24. ledna 2019 • 11:58

Nadal si zahraje finále! Španělský dříč smetl talentovaného Řeka

Autor: ČTK, iSport.cz
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Spor o Kováče: kouč budoucnosti a opravdová trefa, nebo jen bublina?
Dresy repre? Neurazí, ale žádná sláva. Konečně zajímavé nápady, ale sráží je…
VŠECHNA VIDEA ZDE

Španělský tenista Rafael Nadal je popáté ve finále Australian Open. Deset let po svém jediném triumfu v Melbourne porazil druhý hráč světového žebříčku v semifinále hladce 6:2, 6:4, 6:0 talentovaného Řeka Stefanose Tsitsipase.



Dvaatřicetiletý Nadal bude v nedělním finále bojovat o 18. grandslamový titul. Jeho soupeřem bude vítěz pátečního semifinále mezi světovou jedničkou Novakem Djokovičem ze Srbska a Francouzem Lucasem Pouillem.

Dvacetiletému Tsitsipasovi, jenž v osmifinále překvapil výhrou nad obhájcem titulu Rogerem Federerem ze Švýcarska, nedal španělský favorit šanci. Nadal zápas ukončil po hodině a 46 minutách a pokračuje v Melbourne bez ztráty setu.

"Hraju tady opravdu dobře, navíc po tak dlouhé pauze. Nejspíš to je zdejším kurtem a diváky, kteří mi dodávají neuvěřitelnou energii," řekl Nadal, který před úvodním grandslamem roku naposledy hrál na loňském US Open. "Když jsem se před pár týdny musel odhlásit z turnaje v Brisbane, nedovedl jsem si představit, že na tom dnes budu tak dobře," dodal.

Nadal předvedl proti čtrnáctému nasazenému Tsitsipasovi téměř bezchybný výkon. V úvodním setu vyhrál všechny výměny po svém podání a v druhém 12 ze 14. Ve třetí sadě do stavu 5:0 ztratil jen pět míčů a teprve v šestém gamu dal pokaženým volejem Řekovi první šanci na brejk v zápase. Lehce ji však odvrátil a brzy nato proměnil první mečbol.

"Dnes to byla jiná dimenze tenisu. (Nadal) hraje úplně jinak než všichni ostatní, vůbec vás nenechá chytit rytmus a donutí vás, abyste hráli mizerně. Jsem vážně zklamaný, doufal jsem, že toho předvedu víc," prohlásil Tsitsipas.

Díky dnešnímu vítězství se Nadal stal druhým hráčem historie, jenž si zahraje 25. grandslamové finále, po Federerovi (30). V roce 2009 právě nad Federerem vyhrál jedenáctinásobný šampion Roland Garros poprvé a naposledy finále na Australian Open. V letech 2012, 2014 a 2017 prohrál postupně s Djokovičem, Švýcarem Stanem Wawrinkou a Federerem.

Australian Open, muži:

Dvouhra - semifinále:

Nadal (2-Šp.) - Tsitsipas (14-Řec.) 6:2, 6:4, 6:0.

Junioři:

Čtyřhra - semifinále:

Forejtek, Svrčina (3-ČR) - Musetti, Zeppieri (5-It.) 6:4, 7:6 (7:2).

Vstoupit do diskuse
0
Aktuální zápasy
Články odjinud


Články odjinud