18. června 2012 • 04:00

Vyrostla hvězda Jiráček. V 11 letech dal za sezonu 37 gólů

Autor: Ondřej Michálek
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Speciál o Slovácku. Co kouč a kádr? Svědík do Baníku či Plzně? Posunul se, říká Nguyen
SESTŘIH: NY Islanders - Carolina 2:3. Nečas asistencí přiblížil Hurricanes k postupu
VŠECHNA VIDEA ZDE

Nikdy se nevzdal a šel tvrdě za svým snem. Reprezentační hrdina Petr Jiráček (26) ho nyní prožívá. Jeho gól v sobotu proti Polsku (1:0) poslal Česko do čtvrtfinále EURO. Přitom před třemi lety kopal druhou ligu!



Muž, za kterým na hřišti vlají kudrnaté vlasy, je mimo trávníky mlčenlivý kliďas. Nezměnila ho ani sláva. On totiž fotbal miluje a miloval ho už jako prcek. S míčem začínal ve čtyřech letech v Tuchořicích, ležících mezi Louny a Žatcem.

„Vlastně si ani s ničím jiným nehrál,“ vzpomíná jeho otec Petr. V 10 letech se s rodiči stěhoval zpátky do rodného Sokolova. Rok nato dal za sezonu 37 gólů! „Bylo vidět, že v něm něco je,“ říká trenér Stanislav Galisz, který ho vedl ve starších žácích.

Když doma přišla otázka na to, čím se bude živit, říkal prý, že pracovat nebude, že bude hrát jen fotbal. Jiráčka nezastavilo nic – ani fakt, že dospíval pomaleji a byl oproti soupeřům menší, ani to, že se v šestnácti letech neprosadil v dorostu Slavie.

Po návratu z Prahy se začal připravovat s divizním áčkem Sokolova. S ním hrál i druhou ligu a v roce 2008 odešel do Plzně – to byl osudový moment v jeho kariéře. Se Západočechy získal titul, dostal se do reprezentace, zahrál si Ligu mistrů a přestoupil do Wolfsburgu.

Petr Jiráček a vítězná pusa od přítelkyně LindyFoto ČTK

„Ta jeho kariéra je zvláštní. Během roku a půl udělal obrovský výkonnostní vzestup,“ žasne kouč Michal Bílek.

Nyní září na EURO. Gólem vyřadil Polsko a Česko poslal do čtvrtfinále. „Milan Baroš mi to dobře přihrál. Doufal jsem, že když změním směr, obránce těžko zareaguje. To se taky stalo,“ popsal situaci.

Po zápasu mu Patrick Vieira předával cenu pro hráče zápasu. „Byl srdcem týmu,“ popsal slavný Francouz. Z oslavy v Českém domě odcházeli s přítelkyní Lindou jako jedni z prvních.

Spát po takovém zápasu nemohl. V pět ráno okomentoval své dojmy na Twitteru: Neuvěřitelné. Jedno slovo a tak výstižné. Vztahuje se k cestě české reprezentace, ale i k Petrově kariéře.

Petr Jiráček ve vítězné euforii s Milanem Barošem po vítězné brance proti Polsku
Petr Jiráček ve vítězné euforii s Milanem Barošem po vítězné brance proti Polsku

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud