnímu rekordu přiblížil asi na dvě desetiny. Zaplavali na sebe skvěle,“ chválil Kučera.

Ač to zní paradoxně, s šancí Svobody a Kufa na medaili si pohrála jízda, ve které předvedli Češi bezchybný výkon. Nebyli totiž zdaleka sami. „Kvalita koní byla daleko lepší oproti tomu, jak obtížný byl parkur. A tak jízda, která jindy bývá klíčová, tentokrát nerozhodovala o ničem. Kluci tady patří v jízdě mezi nejlepší, ale když se setřou rozdíly, není to pro nás dobře,“ vysvětloval Jakub Kučera. Jan Kuf přidal: „Korejci nebo Číňané, kteří normálně moc dobře nejezdí, tady jeli čistě nebo skoro čistě, takže se pole nerozdělilo.“

Do závěrečné kombinované disciplíny vyráželi Češi ze třetího místa. Svobodův výpadek v ní byl přeci jen znát. „Všechny programy během dvou měsíců standardní a systematické přípravy absolvoval na běhátku. Přechod mezi ním a střelbou je trochu jiný než při běhu na oválu. Na první střelbě to vidět není, ale na druhé už ano. Honza dostal štafetu na čtvrtém místě, byť kousíček od medaile, risknul to a střílel trochu rychleji, než měl,“ popisoval reprezentační trenér.

Pokud by měl tu možnost, podle vývoje závodu by přehodil pořadí reprezentantů tak, aby finišoval Svoboda. „Věřil jsem, že budou závodit nahoře, ale ne takhle nahoře,“ vysvětlil.

Dvaadvacetiletý Kuf, jenž byl letos třetí v závodě Světového poháru a na mistrovství Evropy získal bronz v soutěži družstev, byl ze čtvrtého místa nejprve trochu zklamaný. „Ale jsem druhým rokem senior, tohle je pro mě skvělý výsledek. A snad už to bude jen lepší.“ Ve čtvrtek ho čeká kvalifikace individuální soutěže. „Šerm byl výborný, tak doufám, že mi to vydrží. Akorát budu muset být trochu klidnější při střelbě.“

Svoboda do klání jednotlivců nezasáhne, nicméně v Polsku zůstává, neboť trenér by ho mohl nasadit do závěrečné smíšené štafety. „Kdybych se cítil jako dneska, mohl bych do toho jít. Tělo v průběhu závodu drželo. Uvidím zítra a pozítří, jak se na mě závod podepsal. Snad jsem tělu nedal moc na zadek,“ řekl Svoboda.

Výsledky MS ve Varšavě, štafeta mužů:

1. Belaud, Prades (Fr.) 1578 bodů, 2. Pinčuk, Žurauliu (Běl.) 1576, 3. Hwang, Lee (Kor.) 1571, … 4. KUF, SVOBODA 1550.

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud