Petr Schimon
21. srpna 2009 • 10:28

Woods, Beckham, Ronaldo. Kdo vydělává nejvíc?

Autor: Petr Schimon, Zbyněk Veselý
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Zimák k play off NHL. Lener i analytik tipují postup Bostonu. V čem se Nečas blíží Pastovi?
Mám rád, když Ostrava žije Baníkem, říká Buchta. Je rychlejší než Tanko?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Fenomenální golfista vládne žebříčku padesáti nejbohatších sportovců s obrovským náskokem. Jeho neotřesitelnou pozici nezviklala ani finanční krize, ani dlouhá turnajová pauza (zraněné koleno). V čele vévodí osm let po sobě...



Kvůli ekonomické agónii v automobilovém průmyslu (General Motors na lopatkách) ztratil velkého sponzora – Buick. Logo na svém bagu ale střelhbitě vyměnil za znak telefonického operátora AT&T. Navíc inkasuje podíl z prodeje čtyř příchutí nápojů Pepsi a společnost Nike, jejíž golfová divize vesele prosperuje bez ohledu na krizi, mu ročně odvádí více než 570 milionů korun.

Jedno je jisté. Hypotéku by mu banky určitě schválily.

Další příjmy pocházejí z Woodsova důvtipu: není jen fantasticky zdatný golfista, ale i inteligentní podnikatel (inteligentní podnikatelé jsou přitom většinou příšerně špatní golfisté). Vydělává tak třeba v designu golfových hřišť nebo smlouvami s vývojáři počítačových her.


„Ačkoli jeho výdělky z turnajových odměn vinou zranění klesly na pětinu, jeho celkový příjem spadl jen o pět milionů dolarů,“ napsal magazín Forbes. Je evidentní, že kvůli penězům Woods golf opravdu nehraje. Pokud by se totiž do žebříčku započítávaly pouze turnajové výhry a klubové příjmy, neměl by nejmenší šanci.

Posledním sportovcem, který 33letého giganta ve finanční honičce předběhl, byl v roce 2001 Michael Schumacher. Od té doby Woods konkurenci solidně drtí. Už jsme naznačili proč. Naznačme to znovu.

Když věhlasná marketinková agentura Davie Brown sestavovala pořadí světových celebrit s největším reklamním potenciálem, Woods se dostal do elitní desítky. Agentura zohledňovala tyto  faktory: přitažlivost, důvěryhodnost, proslulost a popularitu odvětví, v němž se osobnost angažuje. Výsledek? Golfistu zařadila po bok Clinta Eastwooda, Toma Hankse či Seana Conneryho.

„V současné době na světě není sportovec, jehož marketinkový potenciál by byl větší. A historicky se mu vyrovná jediný muž. Michael Jordan,“ prohlásil Dean Stoyer, mluvčí kolosu Nike. Tato firma poslala Tigerovi za pět let sto milionů dolarů.

„Někomu se může zdát, že jsme blázni, když mu takhle platíme. Ale není to tak,“ řekl Philip Knight, boss impéria Nike. „Diktuje nám to zákon trhu. Protože čím víc peněz od nás dostane, tím víc upozorníme na náš produkt. A o to víc pak našich výrobků prodáme. Prostě na tom slušně vyděláme, to mi věřte!“

Budiž jim přáno. U Woodse totiž bezvýhradně platí jedno: Komu čest, tomu čest.

Top 50 nejzámožnějších sportovců planety

Tiger Woods Tiger WoodsFoto ČTK/AP
1. Tiger Woods
33 let, USA
1 795 277 000 Kč
golf

Byl prvním sportovcem v historii, který dokázal ZA JEDINÝ ROK vydělat sto milionů dolarů. Tiger Woods se od roku 2001 drží na prvním místě mezi nejbohatšími sportovci světa. A z trůnu jen tak neabdikuje.

