Hynek Preisler
20. října 2010 • 04:59

Po Neumannové jde v Liberci i bývalá parťačka

Vstoupit do diskuse
16
TOP VIDEA
Bořil v ofsajdu? Asi ano, ale žádný záběr není stoprocentní. Nejasná ČK pro Petráka
SESTŘIH: Boston - Toronto 2:3. Pastrňák dal první gól v play off, rozhodl ale Matthews
VŠECHNA VIDEA ZDE

Půjdou po účtech Kateřiny Neumannové! Komunální volby překopaly politickou situaci na libereckém magistrátu. Radnici by měly ovládnout strany, které chtějí podrobně prozkoumat účty organizátorů mistrovství světa v lyžování a najít případné viníky obřího dluhu. Ten přesahuje 100 milionů korun a jeho část by měl zaplatit právě Liberec.



Výsledky obecních voleb mohou pořádně zatřást ožehavou kauzou lyžařského mistrovství světa v Liberci. Pořadatelské město totiž zažilo politickou „revoluci“. Voliči zametli s doposud vládnoucí ODS v čele s Jiřím Kittnerem.

Neumannová má s Jindrou dceru Lucii, jehož otcovství dlouho tajila.Foto Foto Blesk − Petr Merta, ČTK a abl


Pod Ještědem se tvoří koalice čtyř stran, které požadují důkladné prošetření příčin vysokých dluhů, jež nasekala šéfka organizátorů Kateřina Neumannová. Do jejího týmu patřil jako nejvyšší představitel pořadatelského města i primátor Kittner.

„Za světový šampionát musí někdo nést odpovědnost. Není možné, aby se zaplatily peníze a nikdo za to nepykal. Bývalé vedení radnice spíš informace zametalo pod koberec,“ řekl Lidovým novinám bývalý ministr školství Ondřej Liška.



Doposud není jasné, kdo závazky převyšující 100 milionů korun zaplatí. Jednou z možností je, že by se na umoření dluhu podílel vedle státní kasy právě i Liberec. Jeho noví pravděpodobní vládci však chtějí, aby případní viníci za nemalé dluhy nesli finanční odpovědnost také.

Kateřina Neumannová pořadatelství mistrovství světa v klasickém lyžování v Liberci nezvládlaFoto Blesk


„Město se k tomu musí postavit čelem, protože mistrovství bylo jeho podnikem a je to jeho problém. Na druhou stranu chci, abychom se mnohem podrobněji než doposud podívali na to, kdo je za dluhy zodpovědný. Část peněz se pokusíme vymoci na lidech, kteří konkrétní pochybení udělali,“ řekl žhavý kandidát na primátora Jan Korytář, který vždy patřil k ostrým kritikům největší sportovní akce v dějinách Česka a jehož seskupení Změna pro Liberec ve volbách zvítězilo.

„Mělo by se zjistit, jací lidé nesou za dluhy odpovědnost a případně se pokusit získat nějaké peníze od nich. Až poté by se na zaplacení dluhů měl podílet stát a město, protože by bylo špatné, pokud by na to měli dojet podnikatelé, kteří se na MS v dobré víře podíleli,“ řekla Zuzana Kocumová, šéfka Unie pro sport a zdraví, jež je vedle ČSSD a Liberec občanům jednou ze čtyř stran vyjednávajících o vládnoucí koalici.




Že v případě vysokého dluhu po MS nebylo všechno zcela „košer“, naznačují například snímky ze soukromých oslav narozenin Kateřiny Neumannové a jejího tehdejšího přítele Josefa Jindry, které měli oslavenci platit z pokladny organizačního výboru.

„Myslím si, že fotky z těchto soukromých oslav jsou opravdu jen tou nejmenší třešničkou na dortu, která je sice jako jediná docela dobře dokazatelná, ale věcí, které byly financovány stejným způsobem, je podle mě daleko daleko více,“ dodala Kocumová.

Kateřina Neumannová se svou dcerou LucinkouFoto Barbora Reichová (Sport)


Pro Kateřinu Neumannovou je výsledek komunálních voleb v Liberci již druhou nepříjemností na politické scéně. První „schytala“ již na jaře loňského roku, kdy padl kabinet Mirka Topolánka, který olympijskou vítězku ve funkci šéfky pořadatelů vždy vehementně podporoval. Další vlády však již nechtěly mít s kontroverzním šampionátem a nevyřešenými účty příliš společného.

Zatím poslední návrh na řešení podal ministr školství Josef Dobeš, podle kterého by se na splacení dluhů stát podílel 50 miliony korun, město Liberec polovinou této sumy a zbytek by nespokojení věřitelé pořadatelům zřejmě odpustili.

Dluh bez penále dosahuje 108 milionů korun. Za své služby nedostalo zaplaceno 90 věřitelů. Organizátoři hospodařili s 623 miliony korun. Celou částku si měli „vydělat“ vlastními silami. A přestože od státu dostali bonus přes 250 milionů, skončili i tak ve ztrátě. Kateřina Neumannová se pro deník Sport k šampionátu dlouhodobě nevyjadřuje.

CO TAKÉ ŘEKLI LÍDŘI STRAN
„Prozkoumání účtů a smluv týkajících se MS by mělo být nyní jednodušší. Jako opoziční zastupitel nemáte žádný aparát, máte omezeně času i lidí. Teď se situace podstatně změnila.“
Jan Korytář, Změna pro Liberec

„Město by mělo dluhy platit jen v případě, že se vše prošetří. Nejde jen konstatovat, že je zde velký dluh, ale už se nevysvětlí, proč vznikl.“
Zuzana Kocumová, Unie pro sport a zdraví

„Po forenzním auditu by se radnice teoreticky mohla podílet na zaplacení dluhů, ale podle mého soudu to není správné. Záležet bude na rozhodnutí zastupitelstva. Já bych ovšem hlasoval proti.“
Jiří Šolc, Liberec občanům

Chcete mít sportovní informace jako první? Objednejte si SMS a MMS zpravodajství iSport.cz »


Kateřina Neumannová s úsměvem na rtech
Kateřina Neumannová s úsměvem na rtech

Vstoupit do diskuse
16
Články odjinud


Články odjinud