Pavel Novotný
9. srpna 2011 • 16:15

Co stojí za rozchodem tenisového páru Berdych - Šafářová?

Vstoupit do diskuse
12
TOP VIDEA
Lokvenc: Chemie Kuchty a Birmančeviče je úžasná! Chorý není zákeřňák
Tomášek o fiasku s Färjestadem: Byli jsme jako Boston. Jak zvládá tlak?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Jednu dobu kralovali českému tenisu. Tomáš Berdych opanoval první místo mezi českými muži, které drží dodnes, jeho partnerka zase vládla ženám. To je však již minulost. Brněnskou rodačku na místě české jedničky vystřídala kometa wimbledonské vítězky Petry Kvitové, ale především skončil její devět let trvající vztah s Tomášem Berdychem. A důvody?



Bylo to spojení stejně obehrané a zažité jako Sparta a Slavia. Koho jiného si představit po boku Tomáše Berdycha než jeho partnerku Lucii Šafářovou. Zdálo se být prakticky jen otázkou času, kdy tenisové hvězdy zpečetí svůj dlouholetý vztah svatbou. Nestalo se, naopak. "Ano, rozešli jsme se," řekla před nedávnem šokující novinu světová devítka.

V roce 2004 si Tomáš Berdych nechával růst dlouhé vlasy.Foto Jaroslav Legner, Sport
"Rozešli jsme se jako dospělí lidé. Necítíme k sobě žádnou zášť. Zůstaneme kamarády," potvrdila slova svého expřítele Lucie.

Vztah Tomáše Berdycha s Lucií Šafářovou začal již v roce 2002 při předávání ocenění v anketě Zlatý kanár, kdy tehdy šestnáctiletý Berdych poslal Lucii sms zprávu s gratulací.

V tu dobu vzniklo pouto, která se zdálo přetrvat všechny krize. To se však změnilo. Důvody ukončení vztahu pár neprozradil, přesto není těžké na ně přijít.

1. Vzájemné odcizení

Asi ten nejpádnější důvod krachu lze hledat v samotné podstatě jejich sportu. Tenisová sezona trvá prakticky deset, někdy i jedenáct měsíců, navíc mužské a ženské turnaje jsou až na grandslamy a několik dalších málo výjimek rozdílné, oba tenisté tak spolu dohromady mohli strávit jen minimum času.

2. Stejnost oboru

Podle psychologů není pro dobře fungující vztah příliš dobré, když oba partneři dělají ve stejném oboru. Jeden z nich údajně nemusí snést skutečnost, že ten druhý ho výrazně převyšuje.

Tato situace byla i zde, kdy Tomáš Berdych především díky výbornému minulému roku, ve kterém si mimo jiné zahrál i finále Wimbledonu, vybojoval místo v elitní desítce, zatímco jeho bývalá partnerka se již delší dobu pohybuje na hranici třetí či čtvrté světové desítky.

3. Minimální kontakt

Vztah na dálku může fungovat, ale jen těžko přežije taková úskalí, jako v případě Berdycha se Šafářovou, kdy tato situace trvala dlouhé roky. Na každém vztahu se musí pracovat, což v tomto případě bylo více než obtížné. Ani moderní komunikační prostředky a vymoženosti výpočetní techniky nemohou nahradit čas strávený spolu.

4. Malá naděje na změnu

Tomáši Berdychovi je pětadvacet let, jeho bývalé přítelkyni o rok méně. Pokud jim zdraví vydrží, oba mají před sebou třeba i dalších osm, či deset let kariéry. To znamená velmi dlouhou dobu, po kterou by museli znovu překonávat úskalí vzájemného odloučení s vyhlídkou na zlepšení za velmi dlouho dobu.

5. Otázka priorit

Skloubit profesionální tenis se soukromým životem je věcí nesmírně obtížnou. Na vlastní kůži se o tom přesvědčila řada bývalých či současných superstar. Zvlášť, když jsou oba partneři úspěšní tenisté.

Minimálně jeden musí ze svých profesionálních cílů buď hodně slevit nebo se jich vzdát úplně a smířit se se životem po boku svého úspěšného partnera. Jak Lucie Šafářová, tak Tomáš Berdych však mají velkou část své kariéry před sebou a v tenise se jim poměrně daří.  Takže volba je jasná.

„Je výhoda mít tenisovou partnerku. Oba musíme hodně cestovat, trénovat. A můžeme to dělat společně. Což je skvělé,“ pochvaloval si v minulosti Tomáš Berdych. Jak se zdá, tato zdánlivá výhoda se může velmi rychle proměnit v klíčový handicap. 

Šafářová s Berdychem klepou na olympijskou bránu
Šafářová s Berdychem klepou na olympijskou bránu


Vstoupit do diskuse
12
Články odjinud


Články odjinud