Mickelson MickelsonFoto ČTK
2. Phil Mickelson
39 let, USA
953 106 000 Kč
golf

Přes 46 milionů dolarů mu zaručují lukrativní smlouvy s Rolex, Callaway, Exxon, Barclay's a KPMG. Se třemi triumfy na majorech je na tom otec tří dětí stejně jako Singh, jen vyhrál o dva turnaje PGA Tour víc (36). I tak má téměř dvojnásobný příjem. Inu, Amerika...

David Beckham David BeckhamFoto AFP
3. David Beckham
34 let, Anglie
813 600 000 Kč
fotbal

Nejvýraznější světová marketingová ikona. V Manchesteru United si naleštil fotbalové jméno. Díky vztahu s budoucí manželkou Victorií, někdejší členkou hudební skupiny Spice Girls, pak zasadil strom se zlatou korunou. Přes Real Madrid se stal ochotně fotbalovým „misionářem“ v Los Angeles Galaxy. Už mu v podstatě zbývá zaútočit pouze na asijský trh, co takhle japonská liga?

LeBron James LeBron JamesFoto ČTK/AP
4. LeBron James
24 let, USA
763 390 000 Kč
basketbal

Spolu s Messim jediný účastník loňské olympiády v Top 10. V „Králi Jamesovi“ vycítili sponzoři v čele s Nike už na střední škole nástupce Michaela Jordana a tomu odpovídají i výpisy z bankovních účtů. Po této sezoně se stane volným hráčem, na modlu Clevelandu se chystají hlavně New York Knicks.

Räikkönen RäikkönenFoto ČTK
5. Kimi Räikkönen
29 let, Finsko
721 800 000 Kč
formule 1

Předloni se stal poprvé mistrem světa, ale od té doby jezdí ve Ferrari v útlumu. Nestačil ani týmovému kolegovi Massovi, vadilo mu pomalé auto. Odreagoval se jen ve Finské rally, kde překvapil skvělými časy – než vylétl z trati...

Boxer Pacquiao Boxer PacquiaoFoto Internet
6. Manny Pacquiao
30 let, Filipíny
720 000 000 Kč
box

Nejvýš postavený Asiat v žebříčku je ten nejmrštnější a nejsilnější zároveň. Podle expertů nejkvalitnější boxer současnosti v profesionálním ringu, Filipínec ovládl i červnovou hitparádu ve Sport Magazínu.

Messi MessiFoto ČTK
7. Lionel Messi
22 let, Argentina
718 200 000 Kč
fotbal

Nejmladší člen Top 50, o pouhé dva měsíce za Marií Šarapovovou. Před 14 dny prodloužil v Barceloně kontrakt do roku 2014, díky němuž si přijde na 250 milionů korun ročně. Vítěze letošní Ligy mistrů si hýčkají společnosti Adidas nebo Gatorade.

285736:title:true:true8. Alex Rodriguez
34 let, USA
702 000 000 Kč
baseball

Nejprve podepsal s Texas Rangers 10letou smlouvu na 252 milionů dolarů, předloni pak s NY Yankees na nevídaných 275 milionů! Nejmladšímu hráči MLB s více než 500 homeruny krachlo nedávno manželství kvůli opakovaným nevěrám, mj. s Madonnou, ale i luxusními prostitutkami. Teď prý randí s herečkou Kate Hudsonovou.

Shaquille O#39;Neal Shaquille O#39;NealFoto Archiv Sport
9.-11. Shaquille O’Neal
37 let, USA
630 000 000 Kč
basketbal

Známý smíšek je nevysychající studnou bonmotů, které zbožňují novináři i fanoušci. Natáčí desky, hraje ve filmech, dělal zástupce šerifa, utahuje si z protihráčů i spoluhráčů. V nové sezoně zkusí pořízek s mírami 216 cm a 150 kg dobýt pátý titul NBA v týmu Clevelandu.

Fernando Alonso Fernando AlonsoFoto Archiv Sport
9.-11. Fernando Alonso
28 let, Španělsko
630 000 000 Kč
formule 1

V letech 2005 a 2006 v kokpitu renaultu dvakrát oslavil titul mistra světa, jako nejmladší v historii. Na rok si pak zkusil angažmá v McLarenu, ale loni se rád vrátil a dokončil sezonu pátý. Žije v Oxfordu a vlastní dům poblíž Ženevského jezera.

Valentino po druhém místě v úvodním závodu sezony. Valentino po druhém místě v úvodním závodu sezony.Foto ČTK
9.-11. Valentino Rossi
30 let, Itálie
630 000 000 Kč
motocykly

Že je v Itálii náboženstvím fotbal? Možná. Ale Totti, Buffon, Pirlo a spol. musí jen závidět popularitu i bankovní konto motorkářské legendě. Osminásobný mistr světa vábí davy uměním i nekonečnými žertíky.

Kevin Garnett Kevin GarnettFoto ČTK/AP
12. Kevin Garnett
33 let, USA
625 500 000 Kč
basketbal

Loni v červnu si pobrečel. Štěstím. Dlouhán s nejvyšším platem v NBA se dočkal svého prvního triumfu. Po 13 letech čekání, až v momentu, kdy zamával Minnesotě a zamířil do Bostonu. Jeho mzda z minulé sezony v té aktuální prudce klesne z 24,7 na 16,4 milionů dolarů.

jao ming jao mingFoto ČTK
13. Jao Ming
28 let, Čína
595 270 000 Kč
basketbal

S 229 centimetry zdaleka nejvyšší z luxusem obklopené sportovní honorace. A také nejsmutnější: po nedávné operaci zlomené levé nohy musí pivot Houstonu vynechat nadcházející sezonu NBA. Náladu mu snad zlepší platby od mecenášů (Reebok, Visa, Apple), kteří díky němu profitují na čínském trhu.

Lewis Hamilton Lewis HamiltonFoto ČTK/AP
14. Lewis Hamilton
24 let, Anglie
590 400 000 Kč
formule 1

Loni démon, jenž zdeptal konkurenci v úplně poslední zatáčce šampionátu. Letos strádající panovník bez šance na obhajobu. Přítelkyní pilota stáje McLaren je Nicole Scherzingerová, zpěvačka skupiny Pussycat Doll.

Kobe Bryant Kobe BryantFoto ČTK/AP
15. Kobe Bryant
30 let, USA
562 725 000 Kč
basketbal

Čtyřikrát vyhrál NBA, loni byl individuálním králem a letos šampionem s vizitkou MVP. Kromě úspěchů s LA Lakers velel i zlatému olympijskému tažení. Tučné částky mu přitékaly z kontraktů se značkami Adidas, Coca-Cola či McDonald’s, ale uškodil si kauzou znásilnění hotelové recepční z roku 2003. Nařčení ženatý hráč odmítl, sex označil za dobrovolný, ale za incident se omluvil.

Roger Federer s trofejí Roger Federer s trofejíFoto ČTK/AP
16. Roger Federer
28 let, Švýcarsko
532 104 000 Kč
tenis

Čerstvý otec dvou dcerušek prožívá i báječné vzepětí na kurtech. Letos konečně vyhrál i prokleté French Open a ve Wimbledonu navýšil grandslamovou sbírku ve dvouhrách na výjimečných 15 trofejí. Je symbolem firem Nike, Gillette, Mercedes-Benz, Rolex nebo kávových automatů Jura.

Allen Iverson Allen IversonFoto Čtk/AP
17. Allen Iverson
34 let, USA
520 875 000 Kč
basketbal

S kariérním průměrem 27,1 bodu na zápas je pátým nejlepším střelcem historie NBA. Také se pyšní titulem nejužitečnější hráč sezony 2000-01. Ale mimo hřiště je ho taky dost: provokatér se obul do homosexuálů v rapové desce, do šéfa ligy kvůli pravidlům oblékání, policisté ho zadrželi za domácí násilí nebo držení zbraně. Po roční epizodě v Detroitu čeká na nové angažmá.

