30. července 2010 • 10:14

VIDEO: Tyson už uši nejí. Z kanibala je vegetarián

Autor: luk
Vstoupit do diskuse
1
TOP VIDEA
Speciál o Slovácku. Co kouč a kádr? Svědík do Baníku či Plzně? Posunul se, říká Nguyen
SESTŘIH: NY Islanders - Carolina 2:3. Nečas asistencí přiblížil Hurricanes k postupu
VŠECHNA VIDEA ZDE

Proslavil se tím, že při zápase ukousnul svému soupeři ucho. Možná právě tohle přimělo známého amerického boxera Mikea Tysona, aby změnil svůj životní styl. Na stará kolena se z něj totiž stal vegetarián. Copak ucho. Teď už neochutná ani hamburger!



Je to jedna z nejslavnějších scén v dějinách boxu. V roce 1997 proti sobě stáli Mike Tyson a Evander Holyfield, dva ranaři, dvě legendy. Honosným sálem v Las Vegas cloumala palčivá otázka: Kdo koho složí k zemi?

Jenže duel dostal překvapivou zápletku. Tysona navztekalo, že si rozhodčí nevšimnul Holyfieldova úderu hlavou. Tak se o pár momentů později k soupeři naklonil a ukousnul mu kus ucha. Skandální, neslýchané, šílené!

"Můžu vám k tomu říct jediné: To ucho mi chutnalo!" provokoval tehdy po zápase. Svět jeho rošťárnu nemohl pochopit. „Žije ve svém světě. V takovém, kde může na soupeře útočit jako divoké zvíře, podle svých vlastních pravidel,“ řekl jeho bývalý trenér Teddy Atlas.

Jak Tyson ukousnul soupeři ucho:

O třináct let později jako by Tyson konečně zpytoval svědomí. A vzal to tedy z gruntu – rozhodl se, že už nikdy nevezme do úst maso. Nejen to soupeřovo, ale vůbec žádné.

„Uvědomil jsem si, že maso je pro mě jako jed,“ prohlásil 44letý Tyson. „Když do sebe házím jen vegeteriánskou potravu, připadám si nabitý energií.“

Mike TysonFoto ČTK/AP

Je to jen další kapitola v jeho pestrém životopisu. Asi navždy zůstane jednou z nejrozporuplnějších postav boxu. V roce 1992 byl odsouzen k deseti letům vězení za znásilnění osmnáctileté dívky, za mřížemi se z něj stal zapřísáhlý obdivovatel islámu. Jen před několika týdny uskutečnil svatou pouť do Mekky.

Jeho poslední rozhodnutí s tím možná souvisí. Fanoušky i světová média to každopádně vzhledem k Tysonově někdejšímu skandálu pobavilo. „Mike prošel v životě opravdu pozoruhodnou cestou. Od kanibala k vegetariánovi,“ napsal list Daily Star.

Vstoupit do diskuse
1
Články odjinud


Články odjinud