20. srpna 2009 • 15:30

"Mužatky" v atletice? Nic neobvyklého!

Autor: INT, val
Vstoupit do diskuse
5
TOP VIDEA
Bořil v ofsajdu? Asi ano, ale žádný záběr není stoprocentní. Nejasná ČK pro Petráka
SESTŘIH: Boston - Toronto 2:3. Pastrňák dal první gól v play off, rozhodl ale Matthews
VŠECHNA VIDEA ZDE

Je jihoafrická běžkyně Caster Semenya (18) žena? Nebo muž? Tak toto nyní leží v hlavách mnoha lidem, ale především IAAF, která žádá pro běžkyni test pohlaví. Jenže není sama. Historie nabízí celou řadu atletek, které jsou známy nejen svými výkony.



1. Caster Semenya

Udělala ohromný výkonnostní skok. Na trati 800 metrů se za necelý rok zlepšila o 7,5 vteřiny a vyhoupla se mezi absolutní elitu. Na berlínském mistrovství světa vyhrála stejně suverénně jako Jamajčan Bolt. Začalo se proto hlasitě spekulovat o jejím pohlaví.

Šampionka "mužatka" budí pochybnosti. Je to vůbec žena? »

Nejkontroverzenější vyjádření podal její trenér Michael Seme: "Rozumíme, že lidé se ptají, protože skutečně vypadá jako chlap. Je to přirozená reakce, jsme pouze zvídaví lidé. Máme právo se zeptat, pokud máme nějaké pochyby. Ale já vám můžu dát telefonní číslo na její spolubydlící v Berlíně. Oni ji už nahou viděly ve sprše a nemá nic, co by musela zakrývat."

Vyjádření kouče o mladičké africké běžkyni, že "vypadá jako muž", je trochu zvláštní. Měl by ji před médii chránit, nikoliv omlouvat. Navíc je zřejmé, že ani fotografie nahé Caster by nikoho neuspokojila.

Dokonce ani výsledky genetického testování nemůžou zaručit, zda jde skutečně o ženu. Testování musí být mnohem komplexnější. "Tím, že si sundá kalhoty stejně nic nepoznáme," uvádí vědec Tommy Crags z Institutu Science of Sport.

Pohlavní testování je podle vědců příliš tvrdé a může vést k diskvalifikaci atletů, kteří jsou mezipohlavní nebo mají chromozonální abnormality. Zda tyto abnormality zlepšují výkon či nikoliv se neví, ale z žen určitě nelze dělat muže.

Caster SemenyaFoto ČTK

2. Maria Mutolaová

Dvacet let se proháněla po atletických drahách a soupeřkám dávala na frak. Ženské osmistovce dlouho kralovala atletka z Mozambiku Maria Mutolaová. Ostře řezaná tvář a muskulatura, za niž by se nestyděl mnohý muž.

Mnoho fanoušků neměla a mezi svými soupeřkami vypadala trochu jak z jiného světa. Právě z toho mužského! Přesto se loučila za velkých ovací. Aby ne, když je olympijskou vítězkou i mistryní světa.

Maria MutolaováFoto AFP

3. Santhi Soundarajan

Indická atletka, které bylo před třemi lety testováno pohlaví. Neuspěla! Výsledek? "Atletka nemá pohlavní vlastnosti ženy a neměla by za ně tedy závodit." A tak ji byla odebrána stříbrná medaile z asijských her z roku 2006.

Později se v médiích objevilo, že se Santhi možná narodila jako tzv. "mezipohlavní". V září 2007 se atletka v souvislosti s výsledky testů pokusila o sebevraždu.

To se jí naštěstí nezdařilo. O dva měsíce později atletka začala kariéru trenérky a otevřela si trenérskou akademii v její rodné Pudukkotta.

Santhi SoundarajanFoto AFP

4. Maria Abakumová

Ruská oštěpařka a jedna z největších soupeřek naší Barbory Špotákové. Její tělo je plné svalů a na okolí působí nejen svým zmužnělým vzhledem, ale i chováním připomínající spíše drsného chlapa.

Mezi oštěpařkami nepatří mezi oblíbené. Největší úspěch zaznamenala na OH v Pekingu 2008, když ji o zlato připravila až posledním hodem právě Bára Špotáková.

Maria AbakumováFoto AFP

5. Jarmila Kratochvílová

Bývalá českoslovenslá atletka, běžkyně na krátkých a středních tratích Kratochvílová je držitelkou světového rekordu na 800 metrů v čase 1:53,28. Ten nebyl dosud ještě překonán a je tak nejdelším v atletické historii - neuvěřitelných 25 let!

Kratochvílová slavila úspěchy díky extrémním tréninkovým zátěžím, které se podepsaly i na jejím vzhledu. Je známa nejen jako skvělá atletka, ale také kvůli dopingovému obvinění MF DNES z roku 2006.

Jarmila KratochvílováFoto ČTK

6. Helena Fibingerová

Koulařská královna. Ve své disciplíně patřila mezi ty nejlepší a její halový rekord 22,5m je po 32 letech stále platný. Stejně jako u Kratochvílové se i u ní dlouho spekulovalo o tom, zda užívala anabolické steroidy či nikoliv. Sama to rezolutně popírá. Dnes je podnikatelkou a funkcionářkou Českého atletického svazu.

Koulařka vrhala vždycky dalekoFoto Zbyněk Pecák a ČTK

Vstoupit do diskuse
5
Články odjinud


Články odjinud