Vijay Singh s trofejí na turnaji Barclays Classic Vijay Singh s trofejí na turnaji Barclays ClassicFoto ČTK foto
18. Vijay Singh
46 let, Fidži
516 259 000 Kč
golf

Nejstarší zazobanec v Top 50. Jako dítě trénoval Fidžan s kokosovým ořechem, pak se z něj stal 14. nejúspěšnější golfista v dějinách PGA Tour, kde posbíral 34 triumfů a vyhrál tři majory. Rok 2004 zakončil známý pečlivka jako světová jednička - byl to jediný puč v „krutovládě“ Tigera Woodse, jež trvá od roku 1998.

347281:title:true:true19. Derek Jeter
35 let, USA
513 000 000 Kč
baseball

Kapitán Yankees, za něž odehrál 2092 zápasů, což před ním zvládly jen tři legendy. Městská ikona, nikdy nehrál jinde. Má voskovou figurínu v místním muzeu Madame Tussaud. Lamač srdcí hvězd z showbyznysu, vyprávět by mohly zpěvačka Mariah Carey či herečky Scarlett Johansson a Jessica Alba. Na Ameriku se usmívá z reklam pro Nike, Gatorade, VISA nebo Fordu.

Ronaldinho RonaldinhoFoto Archiv Sport
20. Ronaldinho
29 let, Brazílie
493 200 000 Kč
fotbal

Jeho věhlas zvolna uvadá, ale při pohledu do peněženky ještě plakat nemusí. Někdejší hráč Paris SG a Barcelony zkouší restartovat kariéru v AC Milán. Pokud se mu to povede, možná ho brzy uvidíte i ve vtipných reklamách na Pepsi jako kdysi.

21. Peyton Manning
33 let, USA
486 000 000 Kč
americký fotbal

Mezi aktivními quarterbacky v NFL má nejlepší procento vydařených přihrávek. Před dvěma lety dobyl s Indianapolis Colts svůj dosud jediný Super Bowl a stal se potřetí MVP. Vystupuje v dlouhé řadě reklam, např. pro Sony, Sprint, MasterCard nebo Gatorade.

22. Dale Earnhardt Jr.
34 let, USA
479 003 000 Kč
automobily

V hlasování o nejpopulárnějšího jezdce série NASCAR vládne už nepřetržitě šest let. Ale jak jízlivě upozorňuje Sports Illustrated, pro šampionát, návrat příznivců, sponzorů i pro něj samotného by bylo lepší vyhrát častěji než jednou ze 76 závodů.

Wade WadeFoto ČTK
23. Dwyane Wade
27 let, USA
475 390 000 Kč
basketbal

Před čtyřmi lety Magazín People zvolil oporu Miami Heat mezi 50 nejhezčích lidí planety. Časopis GQ jej o rok později ocenilo jako nejlépe oblečeného hráče NBA. Esquire mu dokonce určil čtvrté místo mezi světovými fešáky. Přidejte jeho umění na hřišti, třeba jeho 27 bodů v olympijském finále v Pekingu, a pochopíte, proč je mezi boháči v té lepší polovině.

Dwight Howard Dwight HowardFoto ČTK/AP
24. Dwight Howard
23 let, USA
463 644 000 Kč
basketbal

Basketbalový kulturista v dresu Orlando Magic a také olympijský vítěz z Pekingu. Loni si Superman, jak se mu přezdívá, koupil za 8 milionů dolarů „zámek“ o rozloze 1000 metrů čtverečních. V sídle nechybí čtyři kuchyně, 15 televizí, dvě herny a tři malé pláže.

Radost Cristiana Ronalda po vstřelení gólu Radost Cristiana Ronalda po vstřelení góluFoto ČTK/AP
25. Cristiano Ronaldo
24 let, Portugalsko
459 000 000 Kč
fotbal

Kdo si může dovolit bydlení za čtvrt miliardy korun? Ten, za koho zaměstnavatel (Real Madrid) neváhal zaplatit desetinásobek. Tento žebříček vycházel ještě z Ronaldovy éry v Manchesteru, nyní je už nejdražším hráčem světa s ročním základním platem 244 milionů korun.

