1. července 2011 • 13:11

Exmilenec Kubelkové Koloc: Za tunel podmínka!

Autor: ČTK, spo
Vstoupit do diskuse
23
TOP VIDEA
Dodnes slýchám, že jsem zlomil Labantovi nohu, říká Gabriel. Chovanec ho podržel
Krejčího čas je tady. Zafeiris coby zklamání sezony, potřebuje Zima ochranu?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Pražský vrchní soud dnes udělil bývalému automobilovému závodníkovi Martinu Kolocovi za podíl na vytunelování Rubeny Náchod roční podmíněný trest. Stejně potrestal i další dva manažery firmy.



Výrazně tak zmírnil verdikt Krajského soudu v Hradci Králové, který mužům loni v říjnu uložil po pěti letech vězení.

Koloc, který se skrývá zřejmě v zahraničí, a manažeři způsobili nebo se pokusili způsobit firmě sérií transakcí v letech 1991 až 1994 škodu ve výši zhruba 250 milionů korun.

Prvoinstanční soud vyměřil pětileté tresty vězení ještě dalším dvěma vysoce postaveným představitelům společnosti. Jejich případ však odvolací senát vyloučil k samostatnému projednání. Dnešní rozsudek je pravomocný.

Muži peníze vyvedli například fiktivními smlouvami o obstarání věci či zpětným leasingem. Podařilo se jim okrást firmu o 125 milionů, další škoda ve výši 128 milionů podniku hrozila.

Manažerům hrozilo za podvod až dvanáctileté vězení, prvoinstanční soud zvolil tresty na spodní hranici sazby proto, že se trestní řízení táhne již řadu let. Odvolací senát zvolil ještě mírnější potrestání.

Martin Koloc s reprezentací Malajsie.
Martin Koloc s reprezentací Malajsie.

Koloc je dvojnásobným mistrem Evropy v závodech tahačů na okruzích a zakladatelem týmu Buggyra, podle některých zdrojů žije ve Spojených arabských emirátech. Od roku 2004 je na něj vydán mezinárodní zatykač. Řízení proti němu bylo vedeno jako proti uprchlému.

Společnost Rubena Náchod se v roce 2000 přejmenovala na společnost R-TECH Náchod, předtím svá výrobní aktiva převedla na společnost Rubena Hradec Králové (dříve Gumokov) ze skupiny České gumárenské společnosti.

Za právního nástupce Rubeny Náchod se označuje firma BS Servis Centrum, která po obžalovaných požaduje náhradu škody.

Vstoupit do diskuse
23
Články odjinud


Články odjinud