František Prachař
30. prosince 2010 • 15:27

Box v Lucerně: Tahák večera? Velozo vs Adámek

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Jarolím: Slavia? Míň arogance, víc kreativity. Drahé posily zatím nejsou znát
Furch po nástupu k Boleslavi: Brno jsem si oblíbil, ale život mění plány
VŠECHNA VIDEA ZDE

Česká boxerská scéna už dlouho nezažila takové vzrušení. Dnešní předsilvestrovský galavečer v pražské Lucerně (začátek v 19 hodin) nabídne zápasy, v nichž se s výjimkou Lukáše Konečného a Ondřeje Pály představí kompletní domácí špička. Hlavní tahák? Titulový souboj Čechokubánce Miguela Veloza s Tomášem Adámkem, kteří spolu mají čtyři roky nevyřízené účty.



Galavečer profesionálního boxu a K-1 v pražské Lucerně je už pár týdnů beznadějně vyprodaný. Do sálu ve Vodičkově ulici se očekává nával až tří a půl tisícovek fanoušků a v ochozech bude hodně těsno. Díky deníku Sport však máte jedinečnou možnost sledovat všech devět duelů z pohodlí domova od 19 hodin živě na stránkách www.isport.cz.

Hlavním tahákem akce pojmenované „Noc bojovníků“ je boj o český titul ve váze do 79,4 kilogramů mezi Miguelem Velozem a Tomášem Adámkem na deset kol. Souboj je vyvrcholením zápletky, která začala 5. října 2006. Tehdy se oba borci utkali v pražském Top Hotelu.


Zápas byl vyrovnaný, vyhecovaný a rozhodčí po závěrečném gongu vyhlásili jako vítěze Veloza. Po pár minutách však oznámili, že špatně spočítali body a změnili verdikt na remízu. Skandální dohra zanechala v Kubánci, který žije již mnoho let v Děčíně, křivdu.

„Tehdy měli hned říct, že to byla remíza. Pokazili to a já to nesl špatně, proto jsem se chtěl s Tomášem opět utkat a ukázat, že jsem lepší,“ tvrdil na předzápasovém vážení Velozo (11 výher, 1 remíza).

Zkušenější Adámek (16 výher, 4 prohry, 1 remíza) naopak už prvnímu vzájemnému střetu nepřikládá moc velkou váhu. „Už je to dlouhá doba. Bylo to vyrovnané, vyhecované a stejné to bude i nyní. Velozo je super boxer, jsme na tom oba dobře a bude záležet na tom, kdo udrží nervy na uzdě,“ řekl 30letý rohovník s přezdívkou „Jumbo“.



Zápas je pro kariéru obou boxerů velmi důležitý. Čechokubánec se totiž vrací do ringu po dvouleté pauze. V ní se soudil s bývalým promotérem o licenci. Když konečně spor vyhrál, tak ho na diskotéce napadla skupinka Albánců a ošklivě ho pořezala na krku.

Adámek oproti tomu patří do širší evropské špičky, nastoupil už k pěti titulovým duelům. Čtyři však prohrál (dvakrát KO) a jedinou remízu má právě ze souboje s Velozem.

Vzájemný střet tak rozhodne, komu připadne pozice české jedničky s nadějí na zajímavé nabídky ze zahraničí. „Rozhodne to, kdo bude mít lepší fyzičku, soupeři jsou jinak velmi vyrovnaní,“ přemítal uznávaný trenér Rostislav Osička.

Úplně jiný příběh má další očekávaný zápas mezi Ladislavem Kutilem a Michalem Bilakem na šest kol ve váze do 90,7 kilogramů. Vztah bývalých kamarádů z amatérské boxerské reprezentace se kvůli osobním sporům změnil natolik, že se spolu rozhodli utkat v ringu.

„Ale nebude to vyřizování osobních účtů. Jde o sport,“ tvrdil Bilak. „Také to beru jako box, ale čistě z osobních důvodů nemám soupeře rád,“ vyhlásil Kutil, který je známý i jako promotér, který v březnu přiveze do Prahy boxerskou legendu Mika Tysona.

Na galavečeru se dále představí boxeři Luboš Šuda, Roman Kracík či Pavol Polakovič. Ve třech zápasech podle pravidel K-1 pak bude hlavním tahákem souboj o titul WKF mezi Arménem žijícím v Česku Anatoli Hunanyanem a Jurim Bessmetnim z Běloruska ve váze do 72,5 kilogramů.





 

 

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud