Lukáš Tomek
21. prosince 2008 • 12:29

Kraus: Bém ať si kyne kamzíkům

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Zábranský? Zbrojovku řídit nebude, fotbal jde mimo něj, Kometa je srdcovka
Zimák: Vrána přiletěl nečekaně. Proč by MS mělo klapnout?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Moderuje nejúspěšnější televizní talkshow v Česku. A sport je v ní velmi častým tématem. Podle Jana Krause to není náhoda. Sám k němu má co říct.



Co říkáte na nápad uspořádat v Praze olympiádu?
„Tak to teda ne! Obávám se totiž, že olympiáda je jen záminka k velkokrádeži. Navíc nám zatím nejdou daleko jednodušší věci než olympiáda. A ten českej mindrák, že se tím zviditelníme a ještě na tom vyděláme? To jsou kecy. Nápad pořádat olympiádu v Praze je pro mě mimo jiný taky znakem neuvěřitelnýho českýho provincionalismu."

Myslíte, že se tam projevuje trauma „malé přehlížené zemičky uprostřed Evropy"?

„Jednoznačně! Navíc oni se už tihle Bémové viděj, jak někde na tribuně pod olympijským ohněm majestátně kynou světu, zatímco komentátoři ve všech řečech vyslovují jejich jména... No nebudeš tam a hotovo! Si radši vylez s ruksakem sám někam na skálu a tam si kyň třeba kamzíkům!"

On je taky menší problém s tím, že Česko například nemá moře...

„Ale to přece není problém, to zařídíme. Třeba by se tady mohlo plavat v moři lži." (chechtá se)

O Krausově názoru na Tomáše Řepku čtěte zde»

Kraus se Řepkou Kraus se ŘepkouFoto koláž deniksport.cz


Před lyžařským šampionátem teď zase není jasné, jak to dopadne se sněhem.

„To je jasný - blbě. Buď nebude žádnej, anebo ho bude moc. Takže ho když tak zase dovezeme, nebo odvezeme náklaďákama do chráněnejch území někde na horách. V tomhle taky cítím něco z toho bolševickýho myšlení. Poručíme větru dešti. Navíc to přivezeme, zavezeme, vyhloubíme díry, zavezeme údolí, postavíme, zbouráme - o to tady jde hlavně, ne o ten sport."

Jak to myslíte?

„Že tady jde hlavně o to rozdávání všemožných zakázek, na kterých se pak někdo z peněz daňových poplatníků pěkně napakuje. To máte to samý s olympiádou v Praze. Oni si ti pánové před časem například moc pochvalovali, že tady byl jenom za čtyřicet milionů udělaný průzkum, jestli v Praze může být olympiáda, nebo ne. Takže teď za babku víme, kde by mohlo být jaký hřiště a kde by mohla být jaká trať, která tam ale stejně nikdy nebude. Víte, co mi projekt olympiády v Praze připomíná?"

Co?

„Já někdy před třiceti rokama ve Varnsdorfu balil holky na to, že jsem tam přijel z Prahy vyměřovat metro. Tvrdil jsem jim, že to, jak to dopadne, dost záleží na tom, jakej dojem na mě udělaj. A musím říct, že některý z nich měli opravdovej zájem úroveň dopravy v severních Čechách vylepšit. (chechtá se) Takže metro ve Varnsdorfu v roce 1978 a olympiáda v Praze v roce 2020 jsou pro mě podobně perspektivní projekty. I když jeden rozdíl tady je. Já to tehdy dělal jako mladej grázl a maximálně jsem tím pár holek trochu oblbnul. Ale teď jde o velký miliony."

O moderátorově zálibě v tenisu čtěte zde»

Kraus KrausFoto Sport


Skončeme trochu pozitivněji. Máte ještě nějaký sportovní sen?

„Ty už se týkají spíš toho Playstationu. Ale dřív jsem chtěl jak na koni, tak v tenise pokaždý vyhrát. Já nikdy nebyl ten typ, co si šel jen tak zapinkat. Mně se moc líbilo, co ve sportu razil Strýček Jedlička, což byl vášnivej tenista. On jednou hrál v Německu proti nějakýmu invalidovi, co snad neměl jednu ruku a jednu nohu měl navíc kratší. A všichni na něj před zápasem mrkali, aby ho jako šetřil. Tak mu to nandal dvakrát 6:0 a šli od toho. Všichni mu pak říkali: „Ty seš ale prase, Tondo, vždyť on neměl ruku!" A on na to: „Ale vždyť jsme hráli tenis. A když vidím, že je slabej na jednu nohu, tak ho trochu rozběhám." (chechtá se) Ale víte, jak to nakonec dopadlo?

Jak?

„Ten Nemčour k němu po turnaji přišel a poděkoval mu za to, že jako jeden z mála s ním hrál opravdu regulérně. A to je sport, to je hra. To je tenis, to je Člověče, nezlob se, to jsem nakonec i já a můj host v Uvolněte se, prosím. A jestli tyhle hry nechcete hrát, tak je nehrajte. Na druhou stranu, když je hrajete, je normální a správný chtít bejt první a nejlepší!"

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud