14. června 2017 • 21:16

Kauza s dotacemi nekončí. Český sport hrozí trestním oznámením

Autor: ČTK, iSport.cz
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Speciál o Slovácku. Co kouč a kádr? Svědík do Baníku či Plzně? Posunul se, říká Nguyen
SESTŘIH: NY Islanders - Carolina 2:3. Nečas asistencí přiblížil Hurricanes k postupu
VŠECHNA VIDEA ZDE

České sportovní prostředí důrazně trvá na tom, aby dotace z Ministerstva školství, mládeže a tělovýchovy byly rozděleny podle původních pravidel zveřejněných letos v únoru. Pokud se tak nestane, bude se český sport bránit právní cestou. V reakci na poslední vývoj v kauze dotací se na tom shodli zástupci sportovních spolků a největších svazů na zasedání Výkonného výboru Českého olympijského výboru.



Ministerstvo školství kvůli aféře spojené s ovlivňováním dotací nevyplatilo peníze, které svazům v tomto programu rozdělilo 15. února. Vypsalo novou výzvu a vyzvalo svazy, aby do 9. června podaly nové žádosti. To sportovní funkcionáři většiny velkých svazů odmítli, nové podmínky považují za nesplnitelné.

Původně vypsaný program V měl být vyplacen do konce března, což se nestalo. Krizi způsobilo policejní vyšetřování přitom až na začátku května. "Zatčení tří a vyšetřování několika dalších lidí nesmí zničit celý český sport. V tomto případě selhala státní správa a ministerstvo porušuje zákon a pravidla vlády pro podporu sportu," uvedl v prohlášení ČOV předseda České unie sportu Miroslav Jansta.

Do nového neinvestičního programu vypsaného ministerstvem počátkem června se přihlásily jen některé ze svazů. "Panuje zmatek. Některé svazy s malou členskou základnou zažádaly o 70 procent, některé o 100 procent a všechny velké svazy vůbec," řekl předseda ČOV Jiří Kejval. Sportovní prostředí se přesto snaží s MŠMT domluvit, expertní komise jednala v úterý. "Ukázalo se, že dohoda by byla možná," uvedl Kejval. "Pokud se tak nestane, budeme se bránit všemi právními prostředky," dodal.

V souvislosti s dotační kauzou z Národní rady pro sport vystoupil kromě několika dalších zástupců sportovního prostředí i trojnásobný olympijský vítěz, bývalý oštěpař Jan Železný . "Národní rada pro sport je totiž už nefunkční. Výpadek financování může mít fatální následky pro budoucnost českého sportu. Měl by zvítězit selský rozum nad byrokratickým úřednickým přístupem. Jde zejména o děti a mládež," upozornil nynější trenér českých oštěpařů.

"Vážně hrozí, že se zavřou tělocvičny, odstřihnou nám elektřinu, protože neplatíme, a bude konec," uvedla v prohlášení na webu ČOV starostka České obce sokolské Hana Moučková. Česká obec sokolská sdružuje téměř 160.000 členů, spolek z dotací posílá více než 80 procent prostředků svým tělocvičným jednotám.

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud