Jonáš Bartoš
25. ledna 2018 • 04:59

Protežují Federera? Není možné, aby viděl slunce až po finále, říká Kukal

Autor: Jonáš Bartoš, Patrik Hrazdira
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Zimák: Vrána přiletěl nečekaně. Proč by MS mělo klapnout?
Nezmarova vize a Kaniovy peníze: nový Liberec. Co Kulenovič a Slavia?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Velikáni jsou upřednostňováni. Tohle téma nabralo na aktuálnosti během probíhajícího Australian Open. Zatímco někteří tenisté jsou nasazováni do zápasů v časech, kdy se v Melbourne smaží v pekelné výhni, ten největší zůstává chráněn. Legendární Roger Federer zatím odehrál všechna kola s výjimkou jednoho v rámci tzv. „night session,“ kdy v mírnějších podmínkách může šetřit síly. A to vyvolává rozporuplné ohlasy.



Na Australian Open hrají tenisté často v extrémních podmínkách. V době turnaje panují v Melbourne ohromná vedra, která vyšťavují těla bojujících sportovců.

Jenže ne všichni jsou si rovni. Zatímco třeba Novak Djokovič , bývalá světová jednička vracející se po zranění, musel nastupovat ve vedrech přes den, Roger Federer zatím všechny zápasy odehrál v rámci nočního programu. Výjimkou byl zápas 4. kola s Maďarem Márton Fucsovicsem.

„Tohle se mi nelíbí. Při vší úctě k Federerovi, není možné, aby zahlédl slunko v Melbourne jen po finále. To se mi zdá absolutně nespravedlivé. Není možné, aby zdejší šestinásobný šampion Djokovič nastupoval přes den a Federer si tam hrál v podstatě halový tenis až do finále,“ říká v rozhovoru pro iSport.cz tenisový expert Jan Kukal.

Roger Federer slaví vítězství nad Tomášem BerdychemFoto Reuters

Federer ve středu prošel přes Tomáše Berdycha do semifinále, obhájce loňského titulu zatím na turnaji neztratil ani set. Nastupuje v mírnějších podmínkách po západu slunce, což mu přináší značnou výhodu a především šetří síly. Stejný scénář je naplánovaný na semifinále, kde se legendární Švýcar utká v atraktivním čase s jednadvacetiletým překvapením turnaje Čong Hjonem z Koreje.

„Jdou mu na ruku. Chápu, že je to obrovská persona, ale je to velmi nespravedlivé vůči ostatním tenistům. Je třeba vidět, že ostatní se tam nadřou víc než on. Vezměte si Nadala , který se ve čtvrtfinále s Čiličem zranil. Kdežto Federer nemusí do finále zahlédnout sluneční paprsek, na ušetření sil je to naprosto zásadní. Je obdivuhodné, jaký tenis produkuje, ale tohle je škoda,“ nelíbí se Kukalovi.

Federer má výborné vztahy s australskou tenisovou legendou Rodem Laverem, turnaj nesoucí jeho jméno osobně propagoval a s evropskými hvězdnými spoluhráči ho na podzim vyhrál v Praze. „Vztah Federer – Laver tam může hrát roli. Sám si tam dělá program,“ myslí si Kukal.

Jde o byznys, popisuje bývalý šampion Roddick

K problematice se vyjádřil i Andy Roddick. Někdejší grandslamový šampion rovněž pochybuje o férovém přístupu k hráčům. Podle bývalého amerického tenisty jde především o byznys, do jisté míry však postup pořadatelů chápe.

Zásadní roli hrají marketing a peníze. Federerovo jméno je logicky největším tahákem pro sponzory, fanoušky i všechny partnery turnaje. „Zkusme nepředstírat, že nejde o byznys. Čím déle hraje Roger na turnaji, tím více plyne peněz z reklamy, od sponzorů atd. Je tedy logické, že organizátoři poslouchají, co jim hvězdy říkají,“ napsal Roddick na svůj twitterový účet.

Zavzpomínal i na léta, kdy byl aktivním účastníkem šachování s časováním zápasů. Dokonce ani v USA si Američan Roddick nemohl vybírat. „Nedokážu spočítat, kolikrát jsem musel na turnajích u nás hrát až druhý noční zápas po Andrém (Agassim), nebo Petovi (Samprasovi),“ postěžoval si, že ve své domovině dostávali přednost slavnější krajané.

Focení před čtvrtfinále tenisového Australian Open mezi Tomášem Berdychem a Rogerem FedereremFoto Reuters

Proč se proti jednání vedení nikdy neohradil? „Nikdy jsem si nestěžoval, protože oni pro nás dělali a dělají turnaje. A hlavně jsem hrál pro diváky. Není však zábavné hrát v jedenáct v noci,“ vysvětlil bývalý tenista s raketovým servisem.

Spravedlnost a nespravedlnost pocítil Roddick na vlastní kůži několikrát. Hrál pět grandslamových finále a pouze v jednom případě měl o den víc odpočinku než soupeř. „Čtyřikrát jsem musel hrát semifinále až den před finálovým zápasem. Když hrajete zápasy v různých dnech, pak zjistíte, že nic není stoprocentně spravedlivé. Férovost je často iluze,“ napsal zklamaný Američan.

Tenis však vždy miloval a je si vědom toho, že o všem se rozhoduje stejně až na kurtu. „Řekl bych, že tenis je velmi rovný v příležitostech. Na každém turnaji má každý hráč možnost získat titul jako ti velcí. Nakonec jsem si sám ověřil, že každý musí k titulu vyhrát sedm zápasů,“ dodal šampion US Open z roku 2003.

Federer má v Melbourne našlápnuto k obhajobě titulu, z cesty už jsou další favorité Rafael Nadal nebo vracející se Novak Djokovič. „Mladičkému Korejci v semifinále to nemusí vydržet, ale jestli Federer zahlédne sluneční paprsek, má průser,“ upozorňuje Kukal k nadcházejícímu semifinále proti Čong Hjonovi. Druhou dvojici tvoří Marin Čilič a Kyle Edmund.

Vstoupit do diskuse
0
Aktuální zápasy
Články odjinud


Články odjinud