Mark Teixeira Mark TeixeiraFoto internet
26. Mark Teixeira
29 let, USA
454 500 000 Kč
baseball

Yankees mají pod palcem čtyři nejbohatší baseballisty a patří mezi ně i tahoun s portugalskými kořeny. Obvyklý strážce první mety si za osm let přijde na 180 milionů dolarů, v dějinách nejvyšších obnosů mu patří třetí místo. V New Yorku se mu líbí i z jiných důvodů, zamiloval si divadlo Broadway.

Foto Archív
27. Tracy McGrady
30 let, USA
452 284 000 Kč
basketbal

Dvakrát nejlepší střelec NBA, titulní tvář playstationové hry NBA Live 07, partner firmy Adidas. Otec čtyř dětí toho v minulé sezoně za Houston Rockets příliš nenahrál, zranění mu ale přihrálo víc času pro další aktivity: hlavně pomoc školám v uprchlických táborech v Dárfúru, které předloni i navštívil.

Garcia GarciaFoto ČTK
28. Sergio Garcia
29 let, Španělsko
449 583 000 Kč
golf

Populární muž, přezdívaný El Niňo, sedmkrát vyhrál turnaj série PGA Tour a osmkrát European Tour. Rád řídí vozy Ferrari 360 Modena a Jaguar XJR. Před časem randil s tenistkou Martinou Hingisovou, jeho velkými kamarády jsou fotbalista Diego Forlán a tenista Rafael Nadal.

Souboj lídrů: Bryant - Duncan Souboj lídrů: Bryant - DuncanFoto ČTK
29. Tim Duncan
33 let, USA
433 777 000 Kč
basketbal

Dvakrát pózoval jako nejlepší hráč NBA, čtyřikrát jako šampion se San Antonio Spurs. Skromný, uzavřený chlapík, jehož starší sestra reprezentovala Panenské ostrovy v plavání na olympiádě v Soulu. Oženil se s někdejší roztleskávačkou z univerzity a má dvě děti.

Stephen Marbury Stephen MarburyFoto AP
30. Stephon Marbury
32 let, USA
430 875 000 Kč
basketbal

Vyhrožoval trenérům, rozhádal spoluhráče i soupeře, odmítal nastupovat k zápasům a ještě si nedával pozor na pusu. To vše v New York Knicks, kteří dvojnásobnému účastníkovi All Star Game NBA platili přes 20 milionů dolarů ročně. V únoru válku ukončil, vyplatil se ze smlouvy a odešel do Bostonu – který mu předložil veteránské minimum 1,3 milionu...

Archív ArchívFoto SITA
31. Thierry Henry
31 let, Francie
426 600 000 Kč
fotbal

Mistr světa, Evropy a od letoška i Ligy mistrů. Zkušený útočník Barcelony býval na čas tváří Nike, poté přešel k Reeboku. Propagoval Renault, mohli jste ho vidět s Claudii Schifferovou v reklamě na Pepsi nebo s Tigerem Woodsem a Rogerem Federerem u žiletek Gillette.

32. CC Sabathia
29 let, USA
418 500 000 Kč
baseball

Dobře živený nadhazovač vděčí nejvyšší smlouvě historie na jeho pozici. Tu uzavřel s NY Yankees loni před Vánoci, na sedm let za 161 milionů dolarů. To znamená, že v každém utkání, do nějž nastoupí, pobírá 12 milionů korun! Když před rokem přestoupil z Clevelandu do Milwaukee, zaplatil si v tamějších novinách celostranový inzerát, v němž dojemně děkoval fandům za podporu.

33. Jason Kidd
36 let, USA
411 696 000 Kč
basketbal

V mládí mu šel bezvadně fotbal, ale ještě líp ovládá míč na palubovce Dallas Mavericks. Jediný hráč NBA s bilancí 15 tisíc bodů, 10 tisíc asistencí a 7 tisíc doskoků. Ale také potížista v civilu, jenž byl odsouzen za domácí násilí.

34. Ichiro Suzuki
35 let, Japonsko
405 000 000 Kč
baseball

S úspěšností 33,3 procent je nejlepší pálkařem mezi aktivními hráči MLB. Vnější polař Seattle Mariners je doma celebritou, v japonské obdobě seriálu Columbo si zahrál sám sebe, za zabití člověka v jedné z epizod musel do vězení.

35. Jermaine O’Neal
30 let, USA
397 845 000 Kč
basketbal

211 centimetrů vysoká hora svalů proslula účastí v ostudné bitce hráčů Indiany s fanoušky Detroitu (2004). O’Neal své pěsti rozhodně nekrotil a inkasoval trest na 25 zápasů. V nové sezoně se ukáže v dresu Miami Heat.

36. Dirk Nowitzki
31 let, Německo
397 402 000 Kč
basketbal

Poté, co z formule 1 vylezl Michael Schumacher, převzal „Dirkules“ jeho roli německé sportovní jedničky. Nejlepší hráč NBA 2007 je skromnou hvězdou Dallas Mavericks, nerad rozhazuje. „Na životní styl mnoha hvězd NBA jsem příliš lakomý,“ směje se.

37. Maria Šarapovová
22 let, Rusko
394 882 000 Kč
tenis

Jediná žena na seznamu. Těžko k přehlédnutí i přeslechnutí (na kurtech). Ublížilo jí, že si loni v červenci zranila rameno a 10 měsíců nehrála, což jí přiškrtilo prize money. Sponzorské portfolio trojnásobné grandslamové šampionky nebere konce: Nike, Canon, Prince, Landrover, Sony Ericsson, Tiffany, TAG Heuer...

38.-39. Jenson Button
29 let, Anglie
379 800 000 Kč
formule 1

V minulém ročníku dojel nejlépe šestý, hůř dopadli jen čtyři soupeři – přesto se mu bankovní konto pěkně rozrostlo. Že by hlavní důvod, proč letos vyhrál už šestkrát a vede MS stejně jako jeho stáj
Brawn GP? Oddaný příznivec fotbalistů Bristol City má trvalé bydliště v Monaku, vlastní domy v Anglii a Bahrajnu.

38. - 39. Kaká
27 let, Brazílie
379 800 000 Kč
fotbal

Letní přestup z AC Milán do Realu Madrid, kde pobírá základní plat 235 milionů korun, jej v hitparádě za letošní rok vystřelí ještě mnohem výš. Brazilský šikula je tváří Adidasu, propaguje modely firmy Armani. V předvečer Štědrého večera 2005 si vzal dětskou lásku Caroline, jež mu před rokem porodila syna.

40. Jeff Gordon
38 let, USA
376 995 000 Kč
automobily

A máme tu prvního ze sedmi motoristů. Čtyřnásobný šampion zámořské série NASCAR sbírá na závodní dráze jen čtvrtinu svých výdělků. Vlastní soukromou stíhačku British Aerospace BAE-125-800 či luxusní jachtu Lazzara 106. Hluboce věřící křesťan věnoval sedm milionů dolarů nemocným dětem, letos získal za svou charitativní činnost prestižní ocenění Silver Buffalo.

41. Steve Francis
32 let, USA
366 521 000 Kč
basketbal

První z dlouhé řady multimilionářů, který má v této chvíli nouzi o práci. V žebříčku „pracháčů“ se ocitl i přesto, že v minulé sezoně – částečně i kvůli rekonvalescenci po zranění - neodehrál ani minutu! Poté, co byl rozehrávač popáté v kariéře vyměněn, odvrhli jej na konci ledna v Memphisu a od té doby čeká na nové angažmá.

42. Vince Carter
32 let, USA
363 600 000 Kč
basketbal

Kdysi nesmírně populární „letec“, jenž bavil fanoušky divokými smeči, už stárne. A zdaleka nenaplnil očekávání. Sice si osmkrát zahrál v All Star Game NBA, ale Toronto ani New Jersey k úspěchům nevzkřísil. A tak se stěhuje do Orlanda. S matkou Michelle věnovali 1,6 milionu dolarů na stavbu centra pro závislé na alkoholu a drogách v nedalekém Daytona Beach.

43. Paul Pierce
31 let, USA
352 402 000 Kč
basketbal

Kalifornský rodák zasvětil celou kariéru opačnému pobřeží, v dresu Boston Celtics. Jenže předloni byl legendární klub druhý nejhorší v NBA a kapitán už toho měl po krk, proto hlasitě zažádal o posily. Místo vyhazovu se dočkal: přišli Garnett s Allenem – a Celtics po 22 letech dobyli pohár. Pierce navíc získal ocenění MVP. Za rok mu končí smlouva, zvedne z přístavu kotvy?

44. Zlatan Ibrahimovic
27 let, Švédsko
351 000 000 Kč
fotbal

Syn chorvatské matky a bosenského otce vyrůstal v imigrantské čtvrti ve švédském Malmö, odkud se brzy odrazil na fotbalovou tour po kultovních klubech. Z Ajaxu přes Juventus a Inter Milán dokráčel letos v červenci do Barcelony. Útočník budí strach 195 centimetry výšky i famózním ovládáním míče. Loni byl v Itálii vyhlášen Fotbalistou roku, letos se stal nejlepším střelcem.

45. Carmelo Anthony
25 let, USA
349 390 000 Kč
basketbal

Když před čtyřmi lety natáčel v berounské prodejně Delvity reklamu na energetickou tyčinku, znal mladíčka s čelenkou v Česku málokdo. V loňském roce ale vyhlášený střelec pomohl americké reprezentaci k olympijskému titulu v Pekingu a na jaře pak dovedl Denver Nuggets překvapivě až do semifinále NBA s průměrem 27 bodů na zápas.

46. Barry Zito
31 let, USA
334 800 000 Kč
baseball

Podivín, jenž před třemi lety podepsal nejlukrativnější smlouvu nadhazovače v historii MLB. San Francisco Giants mu během 7 let vyplatí 126 milionů dolarů, ale krutě to přehnali. Milovník punkrocku, jenž si barví hlavu na modro, sbírá plyšová zvířátka, cvičí jógu, relaxuje u pálení kadidla a na cestách k zápasům spí na růžovém saténovém polštáři, předvádí jen průměrné výkony.

47. Ray Allen
34 let, USA
326 492 000 Kč
basketbal

Jeho příběh (stejně jako plat) je pohádkový. Devětkrát si zahrál v exhibici NBA, ale v Seattlu ani Milwaukee nikdy nevyhrál titul. A tak kývl na nabídku Boston Celtics – a po 12 letech konečně slavil. V posledním finále proměnil rekordních sedm trojek, přestože těsně před ním odhalili lékaři cukrovku u jeho syna.

48. - 49. Tom Brady
32 let, USA
324 000 000 Kč
americký fotbal

Jen dva členové NFL se vešli do Top 50. Brady, quarterback týmu New England Patriots, je slavný i mimo hřiště: v únoru se oženil s brazilskou topmodelkou Gisele Bündchen, i díky tomu čerpá víc peněz z reklam než od klubu. Ale je i sportovní hvězdou – 4x dovedl mužstvo do Super Bowlu, 3x vyhrál, 2x s oceněním MVP. Drží rekord v počtu touchdownových přihrávek (50) v jediné sezoně.

48.- 49. Torii Hunter
34 let, USA
324 000 000 Kč
baseball

Po 9 letech v Minnesotě podepsal loni pětiletý kontrakt v Los Angeles Angels na 90 milionů dolarů. Jako vnější polař už osm roků nikomu nepůjčil prestižní ocenění Zlatá rukavice. Ale zvládá i homeruny: v červnu odpálil míč za bariéru třikrát v jediném utkání MLB! S manželkou podporují vzdělávací programy mladých a dotují sportoviště v jižní Kalifornii, Las Vegas a Arkansasu.

50. Rashard Lewis
30 let, USA
323 784 000 Kč
basketbal

Opora týmu Orlando Magic a také spoluvlastník koně Join in the Dance, jenž skončil sedmý v letošním Kentucky Derby. Za každý nastřílený bod v uplynulém ročníku NBA dostal Lewis v přepočtu 175 tisíc korun. Ve své 12. sezoně musí vynechat úvodních 10 zápasů kvůli zvýšené hladině testosteronu při dopingovém testu.

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud