4. května 2010 • 22:00

Stiga hokej: Fenomén, na kterém ujíždí mladí i staří!

Autor: Vít Valenta
Vstoupit do diskuse
3
Video se připravuje ...
TOP VIDEA
Bořil v ofsajdu? Asi ano, ale žádný záběr není stoprocentní. Nejasná ČK pro Petráka
SESTŘIH: Boston - Toronto 2:3. Pastrňák dal první gól v play off, rozhodl ale Matthews
VŠECHNA VIDEA ZDE

EXKLUZIVNÍ VIDEO Z MS: Hrát Ligu mistrů znamená pro klub nejen prestiž a stovky milionů, ale především velkou slávu! To však platí ve fotbale, nikoliv ve stolním hokeji, který je pro většinu lidí něčím naprosto neznámým. Přitom i tihle borci si zaslouží více než jen prázdné tribuny. Liberec o víkendu pořádal mistrovství světa klubů ve stiga hokeji a Češi se v obrovské konkurenci rozhodně neztratili.



Mluvíme sice o hokeji, ale namakané hokejisty tady rozhodně nehledejte. Nadšenci stolního hokeje totiž nepotřebují svaly a fyzickou kondici, ale proklatě šikovné ruce a trpělivost. Když vyhrají, tak se o nich nepíše, nikdo o nich nemluví a na konta jim nepřibudou statisíce korun. A přesto hrají o medaile na mistrovství světa v hokeji!

Stiga hokej není rozšířen v takovém množství jako stolní fotbal, přesto ho můžeme považovat za fenomén posledních let. Tenhle sport totiž hrají všechny věkové skupiny a lidé u něj vydrží klidně celé hodiny. Ti nejvěrnější a nejnadšenější se dokonce registrují v klubech a objíždí turnaje. A ti úplně nejlepší reprezentují Českou republiku na mezinárodních turnajích.

Jeden takový se konal tento víkend v Liberci a bylo se skutečně na co dívat. Dvojnásob proto, protože Češi, stejně jako v ledním hokeji, patří mezi nejlepší týmy planety.

I Jágr si rád zahraje stiga hokejFoto Zdeněk Janda (Sport)

Rusové smetli zbytek světa

Po devíti letech se mezinárodní mistrovství ve stolním hokeji konalo opět v České republice, navíc se hrálo v moderní aréně hokejistů Bílí Tygři Liberec s kapacitou 7500 díváků. Turnaje se zúčastnilo 26 špičkových klubů z celého světa a primát nejlepšího klubu si nakonec zaslouženě vybojoval tým Ruska RTHF UT, který ve finále rozdrtil silného soupeře BJC Laimite z Lotyšska. Neztratili se ani Češi - tým THC Stiga Elites vybojoval ve velké konkurenci parádní třetí místo.

Rusko jako hokejová velmoc patří k top týmům i ve stolním hokeji. Ruské komando zničilo pomerně suverénně všechny soupeře a dokráčelo si až pro zlaté medaile. Ruští stiga hokejisti tak na pomyslném trůnu vystřídali hokejisty Švédska, kteří před dvěma lety vyhráli v norském Oslu. Více informací o šampionátu v Liberci čtěte na  www.stigaliberec.cz.

Tipy a triky zkušeného švédského hráče Pontuse Erikssona

Jak na soupeře?
Video se připravuje ...

Kde vznikl stolní hokej

Stolní hokej vznikl asi před 80 lety ve Švédsku a Finsku. V osmdesátých letech švédská společnost Stiga začala vyrábět robustní plastové kluziště, které vydrží i tvrdé údery. Stolní hokej tak rychle expandoval do celého světa a od roku 1992 se koná jednou za dva roky i mistrovství světa klubů.

Jak se hraje Stiga hokej

Soupiska každého týmu může čítat 4 až 8 hráčů. Hraje se na čtyřech hracích stolech a vždy tak hrají pouze čtyři hráči z týmu. Je dovoleno střídat hráče během utkání. To trvá čtyřikrát pět minut hrubého času. Po každé pětiminutovce se sčítají výhry hráčů v týmu a za každou z nich je udělen jeden bod. Klub tak může vyhrát maximálně 16:0. Všichni hráči v týmu jsou povinni nosit stejné dresy.

O základních pravidlech, soutěžích a reprezentaci mluvil člen České asociace Stiga Game Stanislav Kraus.

Co je Stiga hokej?
Video se připravuje ...

Proč je stolní fotbal stále populárnějš?

Je to jednoduché, i když je hokej jako takový tvrdší sport, tak samotné hrací stoly vydrží mnohem méně než ty na stolní fotbal. Táhla jsou méně odolná a mají mnohem kratší životnost.

“Stolní fotbal má ohromnou výhodu v tom, že i po pár pivech jsou si ho hráči schopni zahrát. Nic se tomu totiž nemůže stát a díky tomu je stolní fotbal rozšířen po restauracích a hospodách. Dříve se také zkoušelo dávat Stiga hokeje do restaurací, problém však nastal ve chvíli, když člověk pozřel alkohol a začal být nešikovný a táhla ohnul. S tím se pak nedá už nic dělat,“ vysvětluje jeden z členů České asociace Stiga Game Stanislav Kraus.

Stiga hokej hrají mladí i staří

I vy můžete začít se stolním hokejem. Stačí když si zakoupíte za zhruba 2500 Kč hrací stůl. Pokud jsou vaše ambice vyšší, tak pak je potřeba stát se členem některého z klubů. Bližší informace najdete na stránkách České asociace Stiga Game.

Český tým se nakonec radoval z bronzu.
Český tým se nakonec radoval z bronzu.

Vstoupit do diskuse
3
Články odjinud


Články odjinud