2. listopadu 2009 • 13:40

Agassimu po přiznání hrozí vězení: Za lhaní!

Autor: ČTK, INT, val
Vstoupit do diskuse
6
TOP VIDEA
Nezmarova vize a Kaniovy peníze: nový Liberec. Co Kulenovič a Slavia?
SESTŘIH: Everton - Liverpool 2:0. Překvapení v Merseyside derby, Reds se vzdaluje titul
VŠECHNA VIDEA ZDE

Vítěz osmi grandslamových titulů Andre Agassi si proti sobě poštval nejen část veřejnosti, ale především antidopingovou agenturu WADA. Trest za doping mu nehrozí, ale za lhaní ano! Skončí ve vězení jako atletka Marion Jonesová?!



Pro někoho je to hrdina a pro jiné naopak podvodník! 9.listopadu se na knižním trhu objeví autobiografie jednoho z nejúspěšnějších tenistů všech dob Andree Agassiho - Open (Otevřeně).

Titulní strana autobiografie Open(Otevřeně) Titulní strana autobiografie Open(Otevřeně)Foto anc

Ta ale ještě před svým uvedením na trh vyvolala obrovský mediální zájem, protože Agassi v ní přiznává, že v roce 1997 užíval zakázané látky a navíc obelhal komisi ATP.

"Bral něco z listiny zakázaných prostředků, ale proti tomu toho nemůžeme moc dělat, protože to bylo v roce 1997, což už je mimo hranici osmi let," řekl agentuře Reuters ředitel antidopingové agentury WADA David Howman.

Jenže WADA to nevzdává a chce ve vyšetřování pokračovat a zjistit, zda jsou proti Agassimu možné jakékoliv jiné sankce.

"Pokud lhal, a on se k tomu přiznal, tak lhal pod přísahou. V tom případě si myslím, že je třeba zjistit, zda by nějaké sankce mohly následovat," uvedl Howman.

Agassi užil nedovolenou drogu crystal meth, látku podobnou pervitinu a poté když ATP prohřešek odhalila, tak lhal. Za pozitivní test mu totiž trest hrozil trest až tři měsíce a za držení drogy až pět let vězení.

"Mé jméno, má kariéra, všechno bylo ohroženo. Všechno, čeho jsem dosáhl, by neznamenalo nic. Proto jsem ATP napsal omluvný dopis," přiznává Agassi.

Napsal, že droga se do jeho těla dostala omylem: "Smíchal jsem lži a polopravdy. Napsal jsem jim, že jsem asistenta už vyhodil a že si drogu často přidával do sodovky, což byla pravda. A já že jsem jednu z těch jeho sodovek vypil. Prosil jsem o pochopení a podepsal jsem to s upřímným pozdravem," píše Agassi ve své knize.

Ředitel WADA případ přirovnává k atletce Marion Jonesové, která též lhala o dopingu federálním úřadům a odseděla si ve vězení 6 měsíců.

Archív ArchívFoto ČTK

A nezůstane nejspíše jen u Agassiho! WADA si chce posvítit i na jeho právníka, který tenistu zastupoval. "Věděl právník, že lže? Možná by se něco mělo udělat i z tohoto pohledu," nadhodil Howman.

Vstoupit do diskuse
6
Články odjinud


Články odjinud