20. ledna 2018 • 11:40

Berdych v Melbourne smetl Del Potra. Plíšková jde po postupu na Strýcovou

Autor: iSport.cz
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Hvězdy vyvedly partnerky: kdo dorazil na vyhlášení Fotbalisty roku?
PRVNÍ DOJEM ze čtvrtfinále: Motor se zlepšuje, ale dostává lekci, co Třinec umí
VŠECHNA VIDEA ZDE

Tenistka Karolína Plíšková vyhrála český souboj v třetím kole Australian Open. Turnajová šestka neztratila v duelu s Lucií Šafářovou ani jednou servis a zvítězila po setech 7:6 a 7:5. V osmifinále ji čeká další krajanka Barbora Strýcová, která si hladce poradila s Američankou Bernardou Peraovou dvakrát 6:2. Už podesáté je v osmifinále úvodního grandslamu sezony Tomáš Berdych.



Nejlepší český hráč zvládl na jedničku utkání s nebezpečným Juanem Martínem Del Potrem. Nastřílel dvacet es, Argentince porazil přesvědčivě 6:3, 6:3 a 6:2 za dvě hodiny a 16 minut a o čtvrtfinále bude hrát s Italem Fabiem Fogninim.

Utkání fedcupových vítězek Plíškové se Strýcovou bude zajímavé i tím, že si hráčky po minulé sezoně vyměnily trenéry. Plíšková angažovala Tomáše Krupu, kterého u Strýcové nahradil David Kotyza, mimo jiné bývalý trenér Petry Kvitové.

V první sadě si Plíšková i Šafářová držely podání a i tie-break byl vyrovnaný. Za stavu 6:5 měla Šafářová setbol, ale Plíšková při svém servisu nezaváhala. Sama pak využila setbol po chybě soupeřky z bekhendu a zkrácenou hru získala 8:6.

Ve druhém setu si Šafářová vypracovala ve druhé hře jediný brejkbol, ale Plíšková ztrátu servisu zahnala. V jedenácté hře vzala Šafářové podání na 6:5 a vzápětí zápas dopodávala. Mečbol proměnila jedenáctým esem.

"Jsem nadšená, že jsem si udržela celý zápas servis. Podání od prvního zápasu zlepšuju, je to nejdůležitější část mé hry a je hodně důležité, že funguje. Tohle byl velmi těžký zápas. S Lucií hrajeme vždycky vyrovnaně," řekla Plíšková.

Český tenista Tomáš Berdych po postupu přes Juana Martina del Potra na Australian Open
Český tenista Tomáš Berdych po postupu přes Juana Martina del Potra na Australian Open

"Bojovaly jsme, obě jsme chtěly vyhrát, ale v kamarádském rozpoložení. Prohra mě mrzí, ale na začátek sezony je úroveň mého tenisu vysoká. Snad vítězství přijdou," řekla Šafářová serverům iDNES, Tenisový svět a Radiožurnálu.

Turnajová dvacítka Strýcová zvládla utkání s Peraovou, která se do soutěže dostala až jako náhradnice z kvalifikace, bez problémů. Nečelila žádnému brejkbolu, soupeřce vzala v každé sadě dvakrát servis a vyhrála za hodinu a osm minut. V osmifinále Australian Open je Strýcová potřetí za sebou.

Berdych měl výborné nástupy do všech setů. V prvním sice o náskok 2:0 přišel, ale pak šel znovu do vedení a nerozhodil se ani diskusí s rozhodčí. Ve druhé sadě už si náskok 2:0 pohlídal a přidal další brejk. Ve třetím vedl 5:0, pak sice nevyužil čtyři mečboly, ale po pátém už se radoval z vítězství. "Byl jsem dobře připravený, držel se plánu a jsem rád, že tady teď stojím jako vítěz," řekl na kurtu a ocenil i svého soupeře Del Potra, za což si vysloužil potlesk zaplněných tribun.

Halepová bojovala skoro čtyři hodiny  

Světová jednička Rumunka Simona Halepová potřebovala k postupu tři a tři čtvrtě hodiny. V duelu s Američankou Lauren Davisovou odvrátila tři mečboly a zvítězila 4:6, 6:4 a 15:13. Rozhodující set trval dvě hodiny a 22 minut.

Souboj bývalých světových jedniček vyzněl jasně pro Němku Angelique Kerberovou, která porazila Marii Šarapovovou 6:1, 6:3. Pro ruskou hvězdu tak skončil první start v Melbourne po trestu za pozitivní dopingový test na meldonium, který měla předloni právě na Australian Open a pak nesměla 15 měsíců hrát. Kerberová po loňské utrápené sezoně potvrdila skvělou formu v úvodu nového roku, v němž vyhrála všech 12 dosavadních zápasů.

Světová jednička Rumunka Simona Halepová potřebovala k postupu tři a tři čtvrtě hodiny. V duelu s Američankou Lauren Davisovou odvrátila tři mečboly a zvítězila 4:6, 6:4 a 15:13. Rozhodující set trval dvě hodiny a 22 minut.

Nasazená čtyřka Zverev dostal kanára a končí

Čtvrtý nasazený Alexander Zverev vypadl na Australian Open už v 3. kole. Dvacetiletého německého tenistu vyřadil Korejec Čong Hjon po setech 5:7, 7:6, 2:6, 6:3, 6:0 za tři hodiny a 22 minut.

Zverevovi se dál nedaří prosadit na grandslamových turnajích, na kterých se ještě nedostal do čtvrtfinále. V Melbourne je třetí kolo jeho vyrovnaným maximem, nejdále se probojoval loni na trávě ve Wimbledonu, kde došel o kolo dál.

Německý talent vedl 2:1 na sety, ale ve čtvrté sadě si stěžoval na šero, i když bylo v Austrálii teprve šest hodin večer. "Nic nevidím," říkal rozhodčímu. Světla byla rozsvícena, ale Zvereva jejich záře nezachránila a v pátém setu dostal "kanára". Během poslední sady rozmlátil vzteky raketu a od sudího dostal varování.

"Byl to těžký zápas, ale snažil jsem se bojovat na sto procent," řekl na dvorci jednadvacetiletý Čong Hjon, kterému patří 58. místo ve svtovém žebříčku. Na Australian Open přešel přes oba bratry Zverevovy, v prvním kole mu zápas vzdal starší Mischa. V dalším kole bude hrát se Srbem Novakem Djokovičem.

Korejec o sobě dal vědět na konci minulé sezony. V Miláně vyhrál premiérový ročník tenisového Turnaje mistrů do 21 let Next Gen Finals.

Tenisový grandslamový turnaj Australian Open v Melbourne (tvrdý povrch, dotace 55 milionů australských dolarů):

Muži:

Dvouhra - 3. kolo:

Čong Hjon (Korea) - A. Zverev (4-Něm.) 5:7, 7:6 (7:3), 2:6, 6:3, 6:0
Fognini (25-It.) - Benneteau (Fr.) 3:6, 6:2, 6:1, 4:6, 6:3
Sandgren (USA) - Marterer (Něm.) 5:7, 6:3, 7:5, 7:6 (7:5)
Fucsovics (Maď.) - Kicker (Arg.) 6:3, 6:3, 6:2
Djokovič (14-Srb.) - Ramos (21-Šp.) 6:2, 6:3, 6:3
Berdych (19-ČR) - Del Potro (12-Arg.) 6:3, 6:3, 6:2.

Ženy:

Dvouhra - 3. kolo:

Karolína Plíšková (6-ČR) - Šafářová (29-ČR) 7:6 (8:6), 7:5
Strýcová (20-ČR) - Peraová (USA) 6:2, 6:2
Ósakaová (Jap.) - Bartyová (18-Austr.) 6:4, 6:2.
Garciaová (8-Fr.) - Sasnovichová (Běl.) 6:3, 5:7, 6:2
Keysová (17-USA) - Bogdanová (Rum.) 6:3, 6:4
Kerberová (21-Něm.) - Šarapovová (Rus.) 6:1, 6:3

Smíšená čtyřhra - 1. kolo:

Sestini Hlaváčková, Roger-Vasselin (6-ČR/Fr.) - Pcheng Šuaj, Mirnyj (Čína/Běl.) 6:4, 6:4.

Vše o tenisovém Australian Open 2018 najdete ZDE »

Vstoupit do diskuse
0
Aktuální zápasy
Články odjinud


Články odjinud