František Prachař
5. srpna 2015 • 09:50

Gigathlon. Do Česka míří sportovní fenomén, který okusí i Řezáč

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Je nedotknutelnost Třince pryč? Dynamo a Spartu táhnou schovaní lídři. Překvapí Litvínov?
Spor o Kováče: kouč budoucnosti a opravdová trefa, nebo jen bublina?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Víc než závod. S tímto mottem přichází do Česka nový fenomén jménem Gigathlon. Akce, která spojuje cyklisty na silničních i horských kolech, běžce, plavce a in-line bruslaře, nabízí otestování fyzických limitů i zážitky v neobvyklém prostředí.



Podnik se švýcarskými kořeny se v Česku ukáže ve velkém příští rok na Lipně, ale všichni si jej mohou osahat už v sobotu 8. srpna na testovací trati v Jablonci nad Nisou. A třeba se i poměřit s dálkovým běžcem na lyžích Stanislavem Řezáčem.

Cyklomaratony, městské běhy, in-line jízdy, pochody, amatérské triatlony. Tyto závody se v Česku počítají na stovky, stále přibývají a snaží se co nejvíc odlišovat.

Koncept Gigathlonu, který vznikl před 15 lety ve Švýcarsku pod hlavičkou tamního olympijského výboru, je jiný. Dává totiž na jednom místě dohromady sportovce napříč několika odvětvími – silniční a horské kolo, plavání, běh, in-line bruslení.

Nejde přitom o novou samostatnou disciplínu na bázi triatlonu, ale o velkou jednorázovou akci, jenž je originální v tom, že osloví všechny milovníky vytrvalostních sportů.

VIDEO: Sportovní nadšenci se mají na co těšit

Kdo se postaví na start, může si vybrat, zda trať složenou ze všech pěti disciplín zdolá v kategorii single (muži/ženy), couple (dvojice muž a žena, kteří se na trati libovolně střídají), či pětičlenné mix štafetě (minimálně dvě ženy v týmu, každý absolvuje jeden úsek). Díky tomu si přijdou na své specialisté i vyznavači všestrannosti.

Každoroční závod ve Švýcarsku mívá pět tisíc účastníků, z toho 250 výborně připravených jednotlivců. Pro ně je celkový objem náročnější než při triatlonovém závodě Ironman.

Ten letošní činil 407 km délky + 7100 metrů převýšení a ve městě Aarau se ho 10. a 11. července premiérově zúčastnila i česká výprava – tři štafety a jedna dvojice složené z výkonnostních i rekreačních sportovců. Všichni prošli velkou zkouškou, protože akce trvala dva dny.

V první části čekalo na závodníky 39 km na horském kole, 9 km plavání v řece po proudu, 31 km na in-line bruslích, 18 km kopcovitého běhu v terénu a závěr obstaralo 96 km na silničním kole. Podobné dávky byly na programu i další den – 52 km na silničním kole, 2 km plavání, 61 km opět na silničním kole, 27 km na in-line bruslích, 47 km na horském kole a finišovalo se 21 km během.

Nejlepší česká sestava ve složení Pavel Mužíček (silniční cyklistika), Petr Lochman (in-line bruslení), Barbora Soukupová (běh), Klára Křížová (horské kolo) a Petr Mužíček (plavání) skončila v konkurenci pěti set týmů na 47. místě.

„Tenhle závod spojuje docela příbuzné sporty, ale každý má tak trochu vlastní svět. Běžci jsou jiní než plavci, bruslaři a cyklisté. Gigathlon je dává dohromady, proto má velký potenciál,“ myslí si Lochnam, jenž patřil coby bývalý elitní cyklokrosař k nejlepším. Na bruslích obsadil první den 5. a druhý den 8. místo.

„Potřebovali jsme to zažít, abychom mohli tyto emoce a atmosféru přivézt domů. Viděli jsme, že je to hodně o týmu, který se celou dobu povzbuzuje a pomáhá si. Na Gigathlonu není nikdo sám,“ říká Jan Plachý, hlavní propagátor podniku v Česku a zároveň člen jedné ze štafet.

V plné kráse se má závod tuzemským sportovcům představit až příští rok – od 2. do 4. září na Lipně. Aby si případní zájemci vyzkoušeli, o co jde, přichystali pro ně organizátoři několik testovacích závodů v rámci Modrá Pyramida Gigathlon Tour Czech Republic 2015. Ten nejbližší je na programu už tuto sobotu 8. srpna od 10 hodin v Jablonci nad Nisou.

Aktuální česká ochutnávka bude o poznání méně náročná než švýcarský originál, ale i tak půjde o zajímavou zkoušku. V prostředí místní přehrady čekají čtyři disciplíny – 0,5 km plavání, 4,6 km běh, 6 km na in-line bruslích a 15 km na horském kole.

Závodit se bude ve všech kategoriích a možnost registrovat se je ještě hodinu před startem. Na trati se objeví i dálkový běžec na lyžích Stanislav Řezáč. I v tom má být jedno z lákadel – známá tvář jako zajímavý soupeř na každém podniku.

„Chtěli bychom dát českým sportovním akcím nový impulz. Přinést v maximální míře to dobré ze švýcarského Gigathlonu, jako je tým, pěkné prostředí i překonávání výzev, a zdravě tím lidi nakazit,“ vysvětluje Plachý.

Překážkou pro zájemce nemá být ani to, že jde o několik sportů, k nimž je potřeba kondice. Alternativu si prý najdou i vyznavači rekreačního pohybu. Těch je koneckonců většina i ve Švýcarsku, kde se ze závodu povedlo od roku 1998 udělat festival, který sleduje celá země.



Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud